06/12/2018 06/12/2018 Μέρες τώρα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας βρίσκεται σε βαθιές σκέψεις, συνομιλεί με νομικούς και συμβούλους προκειμένου να έχει πλήρη γνώση για το πως θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε στάση της κυβέρνησης, τις αντιδράσεις ενδεχομένως από Ιεράρχες που διαφωνούν για τα όσα αποφασίζονται αλλά και την πικρία και την ανασφάλεια του κλήρου που αυτή την στιγμή...
06 Δεκεμβρίου, 2018 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2018 - 9:48

Χαράζει στρατηγική ο Αρχιεπίσκοπος ενόψει Συνόδου και προωθούμενης συμφωνίας.

Διαδώστε:
Χαράζει στρατηγική ο Αρχιεπίσκοπος ενόψει Συνόδου και προωθούμενης συμφωνίας.

Μέρες τώρα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας βρίσκεται σε βαθιές σκέψεις, συνομιλεί με νομικούς και συμβούλους προκειμένου να έχει πλήρη γνώση για το πως θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε στάση της κυβέρνησης, τις αντιδράσεις ενδεχομένως από Ιεράρχες που διαφωνούν για τα όσα αποφασίζονται αλλά και την πικρία και την ανασφάλεια του κλήρου που αυτή την στιγμή βρίσκεται στον αέρα και μισθολογικά και ασφαλιστικά.

Άποψη ORTHODOXIA NEWS AGENCY

Οι διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου Παιδείας, στους ίδιους τους κληρικούς, ότι δεν θα είναι μονομερείς οι ενέργειες , μπορεί να έριξαν τους τόνους, όμως το θέμα δεν παύει να απασχολεί 10.000 ιερείς και τις οικογένειές τους καθημερινά.

Ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ανάμεσα σε πλήθος διαφωνιών, δηλώσεων απο Ιεράρχες και πιέσεις από την κυβέρνηση αποφασίζει καταρχήν να μην ανοίξει  τα χαρτιά του, θέλοντας να αφήσει την κυβέρνηση να εκτονώσει την κατάσταση ανοίγοντας εκείνη όλα της τα χαρτιά και μετά να μιλήσει ο ίδιος, ενώ την ίδια ώρα προετοιμάζει την άμυνά του.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτή τη στιγμή είναι η πιο σωστή κίνηση που θα μπορούσε να κάνει ένας συνετός ηγέτης, ο οποίος δεν θα ήθελε τον διχασμό, ούτε όμως και να βρεθεί προ εκπλήξεως.

Η φράση του Μακαριωτάτου  την οποία χρησιμοποίησε αρκετά αυτές τις ημέρες, ο ίδιος,  ότι δηλαδή εκείνος θα μιλήσει τελευταίος, είναι μια φράση που δηλώνει την ήσυχη δύναμη που κρύβει μέσα του αλλά και την ψυχραιμία με την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει , μια κυβέρνηση που έχει πάρει τις αποφάσεις της, την Ιεραρχία που είναι σχεδόν κομμένη στα δύο όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος, τον κλήρο ο οποίος είναι ο θιγόμενος αλλά και τον απλό κόσμο που παρακολουθεί μεν αδιάφορα θα έλεγε κανείς το θέμα αλλά όμως διαμορφώνει άποψη για τον Προκαθήμενο, την Ιεραρχία και την εκκλησία γενικότερα.

Σε αυτό λοιπόν το κλίμα ο Αρχιεπίσκοπος καταρχήν, πρέπει να κερδίσει τους διαφωνούντες Ιεράρχες και να καταλαγιάσει και την φουρτούνα.

Όσοι κατέχουν συνοψίζουν την δυναμική του στο εξής παραπέρα βήμα του :

Ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να ήθελε να ζητήσει η  επιτροπή που θα εκπροσωπήσει την εκκλησία στις διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση, να αποτελείται από τους Ιεράρχες οι οποίοι διαφωνούν με τις ως τώρα κινήσεις , αυτούς δηλαδή που βγήκαν μπροστά όλες αυτές τις ημέρες φωνάζοντας για τις λάθος κινήσεις της επίσημης εκκλησίας στο θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το φλέγον θέμα θα συζητηθεί στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο  σίγουρα από τα πρώτα θέματα  και φαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει σκοπό να παίξει κι αυτό του το χαρτί.

Πάντως είναι γεγονός ότι τα πράγματα δυσκολεύουν, οι κατάστάσεις πιέζουν και σίγουρα η στάση που κρατά αυτή τη στιγμή ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι στάση ενός συνετού στρατηγού και διπλωμάτη.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων