31/08/2021 31/08/2021 Ολοκληρώνεται σήμερα ο μήνας Αύγουστος. Ο μήνας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την Υπεραγία Θεοτόκο, με την Παναγία, που ο λαός μας την επικαλείται σε κάθε περίσταση. Ο μήνας αυτός ολοκληρώνεται με την εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Του μοναδικού Θεομητορικού κειμηλίου που σώζεται μέχρι τις ημέρες μας και αποθησαυρίζεται στην...
31 Αυγούστου, 2021 - 8:24
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2021 - 17:37

ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ: Το ιστορικό ταξίδι και τα αναρίθμητα θαύματα

Διαδώστε:
ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ: Το ιστορικό ταξίδι και τα αναρίθμητα θαύματα

Ολοκληρώνεται σήμερα ο μήνας Αύγουστος. Ο μήνας που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την Υπεραγία Θεοτόκο, με την Παναγία, που ο λαός μας την επικαλείται σε κάθε περίσταση. Ο μήνας αυτός ολοκληρώνεται με την εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Του μοναδικού Θεομητορικού κειμηλίου που σώζεται μέχρι τις ημέρες μας και αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.

Τα θαύματα της αναρίθμητα. Κάθε έξοδος της από το δικό Της περιβόλι, τον Άθωνα, σημαίνει γενική κινητοποίηση στις περιοχές που θα μεταβεί. Οι αρχές Της αποδίδουν τιμές αρχηγού κράτους και ο πιστός λαός της εναποθέτει σε Αυτή τον πόνου του φεύγοντας γεμάτος ελπίδα.

Σήμερα στη διαδικτυακή τηλεόραση της PEMPTOUSIA.TV (www.pemptousia.tv) έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εκτενή αφιερώματα για την Αγία Ζώνη. Δείτε ΕΔΩ το αναλυτιθκό πρόγραμμα.

Συγκίνηση στην Αγία Ζώνη Βαρωσίων

Σε όλη την Ορθόδοξη οικουμένη η μεγάλη αυτή εορτή τιμάται δεόντως. Ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά, όμως, προκάλεσε η πανήγυρις της Αγίας Ζώνης Βαρωσίων της ομώνυμης κατεχόμενης σήμερα ενορίας της πόλεως Αμμοχώστου η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Της εσπερινής ακολουθίας για την εορτή της Κατάθεσις της Τιμίας ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου που τελέσθηκε στο εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωτάρα χοροστάτησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος με την παρουσία ικανού εκκλησιάσματος. Αναπέφθηκε επίσης δέηση για τους πρόσφυγες και εκτοπισθέντες κατοίκους της κατεχόμενης ενορίας.

Το ιστορικό ταξίδι της Αγίας Ζώνης

Η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, διαιρεμένη σήμερα σε τρία τεμάχια, είναι το μοναδικό λείψανο ή κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της και φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ζώνη φτιάχτηκε από τρίχες καμήλας από την ίδια την Θεοτόκο, και μετά την Κοίμησή της, κατά την Μετάστασή της στους ουρανούς, την παρέδωσε στον απόστολο Θωμά.

Μετά, την Τιμία Ζώνη ανάλαβαν να διαφυλάξουν δύο πτωχές ευσεβείς γυναίκες στα Ιεροσόλυμα. Η Παναγία, λίγο πριν την Κοίμηση της, είχε δώσει εντολή στον Ευαγγελιστή Ιωάννη να μοιράσει σε αυτές και τις δύο εσθήτες της. Το έργο της διαφύλαξης από γενιά σε γενιά συνέχισε μία ευλαβής παρθένος καταγομένη από την οικογένεια αυτή. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αρκαδίου, γιού του Μ. Θεοδοσίου, έγινε η μεταφορά της Τιμίας Ζώνης στην Κωνσταντινούπολη. Την κατέθεσε σε μία υπέροχη λειψανοθήκη, την οποίαν ονόμασε «αγίαν σορόν». Η κατάθεση έγινε στις 31 Αυγούστου και αυτό το γεγονός εορτάζομε.

Μετά από λίγα χρόνια ή κόρη του Αρκαδίου, αυτοκράτειρα Πουλχερία, ανάγειρε τον λαμπρό ναό των Χαλκοπρατείων και κατάθεσε εκεί την Τιμία Ζώνη. Η ίδια η αυτοκράτειρα την διακόσμησε με χρυσή κλωστή, έτσι όπως σώζεται μέχρι σήμερα.

Τον επόμενο αιώνα, άγνωστο πότε και με ποιόν τρόπο, μεταφέρθηκε η Τιμία Ζώνη στην Ζήλα της Καππαδοκίας, νότια της Αμασείας. Στήν Κωνσταντινούπολη μεταφέρθηκε ξανά στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α΄ (527-565), κτήτορα της Αγίας Σοφίας. Ο διάδοχός του Ιουστίνος Β΄ και η σύζυγός του Σοφία ανακαίνισαν τον ναό των Χαλκοπρατείων και ανήγειραν παρεκκλήσιο της Αγίας Σοροῦ. Πάνω στήν Ἁγία Τράπεζα φυλασσόταν ἡ Τιμία Ζώνη.

Γύρω στο 1150 η Τιμία Ζώνη βρισκόταν στο Μεγάλο Παλάτι της Κωνσταντινουπόλεως, στο ναό του Αγίου Μιχαήλ. Μάλλον είχε τεμαχιστεί και τεμάχια είχαν μεταφερθεί στους ναούς της Πόλης. Τον 12ο αιώνα, στα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143-1180), καθιερώθηκε επίσημα η εορτή της Αγίας Ζώνης την 31η Αυγούστου, ενώ παλαιότερα εορταζόταν μαζί με την εορτή της Ιεράς Εσθήτος της Θεοτόκου, την 2α Ιουλίου.

Μετά την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους της Δ΄ σταυροφορίας, το 1204, κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τα στίφη των βαρβάρων και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ευτυχώς δεν χάθηκαν όλα. Είναι σίγουρο ότι ένα μέρος της Τιμίας Ζώνης παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και μετά την ανακατάληψή της το 1261 από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο φυλάσσονταν στο ναό των Βλαχερνών. Η μαρτυρία ανώνυμου Ρώσου προσκυνητή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ετών 1424-1453 είναι και η τελευταία σχετικά με την ύπαρξη της Αγίας Ζώνης στην Βασιλεύουσα. Είναι άγνωστο, τί απέγινε στη συνέχεια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Το μεγαλύτερο τμήμα της Τιμίας Ζώνης, που σώζεται σήμερα, φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία έφτασε στην Μονή με περιπετειώδη τρόπο.

Μία άλλη παράδοση διασώζεται την πληροφορία ότι η Τιμία Ζώνη αφιερώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ τον Καντακουζηνό (1341-1354), ο οποίος, στη συνέχεια, παραιτήθηκε, ντύθηκε το μοναχικό ράσο κι έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ στην ίδια Μονή.

Τα Θεομητορικά εκτυπώματα στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Το Άγιον Όρος είναι γνωστό ως το «Περιβόλι της Παναγίας». Ως ο κατ’ εξοχήν τόπος που τιμάται, που εμφανίζεται, που ενεργεί και αναπαύεται το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως «ο νοητός της Θεοτόκου και ωραίος Παράδεισος». Κάτι που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου είναι η ύπαρξη πολλών θαυματουργών εικόνων της Παναγίας μας, έχουν παραμείνει στην Μονή επτά θαυματουργές εικόνες της Κυρίας Θεοτόκου. Μαζί με το γεγονός ότι εδώ φυλάσσεται και η Αγία Ζώνη, το μοναδικό Θεομητορικό ένδυμα που έχει διασωθεί από την επίγεια ζωή της Παναγίας, καθιστούν την Μονή μία Θεοτοκοσκέπαστη Μονή με ιδιαίτερη Θεομητορική Χάρη.

Η διάσωση της Πόλης και η προσκύνηση του σουλτάνου

Το 1864 η Αγία Ζώνη μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, εξ αιτίας της χολέρας που μάστιζε τους κατοίκους της.

Μόλις πλησίασε το καράβι στο λιμάνι, η χολέρα έπαυσε και κανένας από τους ασθενείς δεν πέθανε.

Αυτό το παράδοξο θαύμα κίνησε την περιέργεια του σουλτάνου, που ζήτησε την Τιμία Ζώνη στα ανάκτορα για να την ασπασθεί.

Η Αγία Ζώνη θεραπεύει τον όσιο Δανιήλ Κατουνακιώτη

Στο βιβλίο του μακαριστού Αρχ. Χερουβείμ της σειράς, «Σύγχρονες Αγιορείτικες μορφές», τ. 4, περιγράφεται η θαυματουργική θεραπεία του π. Δανιήλ Κατουνακιώτη [νυν οσίου Δανιήλ] από οξεία προσβολή της νεφρίτιδος.

Παραθέτουμε την περιγραφή: «Δεν πρόλαβε καλά-καλά να φθάσει (στο Βατοπαίδι) και έπαθε οξεία προσβολή της νεφρίτιδος. Ο «σκόλοψ τη σαρκί» τον εκέντησε αυτή την φορά πολύ οδυνηρά και τον καθήλωσε για εβδομάδες στο κρεβάτι.

Οι Προϊστάμενοι της Μονής τον ενοσήλευσαν με περισσή αγάπη.
Περισσότερη όμως στοργή του έδειξε ο μεγάλος γιατρός του Όρους, η Θεοτόκος.

Ο π. Δανιήλ έτρεφε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Κυρία Θεοτόκο. Την ίδια ευλάβεια, την ίδια εμπιστοσύνη και την ίδια τιμή, που έχουν απέναντί της όλοι οι άγιοι.

Την ικέτευσε με δάκρυα και θέρμη, και ήταν βέβαιος για την απάντηση. Ήξερε τις υποσχέσεις της. Ήταν δυνατό να μην τις εκπληρώσει;

Και πράγματι. Την ημέρα που το μοναστήρι γιόρταζε την εορτή της Αγίας Ζώνης (31 Αυγούστου), ο ασθενής γιατρεύθηκε ξαφνικά και η θεραπεία του ήταν οριστική!

Ποτέ πια δεν τον ενώχλησε η φοβερή αυτή αρρώστια, που τον ταλαιπώρησε δέκα ολόκληρα χρόνια.

Βιβλίο με τα θαύματα της Αγίας Ζώνης

Τα Θαύματα της Αγίας Ζώνης καταγράφει σε μια καλαίσθητη έκδοσή της η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο της έκδοσης του βιβλίου: «“καταγράφονται θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου που έγιναν με την χαριτόβρυτο Τιμία Ζώνη της. Τα θαύματα τα περιγράφουν οι ευεργετηθέντες με επιστολές που έστειλαν στην Ιερά Μονή μας. Δεν κρύβουν την Χάρη, ομολογούν την ευεργεσία. Άλλοι πιστοί μας ομολόγησαν προφορικά τις ιάσεις των ασθενειών τους, στους τόπους που μεταφέραμε την Τιμία Ζώνη για προσκύνηση, χωρίς να γράψουν επιστολή. Οι περισότερες από τις επιστολές που κατέχου­με στο αρχείο της Μονής μας εκτός από τα ονόματα, έχουν και πλήρεις διευθύνσεις, ακόμη και το τηλέφωνο των αποστολέων. Επειδή όμως κάποιοι μας ζήτησαν να κρατηθεί η ανωνυμία τους, θεωρήσαμε καλό να σημειώσουμε μόνο την πόλη και τα αρχικά των ονομάτων για όλους, εκτός κάποιων οι οποίοι ζήτησαν εγγράφως να τα δημοσιεύσουμε. Παραθέτουμε δε από τις επιστολές μόνο τα τμήματα που περιγράφονται τα θαύματα.”

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Βασική πηγή: pemtpousia.gr 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων