12/10/2022 12/10/2022 Η καθιερωμένη τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη έλαβε χώρα και φέτος για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, που έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1944, μετά από 1.264 μέρες κατοχής. Στην τελετή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης βρέθηκε στον...
12 Οκτωβρίου, 2022 - 16:53
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2022 - 19:29

78 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας – Επετειακή έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη – Καταθέσεις στεφάνων

Διαδώστε:
78 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας – Επετειακή έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη – Καταθέσεις στεφάνων

Η καθιερωμένη τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη έλαβε χώρα και φέτος για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, που έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1944, μετά από 1.264 μέρες κατοχής.

Στην τελετή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης βρέθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης στην επετειακή έπαρση της ελληνικής σημαίας ενώ, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσαν στεφάνι αντιστασιακοί και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων. Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών

Το μήνυμά του για την σημερινή Επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς το 1944, εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«78 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας (12/10/1944). «Και βλέπομε τη γερμανική σημαία σιγά-σιγά να υποστέλλεται, να εξαφανίζεται, σαν να την κατάπιε ο Ιερός Βράχος. Και ν’ αρχίζη ν’ ανεβαίνη στον ιστό το αγαπημένο χρώμα του ουρανού μας» (Ιωάννα Τσάτσου, Φύλλα Κατοχής)», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Ακόμη και σήμερα η Απελευθέρωση του 1944 μάς διδάσκει πολλά. Μάς διδάσκει να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθινό. Μάς διδάσκει ότι ο νέος πατριωτισμός είναι και ο νέος ανθρωπισμός. Μάς διδάσκει πως οφείλουμε όλοι μαζί να χαράσσουμε τον δρόμο για την καθημερινή, για την αδιάκοπη προάσπιση της Δημοκρατίας μας, όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Με το παράδειγμά μας. Διότι το ήθος της πολιτικής, γίνεται και ήθος της κοινωνίας.

Και, βεβαίως, οφείλουμε όλοι πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις και ιδεολογίες να αντιστεκόμαστε σε εκείνους, οι οποίοι αφήνονται σε μια φθηνή εργαλειοποίηση των ιστορικών γεγονότων, σε εκείνους που αρέσκονται στον ψηφοθηρικό τυχοδιωκτισμό, σ’ εκείνους που ρίχνουν πυροτεχνήματα λαϊκισμού και διχαστικού λόγου», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στην ομιλία του στον εμβληματικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με την ertnews, ο Δήμαρχος Αθηναίων στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης, ότι «η 12η Οκτωβρίου του ’44 είναι όντως μία ημερομηνία σταθμός και όσα προηγήθηκαν, αλλά και όσα ακολούθησαν είναι ο χάρτης, ο οδικός χάρτης που έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας. Ασφαλώς και αυτή τη μέρα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και κάθε μέρα, θυμόμαστε με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη τον Μανώλη τον Γλέζο, τον Λάκη τον Σάντα.

Νέα παιδιά, αμούστακα, γλίστρησαν σαν σκιές μέχρι εδώ πάνω για να ξαναφέρουν την γαλανόλευκη στη θέση τους. Είναι ο Οδυσσέας Ελύτης πάντοτε επίκαιρος όχι μόνο κάθε 12η Οκτωβρίου. “Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο. Ελευθερία”», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Μπακογιάννης.

Περιφερειάρχης Αττικής: «Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ναζιστικό ζυγό και τιμούμε τους ηρωικούς αγωνιστές της»

«Η μέρα που απελευθερώθηκε η Αθήνα είναι ημέρα γιορτής, μνήμης, σεβασμού και τιμής για εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία. Στη συνείδηση των πολιτών η 12η Οκτωβρίου αποτυπώνει την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

Τιμούμε τους ηρωικούς αγωνιστές μας και στέλνουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα πως στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, δεν έχουν θέση φασιστικές και μισαλλόδοξες ιδεολογίες», έγραψε σε ανάρτησή του σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Πατούλης.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε: «Ο καλύτερος φόρος τιμής για τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν είναι να εργαστούμε όλοι μαζί ενωμένοι, για μια ισχυρή χώρα και μονιασμένη».

«Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μόνο μέσα από τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη μπορούμε να εξασφαλίσουμε την κοινωνική προκοπή που θα συμβάλει προκειμένου η Αττική μας και συνολικά η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι υποχρέωσή μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τους νέους να γνωρίσουν τις τραγικές αλλά και ταυτόχρονα ηρωικές στιγμές του λαού μας», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: «12 Οκτώβρη 1944, απελευθέρωση της Αθήνας από το γερμανικό φασισμό – Ο αγώνας που εμπνέει για το αύριο και το σήμερα»

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργάνωσε εκδήλωση στο Σύνταγμα. Στο πανό της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ έγραφε: «12 Οκτώβρη 1944, απελευθέρωση της Αθήνας από το γερμανικό φασισμό – Ο αγώνας που εμπνέει για το αύριο και το σήμερα».

Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Γιώργος Κατημερτζής. Ακολούθησε ομιλία από τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Τουγλίδη.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Πηγή: zougla.gr

Πηγή: zougla.gr

Πηγή: zougla.gr

Πηγή: zougla.gr

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Διαβάστε ακόμη: 12 Οκτωβρίου 1944: Απελευθέρωση της Αθήνας από τις Κατοχικές δυνάμεις (βίντεο/φωτό)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων