02/09/2023 02/09/2023 Για τη γέννηση, τη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Μάμαντος μίλησε ο πατέρας Δωρόθεος της ενορίας του χωριού στη Χαλκιδική. Η ιστορία ενός παιδιού που έζησε τα θαύματα του Χριστού και μαρτύρησε για την πίστη του στα 15 του χρόνια. Όπως εξήγησε ο π. Δωρόθεος, για την τοποθεσία που χτίστηκε ο Ιερός Ναός,...
02 Σεπτεμβρίου, 2023 - 11:16
Τελευταία ενημέρωση: 02/09/2023 - 11:30

Άγιος Μάμας: Πώς βρέθηκε η εικόνα του Αγίου στο Μετόχι της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου στη Χαλκιδική (BINTEO)

Διαδώστε:
Άγιος Μάμας: Πώς βρέθηκε η εικόνα του Αγίου στο Μετόχι της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου στη Χαλκιδική (BINTEO)

Για τη γέννηση, τη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Μάμαντος μίλησε ο πατέρας Δωρόθεος της ενορίας του χωριού στη Χαλκιδική. Η ιστορία ενός παιδιού που έζησε τα θαύματα του Χριστού και μαρτύρησε για την πίστη του στα 15 του χρόνια.

Όπως εξήγησε ο π. Δωρόθεος, για την τοποθεσία που χτίστηκε ο Ιερός Ναός, στο χωριό Άγιος Μάμας, υπάρχουν μόνο προφορικές μαρτυρίες. Λέγεται, ότι στο μετόχι της Ι.Μ. Μ Βατοπαιδίου, οι μοναχοί έβλεπαν ένα φως μέσα στη θάλασσα κι όταν βούτηξαν να διαπιστώσουν περί τίνος πρόκειται, βρήκαν την εικόνα του Αγίου Μάμα. Έτσι. Την έβαλαν πάνω στον αραμπά και τη μετέφεραν στο χωριό. Τα ζώα όμως σταμάτησαν να κινούνται σε ένα σημείο, υποδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο, τον χώρο ανέγερσης του ναού. Οι πιστοί ακολούθησαν το σημάδι και έχτισαν αρχικά ένα εξωκκλήσι και στη συνέχεια τον μεγάλο ναό. Παράλληλα καθιερώθηκε και το όνομα της περιοχής.

Κατά παράδοση αναφέρεται επίσης ότι τη μέρα της πανήγυρης, στο τότε παρεκκλήσι, κατά τη λειτουργία, πέρασαν οι στρατιώτες καθοδόν στην Ποτίδαια που διαφύλατταν από τους Τούρκους, οι οποίοι όμως σφαγίασαν τους πάντες τελικά έξω μάλιστα από την εκκλησία. Έτσι από την επόμενη χρονιά τελούσαν μνημόσυνο οι συγγενείς τους, και ξεκίνησε σταδιακά η ζωοπανήγυρης, που με τον καιρό μετατράπηκε σε εμποροπανήγυρη. Το δε Βασιλικό Διάταγμα του 1932 ορίζει τις ημερομηνίες διεξαγωγής του πανηγυριού, από τις 29 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου και για τον λόγο αυτό δεν επετεύχθη ποτέ χρονική επέκταση της διοργάνωσης.

Ο π. Δωρόθεος τόνισε ότι οι κάτοικοι του χωριού δείχνουν κάθε μέρα τον σεβασμό και την αγάπη τους προς τον Άγιό τους, ακόμη και οι νέοι που παρά τις ενθουσιώδεις κινήσεις και συμπεριφορές τους, δεν παραλείπουν να κάνουν μια στάση και τον σταυρό τους μπροστά από την εκκλησία. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα, όπως επισημαίνει ο π. Δωρόθεος, καθώς το χωριό και η εκκλησία ήταν έρημα λόγω πανδημίας. Φέτος και πάλι οι ημέρες που ήρθαν ζωντάνεψαν την περιοχή και έφεραν τους πιστούς στον Ιερό Ναό.

Και έτσι, λοιπόν, έχουμε την εύρεση της εικόνας, αλλά και την καθιέρωση του χώρου της περιοχής στον οποίο υπάρχει ο ναός του αγίου Μάμα. Στην κοινότητα του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής παράλληλα με την εκκλησιαστική πανήγυρη πραγματοποιείται και μεγάλη εμποροπανήγυρη.

Απόσπασμα από συνέντευξη του Αρχιμανδρίτη, π. Δωροθέου Λαζοπούλου εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Μάμα της ομώνυμης κοινότητας του δήμου Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής.

Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο Σουζάνα Καζάκα του Xalkidiki Politiki https://www.xalkidikipolitiki.com/ Όλη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ: https://www.xalkidikipolitiki.com/2022/08/31/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B1%CF%8D/

Πηγή: pemptousia.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων