12/10/2020 12/10/2020 «Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης», είπε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας το άνοιγμα της Αμμοχώστου από τους Τούρκους, ούτε ένα 24ώρο μετά τις συγκεντρώσεις, τα επεισόδια κοντά στη Νεκρή Ζώνη, στην Εκκλησία των Αγίων Πάντων και την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο οδόφραγμα...
12 Οκτωβρίου, 2020 - 22:09

Αναστασιάδης για Τουρκία ένα 24ωρο μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια – «Το Καστελλόριζο δεν θα αποκτήσει ποτέ υφαλοκρηπίδα» λέει ο Ακάρ

Διαδώστε:
Αναστασιάδης για Τουρκία ένα 24ωρο μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια – «Το Καστελλόριζο δεν θα αποκτήσει ποτέ υφαλοκρηπίδα» λέει ο Ακάρ

«Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης», είπε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας το άνοιγμα της Αμμοχώστου από τους Τούρκους, ούτε ένα 24ώρο μετά τις συγκεντρώσεις, τα επεισόδια κοντά στη Νεκρή Ζώνη, στην Εκκλησία των Αγίων Πάντων και την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ένα χιλιόμετρο πριν τα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην παρουσίαση βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, που θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχολίασε: «Θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, αλλά που επεκτείνονται στην Ελλάδα, δεν χωράει αμφιβολία ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων, που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία -αναμένουν ότι- θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου «παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, να ενώσουν δυνάμεις για την επίτευξη του κοινού στόχου που δεν άλλος από την αποτροπή των επεκτατικών επιδιώξεων της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδος».

«Σε αντίθετη περίπτωση, η τυχόν καλλιέργεια της εσωτερικής διχόνοιας και το πολωτικό περιβάλλον, χάριν της κομματικής επικράτησης, θα αποδυναμώσει τις προσπάθειες αποτροπής των όσων η τουρκική επιθετικότητα επιδιώκει», τόνισε ο Πρόεδρος, χαιρετίζοντας με ιδιαίτερη ικανοποίηση την σύμπνοια που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο και την κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων, «με την οποία καταδικάσαμε με τον πλέον έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας την ίδια στιγμή την ξεκάθαρη βούληση μας να εργαστούμε για μια αξιοπρεπή, λειτουργική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε «πως απώτερος στόχος και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η επανένωση της χώρας και η απαλλαγή της από κατοχικά στρατεύματα, μέσω της καλή τη πίστη και επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσης και όχι μέσω της ωμής επιβολής ισχύος και της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων».

«Στόχος μας παραμένει η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δημιουργεί ένα ανεξάρτητο κράτος του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων ή την παρουσία ξένων στρατευμάτων».

Τα επεισόδια στη Δερύνεια

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ (Κυριακής 11 Οκτωβρίου), περί τα 250 άτομα συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την τελευταία ενέργεια της Τουρκίας να ανοίξει μέρος της παραλίας των Βαρωσίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι αναμένοντας, ίσως, αντιδράσεις, κρατούσαν ρόπαλα και φορούσαν κουκούλες. Μάλιστα, ακούστηκαν και συνθήματα όπως: «Η Κύπρος είναι Ελληνική».

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρωθέντες κατάφεραν να σπάσουν το κιγκλίδωμα που υπάρχει στο χώρο και πορεύθηκαν προς τα κουβούκλια της Αστυνομίας, χωρίς όμως να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές και άναψαν πυρσούς, εκτόξευσαν φωτοβολίδες, ενώ προέβησαν σε εκτεταμένους βανδαλισμούς σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Ακόμα άναψαν πυρκαγιές στη νεκρή ζώνη και δίπλα από φυλάκια της Εθνικής Φρουράς και των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η αστυνομική παρουσία στο σημείο υπήρξε ισχυρή. Μάλιστα, η Αστυνομία προέβη σε δύο συλλήψεις, ενώ έχει ένταλμα και για άλλες δύο. Πρόκειται για ένα 27χρονο και έναν 25χρονο, ελληνοκύπριους, οι οποίοι συνελήφθησαν από μέλη του ΤΑΕ Αμμοχώστου, βάσει δικαστικών ενταλμάτων.

Πώς απάντησαν οι Τουρκοκύπριοι

Δεκάδες  Τουρκοκύπριοι συγκεντρώθηκαν στην κατεχόμενη πλευρά κρατώντας τουρκικές σημαίες το ίδιο βράδυ.

Βίντεο που δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν την κινητικότητα που προέκυψε.

«Ο κατοχικός στρατός και η ψευδοαστυνομία» έλαβαν εκτεταμένα μέτρα στην περιοχή μόλις έγινε αντιληπτό το συμβάν, αναφέρουν αναρτήσεις σε κατοχικά μέσα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Δερύνειας, Ανδρέας Καραγιάννης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα γεγονότα, λέγοντας ότι οι κάτοικοι της Δερύνειας τρόμαξαν και ότι δέχθηκε τηλεφωνήματα από Κύπριες μανάδες πολύ φοβισμένες για τις εξελίξεις…

Ερτζιγές: «Η Ελλάδα υπεύθυνη για τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Από την άλλη, απόψε ο διπλωμάτης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγές, κατέδειξε σήμερα την Ελλάδα ως υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα στην Ανατ. Μεσόγειο, κατηγορώντας την ότι σε όλα τα περιφερειακά θέματα ενεργεί με την αντίληψη του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη, σε μήνυμά του στο τουίτερ, ο Τούρκος διαπραγματευτής υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από όλες τις άδικες, παράνομες και άνομες ενέργειες στην περιοχή μας. Η Ελλάδα στηρίζει την κατοχή της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν, τον πραξικοπηματία βαρόνο του πολέμου στη Λιβύη, το αιμοσταγές καθεστώς της Συρίας και τον Χάρτη της Σεβίλλης που αποτελεί τη σημαία των μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας και των Ε/Κ».

Ο Τσαγατάι Ερτζίγες είπε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μέρος καμιάς λύσης καθώς είναι μέλος της συμμαχίας που προκάλεσε αυτά τα προβλήματα. Όσο συνεχίζει να ενεργεί με την αντίληψη του ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’ θα είναι πάντοτε αποτυχημένη και θα θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας».

Χουλουσί Ακάρ: «Το Καστελόριζο δεν θα αποκτήσει ποτέ υφαλοκρηπίδα»

Κατηγορηματικός ότι το Καστελόριζο δεν θα αποκτήσει ποτέ υφαλοκρηπίδα εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην διάρκεια ομιλίας του στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα, σύμφωνα με το sigmalive.

«Ναι, επιμένουμε, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε ικανοί. Μη μας δοκιμάζετε. Ελάτε να λύσουμε με διάλογο και να κάνουμε ό,τι πρέπει με συνομιλίες, με διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ενώ υψώνοντας τον τόνο της φωνής του είπε απευθυνόμενος προς την Ελλάδα:

«Όχι! Όχι! Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσετε σε ένα νησί 10 τ.χλμ. 40 χιλ. τ.χλμ. θαλάσσια δικαιοδοσία. Ακόμη και να το δίνατε, ακόμη και να το σκεφτόσασταν, ακόμη κι αν το έχετε χαράξει και σχεδιάσει, μην περιμένετε από εμάς να το δεχτούμε! Δεν πρόκειται!», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά την Αθήνα «κακομαθημένη», λόγω της Δύσης.

Τουρκική προεδρία: «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις»

Την ίδια άποψη εξέφρασε κι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τις συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις αν λες “Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου τίθενται προς διαπραγμάτευση”».

Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Αλτούν, το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στην Ανατ. Μεσόγειο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Το μήνυμά μας είναι σαφές. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διπλωματική λύση και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να υποστηρίξουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις αν λες “τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου τίθενται προς διαπραγμάτευση”».

Ο ίδιος ο Ερντογάν, μάλιστα, προ ολίγου ανέφερε σχετικά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ: «Η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».

Οκτάι: Περιμένουμε καλά νέα από Ορούτς Ρέις

«Πρίμα στα πανιά σου» ευχήθηκε μέσω τουίτερ ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, που πλέει -εκτελώντας νέα τουρκική ΝΑVTEX- σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, προς το Καστελλόριζο. Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του αναφέρει: «Ορούτς Ρέις, πρίμα στα πανιά σου σε αυτή την ευλογημένη αποστολή. Περιμένουμε καλά νέα».

Σημειώνεται ότι οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, έως τις 22 Οκτωβρίου. Η Navtex βγήκε χθες το βράδυ στις 23:50 και είναι 7,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Η απάντηση του Νίκου Δένδια

«Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο. Τους εξήγησα επίσης αυτό που είναι προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή. Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία λειτουργεί ως o υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Επέστρεψε εσπευσμένα από την Πορτογαλία ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε εσπευσμένα, σήμερα, στην Αθήνα από την Πορτογαλία, μετά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Ζάου Γκόμες Κραβίνιου.

Κι άλλο μήνυμα από τη Γαλλία προς την Τουρκία

Τις νέες τουρκικές προκλήσεις καταδίκασε το Παρίσι, διαμηνύοντας στην Άγκυρα πως οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη.

Η εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανιές φον ντερ Μιλ, εξέφρασε την ανησυχία του Παρισίου για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου, ενώ τόνισε ότι η Γαλλία αναμένει από την Τουρκία, «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», τονίζει η φον ντερ Μιλ.

Πηγές: sigmalive.com, ΑΠΕ/ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων