20/06/2020 21/06/2020 Το επίκαιρο ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί απασχόλησε το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει επί της χρήσης του ιστορικού μνημείου....
20 Ιουνίου, 2020 - 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 21/06/2020 - 0:38

Αναφορά στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο για την Αγιά Σοφιά

Διαδώστε:
Αναφορά στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο για την Αγιά Σοφιά

Το επίκαιρο ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί απασχόλησε το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει επί της χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ίβο Χρίστοφ σχετικά με την αντίδραση της Βουλγαρίας πάνω στο ζήτημα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ επισήμανε ότι το θέμα ακόμη δεν έχει φτάσει στην UNESCO και πρόσθεσε:

“Ο Σύλλογος Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος κατέθεσε αίτημα στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας να διερευνήσει εάν η υπογραφή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε μουσείο είναι γνήσια ή ψευδής. Αυτό δεν είναι το πρώτο αίτημα. Τέτοιου είδους αιτήματα έχουν υποβληθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα. Μέχρι στιγμής, όλα έχουν απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υποθετικά, εάν το καθεστώς του πολιτιστικού μνημείου επανεξεταστεί, τότε αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκοσμίας Κληρονομιάς της UNESCO. Μόνο μετά από αυτό, η Βουλγαρική πλευρά θα έχει λόγους αντίδρασης”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι για την Αγιά Σοφιά

Κλιμακώνονται οι προκλήσεις για την Αγία Σοφία από την Τουρκία

Εμμένει η Τουρκία για την Αγιά Σοφιά

Εκκλησία της Ελλάδος για Αγιά Σοφιά: «Τυχόν μετατροπή θα επιφέρει την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση των ανά την Οικουμένη Χριστιανών»

Ερντογάν: «Δεν θα σας πάρουμε την άδεια για να κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί» – «Πλαστή» η υπογραφή του Κεμάλ;

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Στις 2 Ιουλίου η απόφαση για την Αγιά Σοφιά και η νομική θωράκιση της UNESCO

 

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ

 

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων