10/10/2018 10/10/2018 Στη έννοια του φιλότιμου και την αξία του στην πνευματική ζωή των Χριστιανών αναφέρθηκε ο πατήρ Χρυσόστομος, της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγ. Όρους, στην ομιλία του στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων “Δημήτρια 2018” στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής. Ο Πατήρ Χρυσόστομος δήλωσε ότι, ο Θεός φέρνει το ήθος της αγάπης και...
10 Οκτωβρίου, 2018 - 8:52
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2018 - 12:07

Π. Χρυσόστομος: Το φιλότιμο και η Πνευματική Ζωή

Διαδώστε:
Π. Χρυσόστομος: Το φιλότιμο και η Πνευματική Ζωή

Στη έννοια του φιλότιμου και την αξία του στην πνευματική ζωή των Χριστιανών αναφέρθηκε ο πατήρ Χρυσόστομος, της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγ. Όρους, στην ομιλία του στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων “Δημήτρια 2018” στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στον ομώνυμο Δήμο της Αττικής.
Ο Πατήρ Χρυσόστομος δήλωσε ότι, ο Θεός φέρνει το ήθος της αγάπης και της ελευθερίας, και ο χώρος στον οποίον καλλιεργούνται είναι η συνείδηση. Υπογράμμισε ότι, η λέξη φιλότιμο βγαίνει από την αγάπη και την ελευθερία και είναι μια λέξη αμετάφραστη στις ξένες γλώσσες, γεγονός που φανερώνει τη σπουδαιότητα, που της έχει αποδώσει ο Έλληνας.


Στην ομιλία του με τίτλο “Το φιλότιμο και η Πνευματική Ζωή” έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Άγιο Παϊσιο λέγοντας ότι, χρησιμοποιούσε πολύ συχνά αυτή τη λέξη: “Ο Αγ. Παϊσιος όριζε το φιλότιμο ως το ευλαβικό απόσταγμα της καλοσύνης, το κλειδί της ανθρώπινης προκοπής” τόνισε υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, είναι η λαμπικαρισμένη αγάπη του πνευματικού ανθρώπου, η αρχοντιά, το πνεύμα της θυσίας, αυτό που υπερβαίνει την ανθρώπινη δικαιοσύνη.
“Το φιλότιμο είναι η κινητήρια δύναμη που οδηγεί τον άνθρωπο στα μεγάλα και τα σπουδαία, τα οποία τον ανεβάζουν ψηλότερα, εκεί που νόμιζε ότι δεν μπορεί να φτάσει” τόνισε ο Πατήρ Χρυσόστομος.
Κλείνοντας την ομιλία του, είπε ότι η κρίση που υπάρχει στον κόσμο φέρνει στο προσκήνιο το φιλότιμο, δια του οποίου εκφράζει ο άνθρωπος την μέριμνα και την φροντίδα στον πλησίον που έχει ανάγκη: “Ο Θεός είναι γεμάτος φιλότιμο και χαίρεται την παραμικρή προσφορά μας και όπως λέγει ο Άγιος Παϊσιος εμείς τρώμε το μέλι και στο Χριστό δίνουμε το κερί”.


Εν συνεχεία, συνομιλήσε με πιστούς στο ενοριακό Αρχονταρίκι, αναφερόμενος στις επισκέψεις του Αγίου Παϊσίου στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, “ο οποίος καθόλη τη διάρκεια των ακολουθιών καθόταν όρθιος απέναντι από την εικόνα της Παναγίας και δεν μιλούσε ποτέ, πάντοτε προσευχόμενος, στεκόταν και δίδασκε μόνο με την παρουσία του”
Ο π. Χρυσόστομος υπογράμμισε ότι, η βάση όλων των αρετών είναι η αυτογνωσία και πως η μετάνοια είναι η συμφωνία με τον Θεό, προσθέτοντας ότι, αν κάποιος μετανοήσει ειλικρινά με νου και λογισμό ο κόσμος θα βελτιωθεί.


“Αν πέσουμε πρέπει να σηκωθούμε αμέσως. Ο Θεός το μόνο που ζητά είναι η επιστροφή του αμαρτωλού (….) Είναι δύσκολο να είμαστε ειλικρινείς. Θα μας βοηθήσει να μετανοούμε συνεχώς”
Κατέληξε λέγοντας ότι το φιλότιμο καλλιεργείται με τον αγώνα, την μελέτη της συνείδησης, τη δράση και τις θυσίες που κάνουμε καθημερινά και μεταδίδεται στους άλλους: “Η πνευματική ζωή φαίνεται από τα μικρά καθημερινά πράγματα, τα οποία πρέπει να προσέξουμε ώστε να γνωρίσουμε έπειτα τα μυστήρια του Θεού. Στα μικρά να καλλιεργήσουμε την ευθύνη μας και να κάνουμε προκοπή”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων