14/01/2022 14/01/2022 Η αυστραλιανή κυβέρνηση ακύρωσε σήμερα (14/1) τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, εξηγώντας ότι ο Σέρβος επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις είναι ανεμβολίαστος για την COVID-19 και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την κοινότητα. Επιπλέον, το νο 1 του παγκοσμίου τένις θα πρέπει να επιστρέψει στο κέντρο κράτησης στις 8 το πρωί του Σαββάτου για...
14 Ιανουαρίου, 2022 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2022 - 16:25

Ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς – Επιστρέφει στο κέντρο κράτησης

Διαδώστε:
Ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς – Επιστρέφει στο κέντρο κράτησης

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ακύρωσε σήμερα (14/1) τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, εξηγώντας ότι ο Σέρβος επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις είναι ανεμβολίαστος για την COVID-19 και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την κοινότητα. Επιπλέον, το νο 1 του παγκοσμίου τένις θα πρέπει να επιστρέψει στο κέντρο κράτησης στις 8 το πρωί του Σαββάτου για τη Μελβούρνη (11 το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), όπως αποφάσισε το δικαστήριο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Αλεξ Χοκ, χρησιμοποίησε την εξουσία που του παρέχει η κείμενη νομοθεσία, για να ακυρώσει εκ νέου την βίζα του Τζόκοβιτς, αφού το δικαστήριο ακύρωσε προηγούμενη ανάκληση και τον «απελευθέρωσε» από τη μεταναστευτική κράτηση την προηγούμενη Δευτέρα. Ωστόσο, η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει την απέλαση του Τζόκοβιτς όσο είναι σε εξέλιξη η υπόθεσή του.

«Σήμερα, άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133C(3) του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς, για λόγους υγείας και καλής τάξης, με βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να το πράξω», ανέφερε σε σχετική δήλωση ο Χοκ.

Κατά συνέπεια, ο «Νόλε» δεν θα λάβει μέρος στο Australian Open, που αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου στην Μελβούρνη και θα χάσει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 21ο Grand Slam της καριέρας του, σημειώνοντας σχετικό ρεκόρ, δεδομένου ότι μετρούν από 20 κατακτήσεις κορυφαίων τουρνουά, μαζί με τον Ισπανό, Ράφα Ναδάλ και τον Ελβετό, Ρότζερ Φέντερερ.

«Η κυβέρνηση είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία COVID-19», εξηγεί ο Χοκ μέσω της ανακοίνωσης του και πρόσθεσε πως εξέτασε προσεκτικά τις πληροφορίες από την πλευρά του Τζόκοβιτς, του υπουργείου Εσωτερικών και της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης.

Σύμφωνα με το τμήμα του νόμου περί μετανάστευσης, που χρησιμοποίησε ο υπουργός για να ασκήσει την εξουσία του και να ακυρώσει τη βίζα, ο Τζόκοβιτς δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει βίζα για να εισέλθει στην Αυστραλία για τρία χρόνια, εκτός από επιτακτικές περιστάσεις που επηρεάζουν το συμφέρον της Αυστραλίας.

Τι λένε οι δικηγόροι του

Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, με την αιτιολογία ότι η παρουσία του στη χώρα μπορεί να διεγείρει αντιεμβολιαστικά συναισθήματα και όχι επειδή ήταν ανεμβολίαστος κατά της COVID-19, είπαν οι δικηγόροι του Σέρβου τενίστα ενώπιον δικαστηρίου, το βράδυ της Παρασκευής.

Η απόφαση του υπουργού ήταν «προφανώς παράλογη», είπε ο δικηγόρος του Τζόκοβιτς, Νίκολας Γουντ, στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό και Οικογενειακό Δικαστήριο της Αυστραλίας.

Εκεί, αποφασίστηκε ο Σέρβος τενίστας να έχει τη δυνατότητα να βγει φρουρούμενος, μόνο για να μεταβεί στο γραφείο των συνηγόρων του, προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή του ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής του κατά της ανάκλησης της βίζας του από τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας.

Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν υπό την επίβλεψη ανδρών της Συνοριακής Αρχής της Αυστραλίας, που θα τον συνοδεύσουν αργότερα σε άγνωστο μέρος για το κοινό και όχι στο ξενοδοχείο Park, όπου κρατήθηκε μετά την πρώτη ακύρωση της βίζας του.

Ο δικαστής Άντονι Κέλι πρότεινε το μέρος κράτησης να μείνει μυστικό, ώστε να μην επαναληφθούν οι διαδηλώσεις του κοινού, τα επεισόδια και το μιντιακό παιχνίδι της πρώτης του κράτησης στο Park. Αρχικά οι συνήγοροι του Τζόκοβιτς διαφώνησαν, αλλά τελικά υποχώρησαν στην πρόταση του Κέλι.

O Τζόκοβιτς θα μπορέσει να πάει ξανά στα γραφεία των δικηγόρων του στις 9 το πρωί της Κυριακής, με τη συνοδεία πάντα των Αρχών. Από εκεί θα παρακολουθήσει τη νέα δίκη, που θα γίνει στο ανώτερο Oμοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας με διαφορετικό δικαστή και από την οποία θα βγει η τελική απόφαση για το αν θα μπορέσει τελικά να παραμείνει ή όχι στη χώρα.

Η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς και συγκεκριμένα ο Νίκολας Γουντ ζήτησε να μην τεθεί υπό κράτηση ο Σέρβος μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης την Κυριακή (16/1), ωστόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφεν Λόιντ επέμεινε ότι ο Νο1 του κόσμου μετά την ακρόαση στο γραφείο της μεταναστευτικής Αρχής θα μπορεί να πάει στα γραφεία των δικηγόρων του για να ετοιμάσουν την έφεση, αλλά από εκεί και πέρα θα παραμείνει υπό κράτηση σε ξενοδοχείο.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο πλευρό του Νόβακ Τζόκοβιτς ο Πατριάρχης Σερβίας

Εγγυήσεις από την σερβική κυβέρνηση για Τζόκοβιτς (αν χρειαστεί)

Δικαίωση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς

Νόβακ Τζόκοβιτς: Το συρτάκι των Ελλήνων έξω από το δικαστήριο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων