27/12/2022 27/12/2022 Δόξα εν υψίστοις Θεώ και  επι γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία ! Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την παρουσία του λαού του 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Κυψέλη), αλλά και φίλων του Αγίου Μετοχίου του Αγίου Αθανασίου, του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, εορτάστηκε την Κυριακή 25-12-22 το πρωί, το θείο γεγονός της γεννήσεως...
27 Δεκεμβρίου, 2022 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2022 - 12:17

Άφατη κατάνυξη για τα Άγια Χριστούγεννα, στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Άφατη κατάνυξη για τα Άγια Χριστούγεννα, στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη (ΦΩΤΟ)

Δόξα εν υψίστοις Θεώ και  επι γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία !

Μέσα σε κλίμα άφατης κατάνυξης και με την παρουσία του λαού του 6-ου Διαμερίσματος των Αθηνών (Κυψέλη), αλλά και φίλων του Αγίου Μετοχίου του Αγίου Αθανασίου, του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, εορτάστηκε την Κυριακή 25-12-22 το πρωί, το θείο γεγονός της γεννήσεως του Χριστού μας, με την κορυφαία λειτουργία για την χριστιανοσύνη του Μεγάλου Βασιλείου.  Μια λειτουργία εμπνευσμένη από τον μεγάλο ιεράρχη της Καισάρειας και μέγα δάσκαλο των γραμμάτων Μέγα Βασίλειο, που γεραίρει κατά μοναδικό θεολογικά, αλλά και αισθητικά τρόπο, το έξοχο γεγονός της γέννησης του Χριστού και μας καθιστά ηθικά μετόχους του πανανθρώπινου μηνύματος της έλευσής του στη γή, με τον υπερφυσικό τρόπο της σύλληψης της παρθένου Μαρίας.

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στην αρχοντική Κυψέλη λοιπόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μεταπολεμικά σκιρτήματα του αστικού εκσυγχρονισμού της Αθήνας μας και μας αναρριπίζει τόσες και τόσες έξοχες μνήμες από την μεγαλουργία της Φωκίονος Νέγρη, της πολιτισμικής δημιουργίας με την διαμονή σε αυτήν των κορυφαίων του πολιτισμού μας, Νίκου Γκάτσου, Κικής Δημουλά, Έλλης Λαμπέτη κ.α. αλλά και πολλών άλλων ακόμα ατίμητων πνευματικών επιτευγμάτων, συνέρ-ρευσαν οι κάτοικοι του προαστίου, στο λαμπροστόλιστο με την βυζαντινή πορφύρα Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, επι της οδού Κρίσης, για να τιμήσουν το θείο γεγονός της γέννησης του Χριστού.

Διάστικτο από κατάνυξη, αλλά και από τον ωραίο στολισμό της βυζαντινής πορφύρας – που έχει πάντα την φροντίδα και την μέριμνα του ευλαβούς προϊσταμένου του ναού, πατέρα Νικολάου Κουλιανοπούλου, του σεπτού Μητροπολίτη Γουϊνέας και  Διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου Αλεξανδρείας Αθηνών, κ.κ. Γεωργίου, με την ακόλουθη συνάμα φροντίδα του Μέλους του Ενοριακού Επιτρόπου, Επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών κ-ου Θεόδωρου Πιτταρά – το Πατριαρχικό Μετόχι του Αγίου Αθανασίου, ανέδυε τον άχραντο λυρισμό των πιστών και την ιερότητα της μεγάλης ημέρας της Ορθοδοξίας μας. Της πανηγυρικής λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου χοροστάτησε ο ευσεβής Μητροπολίτης Γουϊνέας και Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα κ.κ. Γεώργιος, συνεπικουρούμενος από τους ευσεβείς ιερείς του Μετοχίου Πατέρες κ.κ. Σαμουήλ, Νικόλαο, Στέφανο, αλλά και άλλους ιερείς που προσήλθαν στο ιερό Μετόχιο του Αγίου  Αθανασίου, για να τιμήσουν την γέννηση του σωτήρα.

Με το πέρας της λειτουργίας ο ευλαβής πατέρας κος Νικόλαος Κουλιανόπουλος, ανέγνωσε το ευγενές μήνυμα για το κορυφαίο γεγονός της γέννησης, του πανσέπτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, που με πύρωμα καρδιάς και τον έξοχο θεολογικά λόγο του, εξήρε το κοσμοϊστορικό γεγονός της Γεννήσεως για την ανθρωπότητα και κάλεσε τους πιστούς, να αναβαπτιστούν ηθικά από το ιδεοφόρο μήνυμά του και να τροχιοδρομήσουν την ζωή τους, στις μεγάλες αξίες της αγάπης, της θυσίας και της προσφοράς του Χριστού μας. Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Γουϊνέας  κ.κ. Γεώργιος και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα, καλώντας μας, να ενωτιστούμε το πολυδύναμο ηθικά μήνυμα της Γέννησης του Χριστού και να αποτελέσει σηματωρό και κατευθυντήριο δύναμη, για μια ενάρετη πορεία στη ζωή μας, στις ιερές αξίες και τα πνευματικά προτάγματα της Ορθοδοξίας.

Χρόνια Πολλά και ευλογημένα αγαπημένοι φίλες καιν φίλοι, και το έξοχο γεγονός της Γεννήσεως, που άλλαξε ριζικά τον ρού της ανθρώπινης ιστορίας, να σας κατευθύνει σε δρόμους προόδου και ηθικής ευημερίας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο των Αγίων Χριστουγένων :

Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτῳ προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι· Μάγοι δὲ, μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι·…

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων