09/07/2022 09/07/2022 Με το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα να αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις αμβλώσεις σοκάρουν: χρόνο με το χρόνο αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των γυναικών που προχωρά σε διακοπή κύησης και παρόλο που δεν υπάρχουν πρόσφατα επίσημα στοιχεία εκτιμάται ότι κάθε χρόνο...
09 Ιουλίου, 2022 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2022 - 16:54

Αμβλώσεις: Η απόφαση στις ΗΠΑ, η Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού και το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Διαδώστε:
Αμβλώσεις: Η απόφαση στις ΗΠΑ, η Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού και το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Με το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα να αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις αμβλώσεις σοκάρουν: χρόνο με το χρόνο αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των γυναικών που προχωρά σε διακοπή κύησης και παρόλο που δεν υπάρχουν πρόσφατα επίσημα στοιχεία εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περισσότερες από 350.00 εκτρώσεις .

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Τα θλιβερά αυτά στοιχεία συνδυάζονται με τις όλο και λιγότερες γεννήσεις, αλλά και με το γεγονός ότι οι γυναίκες επιλέγουν να τεκνοποιήσουν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία.

Η Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού

Ακριβώς τρία χρόνια πριν στις 9 Ιουλίου του 2019 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας καθιέρωσε την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αφιερωμένη στην προστασία της ζωής του Αγέννητου Παιδιού.

Οπως τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε για την προστασία του παιδιού και για να υπάρξει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω» που πήρε και τη σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε σχετικά: Με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης υποδεχθήκαμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να καθιερωθεί η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αφιερωμένη στην προστασία της ζωής του Αγέννητου Παιδιού.

Το κίνημά μας, «Αφήστε με να ζήσω», πιστό στο Λόγο του Ευαγγελίου και στην Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, διακηρύττει την αλήθεια, ότι το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως και αγωνίζεται για την προστασία της ζωής του χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το κίνημα ευχαρίστησε θερμά την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους Αγίους Αρχιερείς που την απαρτίζουν και ιδιαιτέρως τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, για την ιστορική αυτή απόφαση.

Με την καθιέρωση της Ημέρας υπέρ της Ζωής του Αγέννητου Παιδιού, αποδίδεται τιμή στο παιδί από την πρώτη κιόλας στιγμή της ύπαρξής του, στιγμή κατά την οποία, ενώ είναι μόνο ένα μονοκύτταρο έμβρυο, είναι ήδη άνθρωπος με αιώνια αξία και προοπτική, και τίθεται υπό την προστατευτική αγκαλιά της Εκκλησίας μας.

O νόμος κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι σε μια ιστορική απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ακύρωσε την απόφαση -ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση. Ουσιαστικά, η απόφαση γυρίζει τις ΗΠΑ πριν υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, όταν δηλαδή η κάθε Πολιτεία ήταν ελεύθερη να εγκρίνει ή να απαγορεύσει τις αμβλώσεις.

Πλέον όλο και περισσότερες Πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ ήδη πληθαίνουν οι φωνές και στην Ευρώπη.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης (γνωστή ως άμβλωση, ή έκτρωση) έχει νομιμοποιηθεί με τον νόμο 1609/1986, δημοσιευμένο στο ΦΕΚ 86/Α/3-7-1986 (με τελευταία ενημέρωση τον Μάρτιο του 2019 στο ΦΕΚ 43/Α/9-3-2019) και βάσει του άρθρου 304 του Ποινικού Κώδικα επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η άμβλωση / έκτρωση μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης πρέπει να ενεργείται με τη συναίνεση της εγκύου από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου, σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.

Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση.
Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου, που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού.
Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί.
Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος «έκτρωση» χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένα σοβαρές δυσλειτουργίες.

Αν η έγκυος είναι ανήλικη, απαιτείται και η συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης.

Επίσης, προβλέπονται τα εξής:

Όποιος χωρίς τη συναίνεση της εγκύου διακόπτει την εγκυμοσύνη της τιμωρείται με κάθειρξη.

Όποιος με τη συναίνεση της εγκύου διακόπτει ανεπίτρεπτα την εγκυμοσύνη της ή προμηθεύει σ’ αυτή μέσα για τη διακοπή της τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και αν ενεργεί κατά συνήθεια τις πράξεις αυτές τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.

Αν από την πράξη της προηγούμενης διάταξης προκληθεί βαρεία πάθηση του σώματος ή της διάνοιας της εγκύου, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατός της επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα έτη.

Έγκυος που διακόπτει ανεπίτρεπτα την εγκυμοσύνη της ή επιτρέπει σε άλλον να την διακόψει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Το σχέδιο νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή». ‘Οπως αναφέρει το υπουργείο «με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται η αναμόρφωση του πλαισίου για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και η διαμόρφωση ενός δικαιικού πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις για ιατρική υποβοήθηση στην τεκνοποιία».

Ενώ αίσθηση προκαλεί το σημείο που αναφέρει ότι παράλληλα με αυτό «θεσπίζεται ένα νομικό πλαίσιο ικανό να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων και να εξασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητας τους» – O tempora! O mores!.

Αναλυτικότερα:

– εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας
– αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
– επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
– καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
– επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου.
– δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με HIV για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων