04/02/2023 04/02/2023 Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ με ανακοίνωση του, δηλώνει τη βαθιά οδύνη του για την εκδημία του Μητροπολίτου Περγάμου και Ακαδημαϊκού Ιωάννου Ζηζιούλα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Ο εκλιπών, που υπήρξε ο γνωστότερος και επιδραστικότερος Έλληνας θεολόγος τον τελευταίο μισό αιώνα, όπως μαρτυρεί πλήθος διδακτορικών διατριβών που έχουν γίνει πάνω στο έργο του έτι...
04 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:47
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2023 - 19:16

Ανακοίνωση της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την εκδημία του Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη

Διαδώστε:
Ανακοίνωση της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την εκδημία του Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη

Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ με ανακοίνωση του, δηλώνει τη βαθιά οδύνη του για την εκδημία του Μητροπολίτου Περγάμου και Ακαδημαϊκού Ιωάννου Ζηζιούλα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Ο εκλιπών, που υπήρξε ο γνωστότερος και επιδραστικότερος Έλληνας θεολόγος τον τελευταίο μισό αιώνα, όπως μαρτυρεί πλήθος διδακτορικών διατριβών που έχουν γίνει πάνω στο έργο του έτι αυτού ζώντος, ήταν απόφοιτος (1955) και διδάκτορας (1965) της τότε ενιαίας Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με την κλασική διατριβή του για την Ενότητα της Εκκλησίας «εν τη Θεία Ευχαριστία και τω επισκόπω κατά τους τρεις πρώτους αιώνας», που ήταν υπόδειγμα δημιουργικής αξιοποίησης της λεγόμενης ευχαριστιακής θεολογίας, σε συνδυασμό με στέρεη ιστορικοκριτική έρευνα και πρωτοτυπία.

Ακολούθησε το μεγάλο συστηματικό θεολογικό έργο του που έφερε σε γόνιμο και κριτικό διάλογο την Ορθόδοξη πατερική θεολογία με τις φιλοσοφικές αναζητήσεις για το πρόσωπο που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.

Δια του έργου αυτού η Ορθόδοξη θεολογία έγινε συνομιλητής με τη σύγχρονη χριστιανική σκέψη όλων των Ομολογιών και πολλών σύγχρονων φιλοσοφικών ρευμάτων, επισφραγίζοντας και τον ενεργό ρόλο του εκλιπόντος στα οικουμενικά εκκλησιαστικά φόρα πέραν των ακαδημαϊκών.

Για όλη αυτή τη συνεισφορά του, ευχόμαστε ο Κύριος της Δόξης να τον συγκαταλέξει μεταξύ των συνδαιτυμόνων στην Τράπεζα της Βασιλείας Του και να παρηγορήσει τους οικείους του”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων