14/06/2021 14/06/2021 Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στο λιμανάκι Αγίας Νάπας, τις οποίες συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Σύνδεσμος Φίλων Πάρκου Γλυπτικής Άρωμα Αγίας Νάπας για την εθνική παλιγγενεσία 1821, με τίτλο 200 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 Μοναδική Μάχη Αγίας Νάπας 17 Μαρτίου 1826. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου...
14 Ιουνίου, 2021 - 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2021 - 10:40

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Διαδώστε:
ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στο λιμανάκι Αγίας Νάπας, τις οποίες συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Σύνδεσμος Φίλων Πάρκου Γλυπτικής Άρωμα Αγίας Νάπας για την εθνική παλιγγενεσία 1821, με τίτλο 200 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821 Μοναδική Μάχη Αγίας Νάπας 17 Μαρτίου 1826.

Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Επιτροπής Ελλάδας 200 χρόνια μετά την επανάσταση και της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου 1821 – 2021.

Παρών ήταν στις διήμερες εκδηλώσεις και ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική δοξολογία και στην συνέχεια επίσημοι και απλοί πολίτες μετέβησαν στον χώρο αποκάλυψης της Αναμνηστικής Στήλης.

Στον χώρο της εκδήλωσης τερμάτισαν δρομείς ΟΥΚ, οι οποίοι έτρεξαν 200 χιλιόμετρα και πέρασαν από ιστορικά και συμβολικά σημεία, ενώ κολύμπησαν 21 χιλιόμετρα από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας στο Κάβο Γκρέκο και τερμάτισαν στο λιμανάκι Αγίας Νάπας, κρατώντας την σημαία του επαναστατικού αγώνα 1821 των Κυπρίων Αγωνιστών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου, Υποναύαρχος ΟΥΚ εν αποστρατεία Κώστας Φυτιρής, επέδωσε στον Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Χρήστο Ζαννέττου, την σκυτάλη με τη διακήρυξη των Κυπρίων, της ναυτικής σημαίας της επανάστασης και της σημαίας των Κυπρίων αγωνιστών, συμβολικά τοποθετημένα σε βράχο από το “Άκρο των Ελλήνων”, το Κάβο Γκρέκο.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέττου, τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Την ίδια ώρα, σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, το πλοίο ανοικτής θαλάσσης Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και το “Πλωτάρχης Ελευθέριος Τσομάκης” του πολεμικού ναυτικού, πραγματοποιούσαν τιμητικούς κανονιοβολισμούς.

Τις σημαίες που σκέπαζαν το μνημείο παρέλαβαν για να διαφυλάξουν, ως πολύτιμο αναμνηστικό της σημερινής τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέττου.

Ο κ. Ζαννέτου και το δημοτικό συμβούλιο, σε ειδική συνεδρίαση, αποφάσισαν όπως ανακηρύξουν επίτιμους δημότες της Αγίας Νάπας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης και πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Γιωργή, και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ελλάδα 1821, Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο Δήμος Αγίας Νάπας τούς απένειμε το κλειδί της πόλης ως μια κίνηση τιμής για τη σημαίνουσα παρουσία τους στην Αγία Νάπα και ως μια πράξη αναγνώρισης της συμβολής τους στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας της Μοναδικής Μάχης της Αγίας Νάπας την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης και πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Γιωργής.

Ο Πρόεδρος και το συμβούλιο του Συνδέσμου Φίλων Πάρκου Γλυπτικής Άρωμα Αγίας Νάπας αποφάσισαν σε ειδική συνεδρίαση όπως ανακηρύξουν επίτιμα μέλη τους τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον κ. Παυλόπουλο, τον κ. Γιωργή και την κα. Αγγελοπούλου.

Ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Σύνδεσμος Φίλων Πάρκου Γλυπτικής Άρωμα Αγίας Νάπας απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στους συνεργάτες της διοργάνωσης και διεξαγωγής των πανηγυρικών εορτασμών σε ανάμνηση της Μοναδικής Μάχης της Αγίας Νάπας. Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν οι Χαράλαμπος Πετρίδης, Υπουργός Άμυνας, ο Κίκης Κωνσταντίνου, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Πάρκου Γλυπτικής Άρωμα Αγίας Νάπας, ο Κώστας Φυτηρής, Πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων, ο Χριστάκης Πίττας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Πάρκου Γλυπτικής Άρωμα Αγίας Νάπας, η Μαρία Τοφινή Τσαντήλα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Νάπας και ο συνεργάτης της, Άγγελος Σμάγα, φιλόλογος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες σωματείων, συλλόγων και εκπαιδευτήρια ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Στο λιμανάκι Αγίας Νάπας πραγματοποιούνταν ξεναγήσεις στις εκθέσεις ιστορικών κειμηλίων της επανάστασης και έργων ζωγραφικής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Αγίας Νάπας, του Σέργιου Σεργίου Κερκουλλά, της προσωπικής συλλογής του Κυριάκου Χατζηγιάννη και της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Πανίκκου Παναγή Χατζηδάκη, με τίτλο “1821 – 2021. 200 χρόνια από το έπος της ελευθερίας του ελληνικού έθνους”.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέττου, ανέφερε στον χαιρετισμό του πως η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε μέγα γεγονός και σταθμός κορυφαίας σημασίας στην ιστορία του Έθνους.

Απαρχή και κίνητρο για τη διοργάνωση των διήμερων εορτασμών στην Αγία Νάπα, ανέφερε ο Δήμαρχος, έδωσε η αποκάλυψη στην οποία προέβη ο διαπρεπής πανεπιστημιακός καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, Βασίλης Σφυρόερας, σε διάλεξη του στο πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία το 1991, όπως και η τεκμηρίωση του από τον επίσης καθηγητή πανεπιστημίου ιστορικό και πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Γιωργή, ότι η μοναδική μάχη η οποία έγινε σε κυπριακό έδαφος κατά την διάρκεια των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης έλαβε χώρα στις 17 Μαρτίου 1826 στην περιοχή της Αγίας Νάπας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων