24/04/2022 24/04/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη  Αγώνας δρόμου δόθηκε χθες για να μεταφερθεί το Άγιο Φως σε κάθε Μητρόπολη και από εκεί στις ενορίες. Αιτία η καθυστέρηση της ελληνικής αποστολής από τα Ιεροσόλυμα καθώς, αντί για τις 6 το απόγευμα που ήταν προγραμματισμένη η άφιξη αυτή τελικά έγινε λίγο μετά τις 20:30, όταν τελικά έφτασε το αεροπλάνο της...
24 Απριλίου, 2022 - 9:08
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2022 - 17:55

Αγώνας δρόμου για να φτάσει το Άγιο Φως σε Μητροπόλεις και ενορίες

Διαδώστε:
Αγώνας δρόμου για να φτάσει το Άγιο Φως σε Μητροπόλεις και ενορίες

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Αγώνας δρόμου δόθηκε χθες για να μεταφερθεί το Άγιο Φως σε κάθε Μητρόπολη και από εκεί στις ενορίες. Αιτία η καθυστέρηση της ελληνικής αποστολής από τα Ιεροσόλυμα καθώς, αντί για τις 6 το απόγευμα που ήταν προγραμματισμένη η άφιξη αυτή τελικά έγινε λίγο μετά τις 20:30, όταν τελικά έφτασε το αεροπλάνο της Aegean που μετέφερε το Άγιο Φως με ειδική πτήση.

Η υποδοχή του Ανέσπερου Φωτός πραγματοποιήθηκε με μια λιτή τελετή στο αεροδρόμιο και ακολούθως Αυτό μεταφέρθηκε στην Εξαρχία του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα.

 

 

Η τελετή υποδοχής

Όπως είχε γίνει γνωστό κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα δεν αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους όπως είχαμε συνηθίσει στην προ – κορωνοϊού εποχή. Στην υποδοχή παρέστησαν ο Επιχώριος Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Μεσαογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος.

Είχα την τιμή να παραστώ φέτος στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πάνσεπτο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση. Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής, δήλωσε από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”:

“Παρέλαβα από τα χέρια του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεοφίλου Γ’, το Άγιο και Ανέσπερο Φως και το μετέφερα στην Πατρίδα, μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα. Σε λίγη ώρα, το Άγιο Φως θα βρεθεί σε όλα τα σημεία της ελληνικής επικράτειας.

Ας ελπίσουμε ότι το Φως της Αναστάσεως θα μας φωτίζει και θα μας καθοδηγεί, μεταλαμπαδεύοντας, σε ολόκληρη την Οικουμένη, το μήνυμα της αισιοδοξίας, της χαράς και της ελπίδας.

Ειδικά αυτές τις μέρες, λόγω και της κατάστασης στην μαρτυρική Ουκρανία, το μήνυμα για τη σημασία της ζωής και της ειρήνης παραμένει εξόχως επίκαιρο.

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη, σε όλους σας!”

Στη συνέχει η μεταφορά του Αγίου Φωτός έγινε με πτήσεις της Aegean και της Sky express, στην ελληνική επικράτεια. Μάλιστα, ο κ. Κατσανιώτης ο οποίος είναι βουλευτής Αχαΐας μετέφερε ο ίδιος το Άγιο Φως στις Ιερέας Μητροπόλεις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Πατρών. 

Η άφιξη στο Ηράκλειο

Γύρω στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έφτασε το Άγιο Φως με ειδική πτήση της Sky Express στο Ηράκλειο προερχόμενο από την Αθήνα. Η υποδοχή του έγινε με τις πρέπουσες τιμές στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Ακολούθως έφτασε στον Ιερό Ναό του πολιούχου του Ηρακλείου, Αγίου Μηνά.

Με δωρεά εταιρίας ταξί έφτασε στο Ναύπλιο το Άγιο Φως

Στην Αργολίδα, το Άγιο Φως, έφτασε λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οδικός από το αεροδρόμιο με δωρεά της εταιρίας ταξί “My Taxi Nafplio” και οδηγό τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου το παρελαβε π. Παναγιώτης Κιντής ενώ στην συνέχεια, μοιράστηκε και όλους τους Ιερούς Ναούς της Αργολίδας.

Από το αεροδρόμιο στο Νοσοκομείο Σύρου

Στο Αεροδρόμιο της Σύρου το Άγιο Φως υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος μαζί με κληρικούς και τις τοπικές αρχές. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΝΕΧ κ. Πάνο Ξενοκώστα και την «ΙΝΤΕRAMERICAN» που πρόθυμα αποδέχθηκαν και ικανοποίησαν το αίτημά του για τη μεταφορά με αεροπλάνο. Ευχαρίστησε τους πιλότους και τους πολυπληθείς επισκέπτες της νήσου και ευχήθηκε το Άγιο Φως να φέρει την ειρήνη στην πολύπαθη Ουκρανία και τον κόσμο ολόκληρο.

Το Άγιο Φως διανεμήθηκε στους Ιερούς Ναούς της Σύρου και μεταφέρθηκε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην Ιερά Νήσο Τήνο, ενώ στη Μύκονο έφτασε με πτήση της “SKY EXPRESS” . Από το αεροδρόμιο, ο Σεβασμιώτατος μετέφερε το Άγιο Φως στο Νοσοκομείο Σύρου, όπου το υπεδέχθηκαν με συγκίνηση και κατάνυξη οι ιατροί, οι νοσηλευτές και ασθενείς, προς τους οποίους ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Με SUPER PUMA η άφιξη στη Σάμο

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για τη μη μεταφορά του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο στη Σάμο, επιστρατεύτηκε τελικά την τελευταία στιγμή ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφέρει από την Χίο στη Σάμο το Φως της Αναστάσεως ώστε να διανεμηθεί στους ναούς του νησιού.

Από την 110 ΠΜ στις πόλεις της Θεσσαλίας

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης έφθασε με πτήση των αερογραμμών Αιγαίου το Άγιο Φως στη Λάρισα. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος υποδέχθηκε το Πανάγιο Φως, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Παρόντες και εκπρόσωποι των ομόρων Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι προσήλθαν για να μεταφέρουν και στις γειτονικές πόλεις την μεγάλη ευλογία του Αγίου Φωτός.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, onlarissa, Μητρόπολη Σύρου, Samos24, Twitter Ανδρέας Κατσανιώτης, neakriti, cretalive.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων