07/09/2020 07/09/2020 65 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Ήταν 6 προς 7 Σεπτεμβρίου του 1955 όταν τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές εξαπέλυε επίθεση εναντίον των Ελλήνων. Ο Αντνάν Μεντερές, όπως ακριβώς και σήμερα ο Ερντογάν, έπαιζε το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας αντιδράσεις στους κεμαλιστές. Επί πρωθυπουργίας του ήταν...
07 Σεπτεμβρίου, 2020 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2020 - 16:06

Η τελευταία πρόκληση με επίκεντρο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Διαδώστε:
Η τελευταία πρόκληση με επίκεντρο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

65 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Ήταν 6 προς 7 Σεπτεμβρίου του 1955 όταν τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές εξαπέλυε επίθεση εναντίον των Ελλήνων. Ο Αντνάν Μεντερές, όπως ακριβώς και σήμερα ο Ερντογάν, έπαιζε το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας αντιδράσεις στους κεμαλιστές. Επί πρωθυπουργίας του ήταν που κτίστηκαν χιλιάδες τζαμιά στην Τουρκία.

 

 

Τη ίδια ώρα κλιμακώνονται οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, με τον Ερντογάν να επενδύει όλο και περισσότερο στο θρησκευτικό-μουσουλμανικό αίσθημα των Τούρκων.
Η τελευταία πρόκληση έρχεται με επίκεντρο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις διεθνείς πιέσεις αλλά και τις δικές της δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο άνοιγμά της αλλά προχωρά στην ίδρυση θεολογικού κέντρου ισλαμικών σπουδών στη Χάλκη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sozcu, οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου εδώ και χρόνια νοσοκομείου νοσημάτων θώρακος της Χάλκης, το παλιό σανατόριο, μεταβιβάστηκαν από την κυβέρνηση στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, προκειμένου να λειτουργήσει εκεί θεολογικό κέντρο ισλαμικών σπουδών.

Στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, στα τραγικά γεγονότα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του ’55 αλλά και στην πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε ισλαμικά τεμένη αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, με αφορμή τη χειροτονία του Ιερολ. Διακόνου κ. Μελετίου Στεφανάτου ο Παναγιώτατος υπογράμμισε: “Σήμερα για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης – έστω και εάν δεν λειτουργεί, για εμάς είναι πάντοτε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης – και για την ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος είναι μια μεγάλη, και ιστορική και ευφρόσυνος και χαρμόσυνος ημέρα”

Και πρόσθεσε: “Ήρθαν εν συνεχεία τα πέτρινα χρόνια για την Σχολή, τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται με την αναστολή της λειτουργίας της, παρά πάσαν έννοιαν δικαίου. Του χρόνου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της διακοπής της λειτουργίας της Σχολής μας. Και δυστυχώς δεν ήταν η μόνη αποφράς ημέρα των τελευταίων ετών για το Πατριαρχείο μας, για την Χάλκη, για την Ομογένεια”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στα Σεπτεμβριανά γεγονότα: “Σήμερα είναι τα 65 χρόνια από την τραγική εκείνη νύκτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του ’55, που η βαρβαρότης κατέστρεψε τα σπίτια, τα καταστήματα, τις Εκκλησίες, νομοταγών και αθώων ανθρώπων. Ακόμη και τα Κοιμητήριά τους, βεβηλώθησαν και αυτά, και ασέβησαν οι όχλοι εις βάρος των νεκρών μας. Ούτε ίχνος πολιτισμού, ούτε ίχνος ευαισθησίας”.

Τέλος, αναφέρθηκε στην μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας αλλά και της Μονής της Χώρας σε τεμένη: “Ωσάν να μην υπάρχουν αρκετά τεμένη στην Πόλη, ωσάν να υπάρχει ανάγκη για περισσοτέρους τόπους λατρείας των πιστών της επικρατούσης ενταύθα θρησκείας, έσπευσαν οι κρατούντες να προβούν εις αυτάς τας αποφάσεις και πράξεις, αι οποίαι μας προσβάλλουν, μας θίγουν την ταυτότητά μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας. Και υπομένουμε, και προσευχόμεθα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικ. Πατριάρχης για Σεπτεμβριανά, Χάλκη, Αγία Σοφία: «Υπομένουμε και προσευχόμεθα»

Αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η εφημερίδα Sozcu γράφει ότι το κτήριο του σανατορίου, που πρόκειται να στεγαστεί το νέο Κέντρου Μουσουλμανικών Σπουδών βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα. Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μεταξύ των κατοίκων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων