04/06/2021 04/06/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Στη συναπόφαση ότι δεν θέλουν να καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες κατέληξαν χθες, Πέμπτη 3 Ιουνίου, τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) και η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή, που είχε ορίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για...
04 Ιουνίου, 2021 - 14:09
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2021 - 14:15

ΑΕΑ: Αναζητείται ο εμπνευστής και ο αρμόδιος του σχεδίου νόμου

Διαδώστε:
ΑΕΑ: Αναζητείται ο εμπνευστής και ο αρμόδιος του σχεδίου νόμου

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στη συναπόφαση ότι δεν θέλουν να καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες κατέληξαν χθες, Πέμπτη 3 Ιουνίου, τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) και η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή, που είχε ορίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που προγματοποίησαν για το φλέγον ζήτημα που έχει ανακύψει. και συναποφάσισαν ότι δεν θέλουν να καταργηθούν αλλά να αναβαθμιστούν οι ΑΕΑ.

Ωστόσο, όλοι αναρωτήθηκαν ποιος έδωσε την εντολή και ποιος συνέταξε τα άρθρα 61-63 του σχεδίου νόμου, που αφορούν στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και διαπίστωσαν ότι εμφανίζεται ανυποχώρητη η Πολιτεία στο να νομοθετήσει, όπως αποτυπώνεται το σχέδιο νόμου.

Ούτε από τον υφυπουργό Παιδείας απάντηση για τον συντάκτη

Απάντηση για τον συντάκτη ή τους συντάκτες των άρθρων, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ope.gr, δεν έλαβε η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή ούτε από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελο Συρίγο, με τον οποίον συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι.

Μάλιστα, ο κ. Συρίγος τους μετέφερε την αμετακίνητη θέση της Πολιτείας να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου νόμου, όπως συντάχτηκε, κατ’ ουσίαν αδιαφορώντας για το τι θέλει η Εκκλησία.

Επιπλέον, τόνισε ότι ούτε ο ίδιος συνέταξε τα άρθρα 61-63 που αφορούν στην κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων) και την κατάργηση των δευτέρων Προγραμμάτων όλων των ΑΕΑ, πράγμα που σημαίνει ότι ο συντάκτης και ο εντολέας του σχεδίου νόμου ακόμη αγνοούνται και η ΔΙΣ θα κληθεί να αποφασίσει επί κειμένου που δεν υπογράφει κανείς!

Να μην καταργηθεί καμία ΑΕΑ ζητά η Εκκλησία της Κρήτης

Το απόγευμα της ίδια ημέρας συνεδρίασε στην Ιερά Μονή Πετράκη και το Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο των ΑΕΑ, όπου συζητήθηκε η εισήγηση του Προέδρου του, Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Παπαθωμά, με τις απόψεις του για τις ΑΕΑ, για τη σύνταξη των οποίων έλαβε υπόψη τις θέσεις των ΑΕΑ και τις οποίες προτάσεις του ο Πρόεδρος του ΑΕΣ είχε από καιρού γνωστοποιήσει και στην Υπουργό κ. Κεραμέως.

Στη συνεδρίαση του ΑΕΣ το μέλος του, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, γνωστοποίησε την απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, να μην δεχθεί κατάργηση ούτε ενός προγράμματος ΑΕΑ, αλλά τη διατήρηση όλων των ΑΕΑ, καθώς και τη διατήρηση ως έχει της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επικράτησε προβληματισμός και στο ΑΕΣ, σχετικά με τον άγνωστο συντάκτη των άρθρων 61-63 του σχεδίου νόμου, μάλιστα διατυπώθηκε η άποψη το νομοσχέδιο να πάει στη ΔΙΣ, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα τρία ανυπόγραφα άρθρα (61-63), που αφορούν στις ΑΕΑ.

Όπως ανέφερε πηγή στο ope.gr “περιμένουμε με αγωνία οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους Ιεραρχών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και κατ’ επέκταση της Μητέρας Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε μια Πολιτεία η οποία δεν ορωδεί προ ουδενός, προκειμένου να γκρεμίσει την Ανώτατη Εκκλησιαστική Εκπαίδευση γενικά και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα”.

Φωτογραφία αρχείου ope.gr/ Ραφαήλ Γεωργιάδης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων