01/08/2020 01/08/2020 Ένα «εκπληκτικό μέλλον» για τη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα τη βόρεια Ελλάδα «βλέπει» ο απερχόμενος πρόξενος των ΗΠΑ Γκρέγκορι (Γκρεγκ) Φλέγκερ, ο οποίος αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Ουάσιγκτον «ύστερα από δύο υπέροχα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την  Σοφία Παπαδοπούλου. Για τον Αμερικανό διπλωμάτη, η...
01 Αυγούστου, 2020 - 11:47
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2020 - 14:04

Αμερικανός Διπλωμάτης: “Διδάχτηκα πολλά από το Άγιον Όρος”

Διαδώστε:
Αμερικανός Διπλωμάτης: “Διδάχτηκα πολλά από το Άγιον Όρος”

Ένα «εκπληκτικό μέλλον» για τη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα τη βόρεια Ελλάδα «βλέπει» ο απερχόμενος πρόξενος των ΗΠΑ Γκρέγκορι (Γκρεγκ) Φλέγκερ, ο οποίος αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Ουάσιγκτον «ύστερα από δύο υπέροχα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την  Σοφία Παπαδοπούλου.

Για τον Αμερικανό διπλωμάτη, η διετής παραμονή στην Ελλάδα -και δη στη Θεσσαλονίκη- ήταν εξόχως διδακτική, όπως λέει, σε ό,τι αφορά τη θρησκεία με την ευρεία έννοια του όρου. «Επισκέφθηκα αρκετές φορές το Άγιο Όρος και θα το επισκεφθώ μια τελευταία φορά για να διδαχθώ από πολλούς από τους μοναχούς εκεί», ανέφερε.

Διδακτική ήταν και η εμπειρία του από τη Θράκη, αφού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα όσο και με τον μουφτή Μπιλάλ (Καρά Χαλήλ) και, όπως χαρακτηριστικά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «με χαρά διαπίστωσα από τις συζητήσεις που είχα πως τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά τις διεθνείς εντάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο κάθε κοινότητα ζει και συνυπάρχει (με την άλλη), με αμοιβαία στήριξη, δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει. Το βρίσκω αυτό εξαιρετικά ελπιδοφόρο».

Στον Έβρο η Ελλάδα επέδειξε ώριμη στάση

Ερωτηθείς για τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο και αν ο ίδιος ως διπλωμάτης με έδρα τη Θεσσαλονίκη ανησύχησε σε κάποια στιγμή για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο», ο απερχόμενος Αμερικανός πρόξενος υπογράμμισε την πίστη του στην αρχή της διπλωματίας ως μέσο επίλυσης διαφορών και εξήρε τη στάση που επέδειξε η Ελλάδα.

«Εναποθέτω την πίστη μου στην εμπιστοσύνη που έχω στη διπλωματία και αυτό είναι που παροτρύναμε και την κυβέρνηση της Ελλάδας να κάνει, να εμπιστευτεί τη διπλωματία, και είμαστε πολύ χαρούμενοι από το πώς προσέγγισε την κατάσταση τόσο τον Μάρτιο όσο και στη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων», τόνισε, εξηγώντας -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα επέδειξε ώριμη στάση. «Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον και δεν πρόκειται να το κάνω. Άκουσα πολλές φορές τον πρέσβη να λέει πως δεν μπορείς να επιλέξεις τη γεωγραφία σου, δεν μπορείς να επιλέξεις τους γείτονές σου. Θα πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τους Έλληνες διπλωμάτες συναδέλφους μου και τους εύχομαι ό,τι καλύτερο καθώς συνεχίζουν αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή», προσέθεσε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων