28/05/2020 28/05/2020 Δεν θα πραγματοποιήσει την αυριανή μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού (Τεμένους Σουλταναχμέτ) ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερμπάς άλλαξε το πρόγραμμά του χωρίς να αιτιολογήσει την ενέργειά του αυτή, ωστόσο δήλωσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή...
28 Μαΐου, 2020 - 19:39

Άκυρη η μουσουλμανική προσευχή μεταξύ Αγίας Σοφίας και Μπλε Τζαμιού

Διαδώστε:
Άκυρη η μουσουλμανική προσευχή μεταξύ Αγίας Σοφίας και Μπλε Τζαμιού

Δεν θα πραγματοποιήσει την αυριανή μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού (Τεμένους Σουλταναχμέτ) ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερμπάς άλλαξε το πρόγραμμά του χωρίς να αιτιολογήσει την ενέργειά του αυτή, ωστόσο δήλωσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες, είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών αύριο, 29 Μαΐου, στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Μάλιστα, σε διαδικτυακή συνέντευξή του, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453, που εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φάτιχ) από τους Τούρκους. είχε πει (μάλλον με στόχο να φανατίσει τον λαό): «Την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Αλλάχ θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη, που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης»,

Με τις δηλώσεις του ο Αλί Ερμπάς είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων