29/10/2020 29/10/2020 Αναβάλλεται τελικά η μουσουλμανική φιέστα  για το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί, που είχε προγραμματιστεί για αύριο 30 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων DIYANET, η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς οι προετοιμασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.   Η απόφαση για αναβολή της εκδήλωσης προκαλεί προβληματισμό,  καθώς τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι “οι εργασίες...
29 Οκτωβρίου, 2020 - 13:16
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2020 - 13:26

Αναβάλλεται η μουσουλμανική “προσευχή” στη Μονή της Χώρας

Διαδώστε:
Αναβάλλεται η μουσουλμανική “προσευχή” στη Μονή της Χώρας

Αναβάλλεται τελικά η μουσουλμανική φιέστα  για το άνοιγμα της Μονής της Χώρας ως τζαμί, που είχε προγραμματιστεί για αύριο 30 Οκτωβρίου. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων DIYANET, η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς οι προετοιμασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

 

Η απόφαση για αναβολή της εκδήλωσης προκαλεί προβληματισμό,  καθώς τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι “οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και αύριο θα πραγματοποιηθεί στο σημαντικό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας η πρώτη μουσουλμανική προσευχή παρουσία του ίδιου του Τούρκου προέδρου”.

Μάλιστα, την προσευχή ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο ιμάμης επικεφαλής της DIYANET, Αλί Ερμπάς.

Ο Αλί Ερμπάς, σε ανάρτησή του με τη φωτογραφία της Ιεράς Μονής της Χώρας, που την αποκαλεί «Καριγιέ Τζαμί», αναφέρει ότι αποφασίστηκε να ανοίξει ξανά για λατρεία την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου.

Εύχεται, επίσης, ο Αλλάχ να ευχαριστηθεί με τους ήχους των προσευχών από τους μιναρέδες.

Η Γενί Σαφάκ προαναγγέλλει, μάλιστα, ότι έχουν ήδη στρωθεί τα χαλιά για τη μουσουλμανική προσευχή και είναι ίδια με εκείνα που έχουν στρωθεί στην Αγιά Σοφιά.
Οι εικόνες που δημοσιεύονται προκαλούν θλίψη αλλά και προβληματισμό, καθώς τα υπέροχα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες της Μονής της Χώρας καλύφθηκαν με γυψοσανίδες και λευκά πανιά, ο άμβωνας του Ιμάμη τοποθετήθηκε, ενώ στην είσοδο δημιουργήθηκαν προθήκες όπου θα αφήνουν οι πιστοί τα παπούτσια τους.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δηλώνει συγκλονισμένη από τις αλλαγές που έγιναν στο εσωτερικό της ιστορικής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την μετατροπή της σε τζαμί.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, δημοσίευσε δύο φωτογραφίες του ιστορικού αυτού μνημείου στη σελίδα του στο Facebook. Η μία φωτογραφία απεικονίζει τη Μονή πριν από τον Αύγουστο του 2020, όταν ήταν ακόμη μουσείο και η δεύτερη την δείχνει όπως έχει γίνει τώρα μετά τις παρεμβάσεις.

«Αυτό είναι η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, αφού, μετά τις παρεμβάσεις για να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί. Αυτή είναι η φρίκη της σύγχρονης βαρβαρότητας. Αυτό είναι μια καταστροφή για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς» ανέφερε.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων