30/05/2022 30/05/2022 Σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια, περίπου ένα μήνα μετά την εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα, λαμβάνει χώρα μία από τις ηρωικότερες πράξεις αντίστασης κατά των κατακτητών. Εκείνο το βράδυ της 30ής προς την 31η Μαΐου ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και υποστέλλουν την σημαία με την...
30 Μαΐου, 2022 - 15:19

81χρόνια από την υποστολή της ναζιστικής σβάστικας από την Ακρόπολη

Διαδώστε:
81χρόνια από την υποστολή της ναζιστικής σβάστικας από την Ακρόπολη

Σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια, περίπου ένα μήνα μετά την εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα, λαμβάνει χώρα μία από τις ηρωικότερες πράξεις αντίστασης κατά των κατακτητών. Εκείνο το βράδυ της 30ής προς την 31η Μαΐου ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και υποστέλλουν την σημαία με την σβάστικα που κυμάτιζε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η ανακοίνωση στις λογοκριμένες εφημερίδες από τον Γερμανό φρούραχο έλεγε: «Κατά την νύκτα της 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και συνεργοί αυτών θα τιμωρηώσι δια της ποινής του θανάτου».

Οι «ένοχοι» ευτυχώς δεν συνελήφθησαν ποτέ. Τα ονόματά τους όμως έμειναν στην Ιστορία και η πράξη τους σύμβολο ηρωισμού και αντίστασης.

Με αφορμή την συμπλήρωση 81 χρόνων από εκείνη τη νύχτα, που η ναζιστική σβάστικα κατέβηκε από το πιο εμβληματικό σημείο της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έγραψε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το κατέβασμα της σημαίας της ναζιστικής Γερμανίας στην Ακρόπολη από Μ. Γλέζο – Λ. Σάντα ήταν μία από τις πρώτες και πλέον εμβληματικές πράξης αντίστασης».

Δένδιας: Εμβληματική πράξη αντίστασης

Το κατέβασμα της σημαίας της ναζιστικής Γερμανίας στην Ακρόπολη από Μ. Γλέζο – Λ. Σάντα ήταν μία από τις πρώτες και πλέον εμβληματικές πράξης αντίστασης.

Λ. Μενδώνη: Τιμούμε κάθε χρόνο τη μνήμη και την ηρωική, αντιστασιακή πράξη τους

“Σαν σήμερα στις 30 Μαΐου 1941, οι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, 19 ετών, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία και αναρτούν την ελληνική. Τιμούμε κάθε χρόνο τη μνήμη και την ηρωική, αντιστασιακή πράξη τους”, έγραψε χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή του το Υπουργεί Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κουμουτσάκος: Μία χώρα είναι και παραμένει ελεύθερη, όταν οι πολίτες της είναι έτοιμοι, να την υπερασπιστούν

“81 χρόνια πριν, ο Μανώλης Γλέζος & ο Λάκης Σάντας κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Στέλνουν το μήνυμα ότι οι Έλληνες δε θα παραδοθούν. Μία χώρα είναι και παραμένει ελεύθερη, όταν οι πολίτες της είναι έτοιμοι, να την υπερασπιστούν”, έγραψε στο τουίτερ ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων