14/11/2021 14/11/2021 Σε κλίμα ευφρόσυνο και με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και αισιοδοξίας τελέστηκε, το πρωί του Σαββάτου, ο καθιερωμένος Αγιασμός του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος έχει θέσει, το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών, υπό την υψηλή...
14 Νοεμβρίου, 2021 - 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2021 - 21:14

Αγιασμός στο Τμήμα Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Διαδώστε:
Αγιασμός στο Τμήμα Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Σε κλίμα ευφρόσυνο και με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και αισιοδοξίας τελέστηκε, το πρωί του Σαββάτου, ο καθιερωμένος Αγιασμός του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, ο οποίος έχει θέσει, το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών, υπό την υψηλή επιστασία του και με την παρουσία, τους λόγους και τις παραινέσεις του ενίσχυσε πνευματικά το Τμήμα Θεολογίας.

Παρόντες, εκτός από τον Πρόεδρο, τους Καθηγητές και τους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας, ήσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππος Πουγιούτας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών κ. Κλήμης Μαστορίδης, ο Εκπρόσωπος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Λήδρας κ. Επιφάνιος.

 

 

 

 

Ο Κύκκου Νικηφόρος, μετά το πέρας της ακολουθίας του Αγιασμού, αφού ευλόγησε όλους τους παρισταμένους, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας και τους ευχήθηκε πατρικά υγεία, δύναμη, πρόοδο και αυτή η ακαδημαϊκή χρονιά να τους φέρει, με την ευλογία του Θεού, καλές και πολλές επιτυχίες.

 

 

 

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εισαγωγή των Θεολογικών Γραμμάτων στην μικρή μας πατρίδα, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από τη σύλληψη του οράματος για τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο μέχρι την πραγμάτωση του οράματος αυτού, το 2011, και την άνθιση πλέον των Θεολογικών Σπουδών με τη λειτουργία, το 2015, του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

 

Ο κ. Οικονόμου έκανε ακολούθως λόγο για τη δομή του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας, τη διακεκριμένη ομάδα των Καθηγητών που το υπηρετούν, αλλά και τα «Κέντρα Μάθησης», που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια επιτυχημένων συνεργασιών με Ιερές Μητροπόλεις στον Ελλαδικό χώρο. Υπογράμμισε, μάλιστα, εμφαντικά, ότι: «Αυτό που διατηρούμε, με επιστημονική ακρίβεια στα δέκα χρόνια που εισαγάγαμε τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές στην Κύπρο, είναι το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και η αυτονόητη απόλυτη εξειδίκευση των καθηγητών στο γνωστικό αντικείμενο της Θεολογίας».

Καταλήγοντας, επεσήμανε: «Πιστεύω ότι κάνομε στον απόλυτο βαθμό το καθήκον μας προς την Εκκλησία της Κύπρου, της Ελλάδας και την Οικουμενική Ορθοδοξία, προσφέροντας ανωτάτου επιστημονικού επιπέδου σπουδές, μετεκπαιδεύοντας το Θεολογικό δυναμικό τους, όπως και άλλους πτυχιούχους άλλων Επιστημών».

 

 

 

 

 

Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τους φοιτητές, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο για την μέγιστη προσφορά και στήριξη, την οποία παρέχει στο Τμήμα Θεολογίας, αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε τον λόγο του στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στο Τμήμα Θεολογίας για το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο, αλλά και για το έργο που επιτελεί με τις παρεμβάσεις του στην κοινωνία και τον σύγχρονο κόσμο, όπως και στον διάλογο που αναπτύσσει με τις άλλες επιστήμες.

 

 

Την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση του για το επιτελούμενο έργο στο Τμήμα Θεολογίας, εξέφρασε, έπειτα, και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου με τον χαιρετισμό του, τον οποίο μετέφερε ο Επιθεωρητής Θρησκευτικών Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Γεώργιος Κάκκουρας.

Το Τμήμα Θεολογίας είναι, κατά κοινήν ομολογία, ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσφέρει μόρφωση υψηλού επιπέδου και ποιότητας και η προσφορά και δράση του εξακτινώνεται σε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία διασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ευημερία και την κοινωνική πρόοδο στον τόπο μας.

Αμέσως μετά ακολούθησε επίκαιρη ομιλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και αποτελεί συμμετοχή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στους εορτασμούς για το κορυφαίο αυτό γεγονότος της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού. Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής και τέως Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο χαρακτήρας της Επαναστάσεως του 1821 και ο ρόλος της Εκκλησίας».

Ο κ. Τρίτος υποστήριξε ότι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν ταξική πάλη, αλλά εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, στο οποίο πήραν μέρος μαζί οι άρχοντες και ο λαός. Ανέφερε κείμενα των αγωνιστών του ’21, όπως του Κολοκοτρώνη, του Υψηλάντη και του Μακρυγιάννη, καθώς και των Εθνοσυνελεύσεων της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζήνας, που μιλούν για τον εθνικό χαρακτήρα του αγώνα. Επίσης, αναφέρθηκε στο φιλελληνικό ρεύμα, στο δημοτικό τραγούδι, που εκφράζει τις τάσεις της εποχής και στο γεγονός ότι η αστική τάξη δεν υπήρξε τότε στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Το δεύτερο σκέλος της ομιλίας στράφηκε στην προσφορά της Εκκλησίας στην Επανάσταση του ’21, την οποία εστίασε σε τρία σημεία: Στην καλλιέργεια της παιδείας, την τόνωση του αγωνιστικού φρονήματος με τις θυσίες του κλήρου και στην αναστολή του εξισλαμισμού, που ήταν ταυτόχρονα και αναστολή του εκτουρκισμού. Ειδική αναφορά έγινε στη θυσία των νεομαρτύρων, που έγιναν σύμβολα αντιστάσεως του λαού και πρότυπα να μην υστερήσει και ο λαός σε θυσίες.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε κέρασμα για όλους τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια έλαβε χώρα η οικογενειακή φωτογράφηση του Τμήματος Θεολογίας.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

 

 

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου, Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τ. Προέδρου και Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης:

Το όραμα για την ίδρυση Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου το συλλάβαμε, Πανιερώτατε Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρε, το 2002, οπότε και μου αναθέσατε τον Γενικό Συντονισμό για την εκπόνηση Ειδικής Μελέτης για την Ίδρυση, Οργάνωση, Κανονισμό Λειτουργίας, Σκοπιμότητα και Οδηγό Σπουδών, στο πρότυπο των ιστορικών Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με έμφαση στον Πολιτισμό.

Τον όλο σχεδιασμό της σκοπιμότητας, των σχεδίων των κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και την οικονομοτεχνική μελέτη, τον αναθέσατε στον διακεκριμένο Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριο Ψωϊνό. Καθοδηγητής για την οργάνωση, το πρόγραμμα, τον Οδηγό Σπουδών και τον Κανονισμό λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου ανέλαβε ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος. Την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων Καθηγητών αποτελούσαν οι Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών Αθηνών Βλάσης Φειδάς και Κωνσταντίνος Σκουτέρης και Θεσσαλονίκης Αντώνιος – Αιμίλιος Ταχιάος, Γεώργιος Μαντζαρίδης, Ιωάννης Καραβιδόπουλος, Νίκος Ζαχαρόπουλος και Ιωάννης Ταρνανίδης. Τόπος ανέγερσης ορίστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο. Όλα τα σχέδια και οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και σας τα παραδώσαμε σε πέντε (5) τόμους το 2004.

Οι τόμοι αυτοί διελάμβαναν την όλη οικονομοτεχνική και οργανωτική δομή μιας Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, υψηλών επιστημονικών και ακαδημαϊκών προδιαγραφών, με έμφαση στη Θεολογία και τον Πολιτισμό, νοουμένου ότι το Διεθνούς φήμης Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου και τα εργαστήρια Συντήρησης έργων τέχνης και το Κέντρο Μελετών του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μονής Κύκκου θα περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο λειτουργίας της νέας Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου. Το έργο αυτό δεν υλοποιήθηκε και παρέμεινε στα Σχέδια.

 Όμως τον Ιούνιο του 2011 το όραμα για την εισαγωγή των Θεολογικών Σπουδών στην Κύπρο το πραγματοποιήσαμε μαζί Πανιερώτατε Άγιε Κύκκου, με την ίδρυση του Τμήματος Θεολογικών Σπουδών πρώτα στην Πάφο, σε συνεργασία με τον Πρύτανη κ. Ηλία Ντινένη, και ακολούθως από τον Μάϊο του 2015, σε συνεργασία με τον νυν Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππο Πουγιούτα.

Στην πρώτη φάση των Θεολογικών Σπουδών στην Κύπρο συμπορεύτηκε μαζί μου, ως ιδρυτή, οργανωτή και Προέδρου, ο Καθηγητής κ. Νίκος Ζαχαρόπουλος και στη δεύτερη φάση ο Καθηγητής κ. Νίκος Νικολαΐδης, όπως και ο αγαπητός Γενικός Γραμματέας και Επιστημονικός Συνεργάτης μας κ. Λουκάς Παναγιώτου και εσχάτως η Δρ Φωτεινή Δράκου.

Στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκτός από το Μεταπτυχιακό, λειτουργεί και Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, το οποίο είναι και το πρώτο, από όλα τα Πανεπιστημιακά προγράμματα της Κύπρου, αξιολογημένο και πιστοποιημένο από τον ανεξάρτητο αρμόδιο Φορέα ΔΙΠΑΕ.

Στο Πρόγραμμα διδάσκουν δεκαέξι (16) καταξιωμένοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι καθηγητές της Θεολογίας, μόνιμοι και επισκέπτες, με σαφή εξειδίκευση σε γνωστικό αντικείμενο ο καθένας και πλούσιο συγγραφικό έργο στην Επιστήμη της Θεολογίας, όπως προβλέπεται από τα διεθνώς Επιστημονικώς και Ακαδημαϊκώς κρατούντα για κάθε Θεολογική ή άλλη Πανεπιστημιακή Σχολή.

Το Τμήμα Θεολογίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας του, προσέφερε στην Εκκλησία της Κύπρου και στον κυπριακό λαό, στην Εκκλησία της Ελλάδας, την Οικουμενική Ορθοδοξία και την Επιστήμη της Θεολογίας και του Πολιτισμού, αδαπάνως πάνω από πεντακόσιους (500) Μεταπτυχιακούς φοιτητές και πενήντα (50) Διδακτορούχους. Υπογραμμίζω, ότι τόσο το Μεταπτυχιακό όσο και το Διδακτορικό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας αξιολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν από τον αρμόδιο Φορέα ΔΙΠΑΕ.

Έδρα του Τμήματος Θεολογίας είναι το Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου, στο οποίο ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος παραχώρησε δωρεάν τους χώρους γραφείων και λειτουργίας του, όπου στεγάζεται και το Γραφείο του Προέδρου, των Καθηγητών και η Γραμματεία.

Ολοκληρώνοντας τον σύντομο αυτό απολογισμό μου, ως ιδρυτής, οργανωτής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, θα μνημονεύσω και την ίδρυση και λειτουργία τεσσάρων (4) Κέντρων Μάθησης στον Ελλαδικό χώρο:

  1. Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Μητροπολίτη κυρό Ιωάννη και τον νυν νέο Μητροπολίτη κ. Πλάτωνα και συντονιστή τον π. Αλέξανδρο Φίλιο.
  2. Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς, σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και συντονιστή τον π. Γεώργιο Σταθόπουλο.
  3. Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη κ. Διονύσιο και συντονιστή τον Άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο.
  4. Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και υπεύθυνο τον π. Εμμανουήλ Αντωνακάκη και Γεώργιο Βλαχάκη, τ. Αντιδήμαρχο Ηρακλείου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και τον Αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεο για τη συνεργασία μαζί μας με σημαντικό αριθμό φοιτητών κάθε χρόνο από τη Μητρόπολη Λεμεσού.

 

Πιστεύω ότι κάνομε στον απόλυτο βαθμό το καθήκον μας προς την Εκκλησία της Κύπρου, της Ελλάδας και την Οικουμενική Ορθοδοξία, προσφέροντας ανωτάτου επιστημονικού επιπέδου σπουδές, μετεκπαιδεύοντας το Θεολογικό δυναμικό τους, όπως και άλλους πτυχιούχους άλλων Επιστημών. Η πεποίθησή μας αυτή προάγεται από τους υπεύθυνους εξειδικευμένους Καθηγητές να συνδέσουν την ειδικότητά τους με το πλούσιο επιστημονικό περιεχόμενο των θεολογικών σπουδών και να λαμβάνουν απαντήσεις στα επιστημονικά, θεολογικά, υπαρξιακά και μεταφυσικά τους ερωτήματα.

Αυτό που διατηρούμε, με επιστημονική ακρίβεια στα δέκα χρόνια που εισαγάγαμε τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές στην Κύπρο, είναι το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και η αυτονόητη απόλυτη εξειδίκευση των Καθηγητών στο γνωστικό αντικείμενο της Θεολογίας. Και τούτο, διότι χωρίς πτυχίο, διδακτορικό και εξειδικευμένο συγγραφικό έργο στην Επιστήμη της Θεολογίας, δεν νοείται κάποιος καθηγητής της Θεολογίας, ούτε και λογίζεται καν Θεολόγος. Όπως ακριβώς ένας, ο οποίος δεν έχει πτυχίο Ιατρικής δεν μπορεί να είναι γιατρός, ούτε ένας που δεν κατέχει πτυχίο Νομικής δεν μπορεί να γίνει δικηγόρος και ένας που δεν κατέχει πτυχίο Πολυτεχνείου δεν μπορεί να γίνει Πολιτικός Μηχανικός ή Αρχιτέκτονας, πολλώ μάλλον να είναι Πρόεδρος ή Κοσμήτορας μιας Σχολής άσχετης με το γνωστικό του αντικείμενο.

Με αυτά τα δεδομένα νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες, που το Α΄ και Γ΄ εξάμηνο γεμίσατε την αίθουσα με εκατό (100) και πλέον φοιτητές και φοιτήτριες, για να παρακολουθήσετε σήμερα τα εξειδικευμένα μαθήματα της Επιστήμης της Θεολογίας και της Επιστημονικής Μεθοδολογίας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου ως υπεύθυνος Πρόεδρος του Τμήματος.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα εσάς, Πανιερώτατε Μητροπολίτα Κύκκου κ. Νικηφόρε, που αναλάβατε υπό την αιγίδα σας το παρόν Πρόγραμμα, ως υλοποίηση δικού σας σχεδιασμού για ίδρυση σοβαρού επιπέδου Θεολογική Σχολή, τους λοιπούς Αρχιερείς, Λεμεσού, Ταμασού, Αμαθούντος και Λήδρας και τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον έντιμο Υπουργό Παιδείας, ο οποίος, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του έστειλε χαιρετισμό, με τον Σύμβουλο Θεολόγων κ. Γεώργιο Κάκκουρα.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων