10/12/2020 10/12/2020 Η κατοχική δύναμη αρνείται πεισματικά να ανοίξει τα αρχεία της στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, αρνείται πεισματικά να δώσει πληροφορίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μετακινήσεις των οστών, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι «46 χρόνια και ακόμα να αναζητούμε 800 αγνοούμενους». Περίπου 100 άτομα πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και...
10 Δεκεμβρίου, 2020 - 8:40
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2020 - 8:41

Αμμόχωστος: Ομαδικοί τάφοι στην περίκλειστη πόλη 

Διαδώστε:
Αμμόχωστος: Ομαδικοί τάφοι στην περίκλειστη πόλη 

Η κατοχική δύναμη αρνείται πεισματικά να ανοίξει τα αρχεία της στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, αρνείται πεισματικά να δώσει πληροφορίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μετακινήσεις των οστών, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι «46 χρόνια και ακόμα να αναζητούμε 800 αγνοούμενους».

Περίπου 100 άτομα πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και τον Άγιο Μέμνονα, περιλαμβανομένων και πέντε παιδιών και υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν ή να εξαφανιστούν τα οστά τους αν υλοποιηθούν έργα ανάπτυξης, χωρίς να προηγηθούν εκσκαφές από την ΔΕΑ.

Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου άλλοι 200 αγνοούμενοι στη Λάπηθο (περιοχή Σελέπριτι) καθώς και δεκάδες άλλοι σε διάφορες κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένων του Κορνόκηπου, του Κοντεμένου, της Αγκαστίνας, του Στρογγυλού και του Αγίου Ιλαρίωνα.

Ο κ. Φωτίου παρέστη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, η οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων.

«Εκεί υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι εξαφανίζονται δεκάδες αγνοούμενοι μας, εξαφανίζονται δεκάδες πολίτες οι οποίοι έχουν εκτελεστεί, και υπάρχουν ομαδικοί τάφοι και στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, στο κοιμητήριο εκεί, αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές στην Αμμόχωστο», είπε.

«Μας ανησυχεί, λοιπόν, αυτή η κατάσταση και συντονισμένα θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι και αυτό το ανθρωπιστικό θέμα επηρεάζεται αρνητικά μέσα από τους σχεδιασμούς του κ. Ερντογάν και του κ. Τατάρ, όσον αφορά την Αμμόχωστο», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, υπάρχει ορατός κίνδυνος καταστροφής των χώρων αυτών και από τις διάφορες ενέργειες που θα γίνουν εκεί, αλλά και τις αναπτύξεις.

«Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι για 46 χρόνια τώρα, δεν επέτρεπαν στην ΔΕΑ να γίνουν εκταφές εκεί γιατί ήταν λεν στρατιωτική ζώνη. Αυτή την στιγμή έχουμε μια νέα εξέλιξη και εμείς, η δική μας πλευρά και ο δικός μας εκπρόσωπος στην ΔΕΑ έχει θέσει αυτά τα θέματα και η ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου είναι μια περιοχή που έχουν δοθεί άδειες για να γίνουν εκταφές, αλλά αντιλαμβάνεστε με αυτές τις εξελίξεις καθυστερούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε, επίσης, ότι η πανδημία δυσχεραίνει το έργο της ΔΕΑ

Σε σχόλιο ότι στην Αμμόχωστο βρέθηκε και ομαδικός τάφος με παιδιά, ο κ. Φωτίου είπε ότι «νομίζω ότι ένας από τους ομαδικούς τάφους είναι και αυτός. Νομίζω, 13 είναι τα άτομα εκεί, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σε δηλώσεις της είπε ότι «πραγματικά έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για το γεγονός της περιορισμένης αν θέλετε αποτελεσματικότητας των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και κυρίως όσον αφορά τις αποτελεσματικές εκταφές που όπως φαίνεται περιορίζεται πάρα πολύ το ποσοστό».

«Αυτό όμως δεν πρέπει να επηρεάσει την αισιοδοξία αλλά και την επιμονή μας να συνεχίσουμε έτσι, που το πρόγραμμα της ΔΕΑ να ολοκληρωθεί και να ταυτοποιηθεί η τύχη καθενός αγνοούμενου μας», σημείωσε.

Επίσης, είπε, «έγινε αναφορά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και νομίζω ότι θα πρέπει και εδώ, ενόψει και των εξελίξεων με την Αμμοχώστο και το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλα έργα που να καλύψουν σημεία που υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ταφεί αγνοούμενοι, θα πρέπει να κινηθούμε το συντομότερο να δοθεί η άδεια για να ξεκινήσει η διερεύνηση στα σημεία αυτά που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα κοινωνικοοικονομικά που επηρεάζουν τις οικογένειες των αγνοουμένων.

Ερωτηθείσα για το θέμα της Αμμοχώστου και ότι όπως αναφέρθηκε βρέθηκε τάφος με παιδιά, η κ. Κουκουμά είπε ότι είναι γνωστές οι πληροφορίες ότι σε κάποιους από τους τάφους στην Αμμόχωστο υπάρχουν παιδιά.

«Ειπώθηκε ο αριθμός των 6 παιδιών. Αντιλαμβάνομαι ότι αν δοθεί η άδεια και υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι εκταφές, θα έχουμε και τα αποτελέσματα για να τερματιστεί και η αγωνία αν θέλετε των συγγενών που περιμένουν για τόσα χρόνια», ανέφερε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων