05/06/2021 05/06/2021 Πιέσεις στην επιτροπή για τη Διεθνή Ελευθερία Θρησκειών των ΗΠΑ ασκούν Αμερικανοί βουλευτές, ώστε να καταστεί υπόλογο για παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών το καθεστώς Ερντογάν, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ του Πόντου. «Eμείς αυτά τα εδάφη (εννοεί τον Πόντο και την...
05 Ιουνίου, 2021 - 9:44
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2021 - 9:46

Αγία Σοφία: Πιέσεις Αμερικανών μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Διαδώστε:
Αγία Σοφία: Πιέσεις Αμερικανών μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Πιέσεις στην επιτροπή για τη Διεθνή Ελευθερία Θρησκειών των ΗΠΑ ασκούν Αμερικανοί βουλευτές, ώστε να καταστεί υπόλογο για παραβιάσεις θρησκευτικών ελευθεριών το καθεστώς Ερντογάν, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ του Πόντου.

«Eμείς αυτά τα εδάφη (εννοεί τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη) τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής, που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης», τόλμησε να πει ο Ερντογάν, εξωθώντας κάποιους Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς βουλευτές να ασκήσουν πιέσεις στην αρμόδια επιτροπή.

Με αυτό τον τρόπο, ελπίζουν ότι ίσως καταφέρουν να προστατεύσουν την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας εξακολουθεί να εμπλέκεται σε χρόνιες τρομερές συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό του καθεστώς και την ταυτότητά του», τονίζει η διακομματική ομάδα, που δρα με πρωτοβουλία Ελληνοαμερικανών, επισημαίνοντας ότι οι σοβαρές παραβιάσεις ενάντια σε ένα θρησκευτικό σύμβολο του επιπέδου του Οικουμενικού Πατριάρχη πρέπει να έχουν σημαντικές συνέπειες.

Οι ίδιοι αναφέρονται, επίσης, στην Αγία Σοφία τονίζοντας ότι η αυθαίρετη μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Ουνέσκο για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων