05/02/2021 05/02/2021 Η Εκκλησία μας τιμά αύριο 6 Φεβρουαρίου την μνήμη του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως , ο οποίος θεωρείται προστάτης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για την μεγάλη αυτή εορτή η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στη Χάλκη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στο Καθολικό...
05 Φεβρουαρίου, 2021 - 13:07
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2021 - 15:57

Άγιος Φώτιος ο Μέγας: Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης – Τον προστάτη της τιμά η Ιερά Σύνοδος

Διαδώστε:
Άγιος Φώτιος ο Μέγας: Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης – Τον προστάτη της τιμά η Ιερά Σύνοδος

Η Εκκλησία μας τιμά αύριο 6 Φεβρουαρίου την μνήμη του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως , ο οποίος θεωρείται προστάτης της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για την μεγάλη αυτή εορτή η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στη Χάλκη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, κατά την Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του ιερού Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ιδρυτού της ιστορικής Μονής όπου εδρεύει η Ι. Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η μνήμη του Αγίου (6 Φεβρουαρίου) προεορτάζεται λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν το Σαββατοκύριακο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ακολούθησε εόρτιος δεξίωσις με ομιλίες στο Συνοδικό της Μονής.

 

 

Ακούστε για τον Μακαριστό Σχολάρχη, Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως κυρό Μάξιμο, επί τη συμπληρώσει τριακονταετίας από της εκδημίας αυτού:

 

 

Ο Άγιος Φώτιος θεωρείται επίσης, ως ο προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως, που ελήφθη κατά την Συνεδρία της 15ης Δεκεμβρίου 2020, η εορτή φέτος λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εθιμοτυπίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κατά το διήμερο της εν λόγω εορτής, 5 και 6 Φεβρουαρίου 2021, με Συνοδική Απόφαση, ο Εσπερινός, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Φωτίου θα τελεσθούν στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο (Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη), χοροστατούντος και ιερουργούντος αντιστοίχως του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Διορθοδόξου Κέντρου και υπό την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών και θεολογικών βιβλιοθηκών από Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, Ιερές Μονές και ακαδημαϊκά ιδρύματα τιμώντας την μνήμη του Αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και ιδρυτού της Μυριοβίβλου, θα συναντηθούν διαδικτυακά την ημέρα της εορτής του Αγίου. Σκοπός της πρώτης αυτής επικοινωνίας είναι η στενότερη συνεργασία των ειδικών αυτών βιβλιοθηκών με την δημιουργία ενός αντίστοιχου δικτύου.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το μνημόνιο αυτό προσβλέπει στην δημιουργική συνεργασία των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και αναγκών τους σε όλα τα επίπεδα.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μπορούν να απευθυνθούν στον τηλεφωνικό αριθμό 2108037643 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων