18/07/2020 18/07/2020 Ο Ερντογάν με νέες δηλώσεις του εχθές, μόλις μια εβδομάδα μετά την απαράδεκτη απόφαση της υπογραφής διατάγματος με το οποίο μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προκαλεί την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε την απόφαση ως απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας από τα δεσμά της ενώ υποστήριξε σε δημοσιογράφους ότι είχε το όνειρο να την ελευθερώσει από...
18 Ιουλίου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2020 - 16:23

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις του Ερντογάν – Αυστηρές κυρώσεις ζητά η Ελλάδα

Διαδώστε:
Χωρίς τέλος οι προκλήσεις του Ερντογάν – Αυστηρές κυρώσεις ζητά η Ελλάδα

Ο Ερντογάν με νέες δηλώσεις του εχθές, μόλις μια εβδομάδα μετά την απαράδεκτη απόφαση της υπογραφής διατάγματος με το οποίο μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προκαλεί την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα χαρακτήρισε την απόφαση ως απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας από τα δεσμά της ενώ υποστήριξε σε δημοσιογράφους ότι είχε το όνειρο να την ελευθερώσει από μικρός. 

Ακόμα συνέχισε να επιμένει στην άποψη του ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό ζήτημα ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή «οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δεν μας δεσμεύουν, η διαδικασία με την Αγία Σοφία είναι θέμα εσωτερικής δικαιοδοσίας μας». Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, χαρακτηρίζοντας άνευ ουσίας και «κενές» τις διεθνείς αντιδράσεις.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κύπριο ομόλογό του όπως ενημέρωσε εχτές ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με σύντομο μήνυμα. Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος γίνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε όμως ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, οι εργασίες και οι παρεμβάσεις στο σύμβολο της Ορθοδοξίας, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε όλα να είναι έτοιμα για την 24η Ιουλίου. Τουρκικά μέσα επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν μια άνευ προηγουμένου μεγαλειώδη εκδήλωση με προσευχή στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτές δεν αποκλείουν μάλιστα, την ημέρα εκείνη να τεθεί για μία ακόμα φορά θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον ίδιο τον Ερντογάν. Ας μην ξεχνάμε ότι στις 24 Ιουλίου συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης που σήμανε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την μεγάλη φιέστα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ανακοίνωσε ότι ιδρύεται μουσείο κοντά στην Αγία Σοφία όπου θα εκτίθενται φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα.

Γνωστοποίησε ότι για το σκοπό αυτό έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού το κτίριο του Κτηματολογίου που βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάναχμετ και εκεί θα εκτεθούν τα περίπου 1359 και αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων του υπουργείου.

«Όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’, αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω της απόφασης που έλαβε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την καλωσόρισε το έθνος μας» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού ισχυριζόμενος ότι «το τουρκικό έθνος έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’»

«Αν σήμερα η Αγία Σοφία είναι όρθια και βρίσκεται στην λίστα της Unesco, το χρωστά στο τουρκικό έθνος το οποίο φρόντισε για 576 χρόνια επιμελώς» υπογράμμισε
Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας, ο κ. Ερσόι είπε ότι αυτό πηγάζει από τις διεθνείς συμβάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων