22/07/2023 22/07/2023 Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου του 2018, σε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 συνανθρώπους μας. Και η Ελλάδα για μία ακόμα φορά καίγεται… Της Δέσποινας Σωτηρίου Αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό της Παντοβασίλισσας θα τελεσθούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία,...
22 Ιουλίου, 2023 - 16:16
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2023 - 16:23

23 Ιουλίου 2018: Η μέρα που ο χρόνος σταμάτησε στο Μάτι – Πέντε χρόνια μετά οι πληγές είναι ανοικτές

Διαδώστε:
23 Ιουλίου 2018: Η μέρα που ο χρόνος σταμάτησε στο Μάτι – Πέντε χρόνια μετά οι πληγές είναι ανοικτές

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου του 2018, σε Ραφήνα, Μάτι και Νέο Βουτζά που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 συνανθρώπους μας. Και η Ελλάδα για μία ακόμα φορά καίγεται…

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό της Παντοβασίλισσας θα τελεσθούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λευρωτικής κ. Νικολάου και εν συνεχεία το Ιερό Μνημόσυνο των Θυμάτων για τα 5 έτη από τη Φονική Πυρκαϊά, στις περιοχές της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.

Στο μνημείο

Στο μνημείο που ανεγέρθηκε για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι θα γίνει η συνάντηση, ανήμερα της πέμπτης επετείου από την ασύλληπτη καταστροφή.
Σε ανάρτησή της η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος» κ. Έμυ Κροκίδη αναφέρει:

«Την Κυριακή 23/7/23, στις 18:30, 5 χρόνια μετά, καταθέτουμε ένα λουλούδι στο Μνημείο των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στον Νέο Βουτζά και τιμούμε τη Μνήμη τους. Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο των νεκρών, όσοι θέλουν ακολουθούν, περπατώντας, στα 17 κυπαρισσάκια στην Ισμήνης και στις 19:30 στην κεντρική εκδήλωση στον Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι! Να είμαστε όλοι εκεί!».

Επίσης, στις 19:30 θα διεξαχθεί εκδήλωση και τρισάγιο στο ναυτικό αθλητικό όμιλο στο Μάτι (ΝΑΟΜΑ)
Επιμνημόσυνες δεήσεις θα τελεστούν το πρωί της Κυριακής μετά το πέρας λειτουργίας τους ιερούς ναούς από τους οικείους των θυμάτων.

Το χρονικό μιας Εθνικής τραγωδίας

Η πύρινη λαίλαπα ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης.
Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε ανατολικά προς τις ακτές και απειλούσε τον Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, πολύ κοντά στη Ραφήνα. Επικράτησε ένα εφιαλτικό σκηνικό. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, στα στενά δρομάκια, ακόμη και στις ακτές.

Συνολικά 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 11 παιδιά. Το μικρότερο ήταν μόλις έξι μηνών. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν Έλληνες, αλλά έχασαν τη ζωή τους και άνθρωποι από την Πολωνία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Γεωργία. Σχεδόν 200 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης 24 Ιουλίου, σε ένα χωράφι πάνω από την ακτή εντοπίστηκαν οι σοροί 26 εκ των θυμάτων που κάηκαν επειδή δεν βρήκαν πρόσβαση στη θάλασσα.

Ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία της Ελλάδας με την Εκκλησία να στέκει κοντά στον ανθρώπινο πόνο από την πρώτη στιγμή.

Η στήριξη της Εκκλησία στους πληγέντες

Η Εκκλησία της Ελλάδος από τη πρώτη στιγμή αποφάσισε να ενισχύσει τις οικογένειες που είχαν πληγή από τις φονικές πυρκαγιές.
Από την δισκοφορία υπέρ των πυρόπληκτων της Αττικής ( Μάτι, Ραφήνα, Κινέτα ), που έγινε στις 29 Ιουλίου 2018 σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, συγκεντρώθηκε το ποσό των 636.οοο ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ αποτελούσαν δωρεά της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Σε συνεργασία με τις τρεις Ιερές Μητροπόλεις ( Κηφισίας, Μεσογαίας και Μεγάρων ) που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκαν οι εξής συγκεντρώσεις για τη διανομή των βοηθημάτων:

α) την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Μεγάρων, όπου προσέφερε χρηματικά βοηθήματα σε πενήντα (50) οικογένειες της περιοχής Κινέττας,

β) το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 10.00 το πρωί στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Χριστού Ραφήνας, όπου προσέφερε χρηματικά βοηθήματα σε εκατόν (100) οικογένειες της περιοχής Ραφήνας, και

γ) το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι, όπου προσέφερε χρηματικά βοηθήματα σε εκατόν πενήντα (150) οικογένειες της ομώνυμης περιοχής.
Το συνολικό χρηματικό ποσό, το οποίο εδόθη στις προαναφερθείσες τριακόσιες (300) οικογένειες, ήταν της τάξεως των 150.000 ευρώ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων