03/10/2020 03/10/2020 Την ανάμνηση της προσκομιδής τμήματος του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιγνατίου, από την Μαριούπολη στην Κύθνο, τιμούν οι κάτοικοι στο Κυκλαδίτικο νησί. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Αγίου αλλά και στην προσπάθεια που έγινε από τους Κυθνίους προκειμένου να “επιστρέψει” ο Άγιος στην πατρίδα του.  Δημοσιογραφική έρευνα – Επιμέλεια...
03 Οκτωβρίου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 03/10/2020 - 15:15

Άγιος Ιγνάτιος ο Κύθνιος: «Ο Μωυσής των Ελλήνων της Μαριούπολης»

Διαδώστε:
Άγιος Ιγνάτιος ο Κύθνιος: «Ο Μωυσής των Ελλήνων της Μαριούπολης»

Την ανάμνηση της προσκομιδής τμήματος του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιγνατίου, από την Μαριούπολη στην Κύθνο, τιμούν οι κάτοικοι στο Κυκλαδίτικο νησί.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα αφιέρωμα στην ιστορία του Αγίου αλλά και στην προσπάθεια που έγινε από τους Κυθνίους προκειμένου να “επιστρέψει” ο Άγιος στην πατρίδα του.

Δημοσιογραφική έρευνα – Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Ο Άγιος Ιγνάτιος εκ Μαριουπόλεως, ο Κύθνιος, κατά κόσμον Ιάκωβος Κοζαδίνος, γεννήθηκε στην Κύθνο και εν συνεχεία μετέβη στο Άγιο Όρος. Αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας και το 1769 Επίσκοπος Γοτθίας και Καφά της Κριμαίας, όπου εκλήθη να σώσει τους Χριστιανούς κατοίκους της Κριμαίας, όταν απειλούνταν από τις επιδρομές των Τούρκων και Τατάρων.

Ως άλλος Μωυσής, κατόπιν συνεννόησης με τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας ανέλαβε και οργάνωσε τη μετακίνηση, μυστικά, χιλιάδων Ελλήνων από την προαιώνια πατρίδα τους. Μετά από μακρά πορεία τους εγκατέστησε στην περιοχή της Αζοφικής όπου και ίδρυσε τη σημερινή Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Πρόσφατα εκηρύχθη Άγιος της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας και αποτελεί, πλέον, για τους ευσεβείς Χριστιανούς της μικρής νήσου Κύθνου και της πόλεως Μαριούπολης, το καύχημα και τη δόξα της πίστεως τους, αλλά και της τοπικής τους ιστορίας.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή αποτμήματος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου εκ Μαριουπόλεως Ουκρανίας στην Κύθνο που πλέον βρίσκεται στον ιερό της Αγία Τριάδος στη Χώρα Κύθνου.
Με απόφαση του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, καθιερώθηκε νέα τοπική θρησκευτική γιορτή για το νησί και κάθε χρόνο τον Οκτώβρη διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου με τη συμμετοχή επίσημων προσωπικοτήτων, πολιτικών και κληρικών, καθώς και όλης της κοινωνίας του νησιού. Φέτος, λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν στο νησί, δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.

Ευχαριστούμε τον κ. Μπάμπη Κουλούρα για την παραχώρηση του υλικού από την υποδοχή των τιμίων λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου στο νησί της Κύθνου και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων