22/07/2020 22/07/2020 Με αμείωτους ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εργασίες στην Αγία Σοφία, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την αποφράδα ημέρα, που θα τελεστεί μουσουλμανική προσευχή στον ιστορικό αυτό ναό. Δύο 24ωρα πριν από την φιέστα που ετοιμάζει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν στρωθεί χαλιά και έχουν τοποθετηθεί οι σκαλωσίες στις οποίες θα κρεμαστούν τα υφάσματα που θα...
22 Ιουλίου, 2020 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2020 - 11:53

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Σήμερα η διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών – Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μουσουλμανική φιέστα

Διαδώστε:
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Σήμερα η διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών – Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μουσουλμανική φιέστα

Με αμείωτους ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εργασίες στην Αγία Σοφία, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την αποφράδα ημέρα, που θα τελεστεί μουσουλμανική προσευχή στον ιστορικό αυτό ναό. Δύο 24ωρα πριν από την φιέστα που ετοιμάζει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν στρωθεί χαλιά και έχουν τοποθετηθεί οι σκαλωσίες στις οποίες θα κρεμαστούν τα υφάσματα που θα κρύψουν τις αγιογραφίες.

Εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών διευρυμένη σύσκεψη για το θέμα της Αγιά Σοφίας, στην οποία θα μετέχουν επίσης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Πρέσβης Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και άλλοι φορείς.

«Η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα. Οι κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Παρά τις έντονες διεθνείς αλλά εσωτερικές αντιδράσεις, στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς.
Στη δεξιά πλευρά της Αγίας Σοφίας στρώνονται τυρκουάζ χαλιά, καλύπτοντας συνολικά μια έκταση 4000 τ.μ.. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη «Yeni Safak» ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, τα χαλιά έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία.Επίσης, προς το παρόν έχει αποφασιστεί να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

Την τελετή της Παρασκευής, στην οποία θα παρίστανται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, θα διευθύνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, περίπου 1.000 με 1.500 άτομα πρόκειται να παραστούν, ενώ αναμένεται να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Μάσκες, αντισηπτικά και χαλιά προσευχής θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες.

Απόντες θα είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο κ. Ιμάμογλου ο οποίος έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του για την απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφίας σε τέμενος, έχει δηλώσει πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, στην Άγκυρα.

Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα τέτοιο ζήτημα εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων