15/08/2020 15/08/2020 “Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε.», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στο ανακοινωθέν υπήρξε έμμεση αναφορά...
15 Αυγούστου, 2020 - 8:31
Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2020 - 8:45

“Αλληλεγγύη” της ΕΕ προς Ελλάδα – Οι διαφωνίες της Γερμανίας

Διαδώστε:
“Αλληλεγγύη” της ΕΕ προς Ελλάδα – Οι διαφωνίες της Γερμανίας

“Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε.», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στο ανακοινωθέν υπήρξε έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας: «Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων που θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, αλλά και την Ειδική Σύνοδο Κορυφής που σκέφτεται να συγκαλέσει η ΕΕ τον Σεπτέμβριο για τα ελληντουρκικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΕΔ, «οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος». Ταυτόχρονα, «οι υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την Ε.Ε., πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε εκδηλωθεί διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν. Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.
Παράλληλα, με μήνυμά του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζει εκ νέου την «πλήρης αλληλεγγύη» της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γίνεται επίσης έκκληση για αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και για επανέναρξη του διαλόγου με την Άγκυρα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον Αυστριακό ομόλογό του και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι είναι «ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κατάλογος κυρώσεων που συμφωνήθηκε να καταρτίσουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε. (στο ΣΕΥ της 13.7) «καταρτίζεται» και «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα» (σ.σ.: στο ΣΕΥ στις 27-28 Αυγούστου, στο οποίο ωστόσο, εξαιτίας του άτυπου χαρακτήρα του, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις).

Ο κ. Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη παρουσίασε την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, «ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα», όπως είπε. Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, αλλά «όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού» και «επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τη Λατινική Αμερική, Μάικλ Κόζακ, τον οποίο επικαλείται δημοσιογράφος του CNN.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία την Κυριακή

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων