02/03/2024 06/03/2024 Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μαρίνος Πιτσικάλης, καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών – Τμήμα Χημείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τέλεσε Αγιασμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα, την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Ο π. Μαρίνος εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται σε «οικείο χώρο» και επεσήμανε στον σύντομο...
02 Μαρτίου, 2024 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2024 - 21:07

Αγιασμός και ευλογία Βασιλόπιτας στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας

Διαδώστε:
Αγιασμός και ευλογία Βασιλόπιτας στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μαρίνος Πιτσικάλης, καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών – Τμήμα Χημείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τέλεσε Αγιασμό και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα, την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος».

Ο π. Μαρίνος εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται σε «οικείο χώρο» και επεσήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του,
«…ότι, βρισκόμαστε στον 3ο μήνα του 2024 και τις ευχές για καλή χρονιά, «μάλλον ως ανέκδοτο» θα πρέπει να τις θεωρήσουμε, καθότι διαπιστώνουμε, ήδη ότι με όποια προβλήματα, έφυγε το 2023 με τα ίδια ακριβώς, ξεκίνησε και το 2024.
Πόλεμοι, καταστροφές, σε πολλά σημεία του πλανήτη, αλλά και εδώ στην πατρίδα μας, βιώνουμε την αποδόμηση της Ελληνικής οικογένειας.
Στην παιδεία βλέπουμε, τι προβλήματα υπάρχουν, οπότε η ευχή για καλή χρονιά, είναι, μάλλον ξεπερασμένη.
Άλλωστε, για να είναι μια χρονιά καλή, προϋπόθεση είναι, όχι να ευχόμαστε απλώς, αλλά να γίνουμε, εμείς καλύτεροι!
Αν δεν γίνουμε, εμείς, καλύτεροι, τα πράγματα δεν θα γίνουν καλύτερα. Αν εμείς δεν αλλάξουμε, τίποτε δεν θα αλλάξει, στην ζωή μας!
… να ευχηθούμε ο Θεός να μας δώσει τις αρετές του, ταπείνωση, υπομονή, μετάνοια, αγάπη, συγχωρητικότητα.
Αν λοιπόν θέλουμε, κάτι να αλλάξει στην ζωή μας, τις αρετές, αυτές να καλλιεργήσουμε, τα πάθη μας, να καταπολεμήσουμε και τότε, θα δούμε, ότι εμείς θα μεταμορφωθούμε και όλοι οι άλλοι γύρω μας.
Να γίνουμε εμείς, κατέληξε ο π. Μαρίνος, «”ο καταλύτης”, ώστε όλα να μεταμορφωθούν…».

Ο Διευθυντής του Ι.Ν.Ν. Δρ. Ευάγγελος Γογγολίδης, αφού ευχαρίστησε τον π. Μαρίνο Πιτσικάλη, παρουσίασε, τα πεπραγμένα του Ινστιτούτου, στις εξής κατευθύνσεις:
1. Επιστημονικά και χρηματοδοτικά, τονίζοντας τις επιτυχίες σε νεα ερευνητικά έργα όπως αυτά από το European Innovation Council, από το European Research Council, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια με την κατάθεση σχεδόν 70 ερευνητικών προτάσεων μέσα στην χρονιά.
Η επιστημονική προσπάθεια απέδωσε σημαντικές επιτυχίες σε περιοδικά όπως το Nature, το JACS, το Advanced Functional Materials κλπ.
2. Ανθρώπινο δυναμικό, τονίζοντας τις προαγωγές ερευνητών, την ολοκληρωση 19 διδακτορικών διατριβών, και την εκκίνηση 6 νέων.
3. Παρουσιάστηκαν τα υπό εξέλιξη έργα επέκτασης του «καθαρού χώρου μικροηλεκτρονικής» και της προμήθειας νέων μηχανημάτων.
4. Προβολή και δικτύωση του Ι.Ν.Ν. με παρουσίαση για πρώτη φορά ενος εκλαικευμένου για την κοινωνία απολογισμού που παρουσιάζει κύρια επιστημονικά επιτεύγματα σε απλή γλώσσα, καθώς και την προβολή του Ι.Ν.Ν. στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
5. Τέλος παρουσιάστηκαν οι νέοι στόχοι για το 2024 μέ κυριο αξονα την εκπονηση 5 ετους σχεδίου ανάπτυξης και πρόσληψης νέου ερευνητικού προσωπικού για αντιμετώπιση της γήρανσης του δυναμικού του ΙΝΝ που προβλέπεται να χάσει πανω απο 30% του δυναμικού του μέχρι το 2027.
6. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι νέοι διδάκτορες και οι νέοι υποψήφιοι διδάκτορες.

(Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων