31/03/2021 31/03/2021 Αποδόμηση Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου, Γρίβα και ΕΟΚΑ στη νέα τουρκική σειρά Στην ιστοσελίδα της τουρκικής ιστοσελίδας Trt Haber δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ σχετικά με τη νέα σειρά του TRT με την ονομασία «Κάποτε στην Κύπρο», η οποία μεταφέρει στην οθόνη τα γεγονότα της τουρκοανταρσίας στη Κύπρο το 1963 και των ετών που ακολούθησαν, μέσα από τις ιστορίες «ηρώων...
31 Μαρτίου, 2021 - 13:28
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2021 - 15:13

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Νέα τουρκική σειρά αποδομεί Μακάριο, Γρίβα και ΕΟΚΑ

Διαδώστε:
ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Νέα τουρκική σειρά αποδομεί Μακάριο, Γρίβα και ΕΟΚΑ

Αποδόμηση Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου, Γρίβα και ΕΟΚΑ στη νέα τουρκική σειρά

Στην ιστοσελίδα της τουρκικής ιστοσελίδας Trt Haber δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ σχετικά με τη νέα σειρά του TRT με την ονομασία «Κάποτε στην Κύπρο», η οποία μεταφέρει στην οθόνη τα γεγονότα της τουρκοανταρσίας στη Κύπρο το 1963 και των ετών που ακολούθησαν, μέσα από τις ιστορίες «ηρώων των οποίων τα ονόματα γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην τ/κ ιστορία», βάσει των όσων υποστηρίζονται από τουρκικής πλευράς, βεβαίως.

Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα ακριβώς την 1η Απριλίου, ημερομηνία ορόσημο για τους Ελληνοκύπριους, αφού την 1η Απριλίου του 1955 ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ για απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό και ένωση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις Τούρκων «αγωνιστών», οι οποίοι «θυμούνται εκείνες τις ημέρες με θλίψη». Ένας εξ αυτών, ο Μεχμέτ Τουρκιάν ευχήθηκε «ο Αλλάχ να μην αφήσει κανέναν να βιώσει ξανά εκείνες τις μέρες. Να μην αφήσει τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας να δουν κάτι τέτοιο. Ήταν μια δύσκολη στιγμή. Υπήρχε εμπάργκο παντού και δεν έμοιαζε με το υφιστάμενο εμπάργκο. Εκεί ήταν ένα φοβερό εμπάργκο που επιβλήθηκε από την ε/κ πλευρά, υπήρχαν οδοφράγματα. Η μετάβαση από τη μια περιοχή στην άλλη ήταν βασανιστήριο». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη τηλεοπτική μεταφορά των όσων βίωσαν οι Τ/Κ, καθώς το εκλαμβάνει ως μία ευκαιρία ώστε να «γνωρίσει η νέα γενιά την ιστορία».

Λίγες μέρες νωρίτερα, μεταφράσεις στα αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά των δηλώσεων της Τουρκάλας ηθοποιού, Pelin Karahan, που πρωταγωνιστεί στη σειρά, για τα γεγονότα του 1963-1974, έκαναν το γύρο του κόσμου.

Θεωρητικά αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προώθησης της σειράς στο εξωτερικό. Η προπαγάνδα, όμως, είναι φανερή.

Στο σενάριο, η Inci θα είναι η σύζυγος του Κεμάλ Ντερέλι (Αχμέτ Κούραλ), μητέρα δύο θυγατέρων, και προβάλλεται ως σύμβολο της ισχυρής γυναίκας που αγωνίζεται στον αγώνα ύπαρξης των Τ/κ στην Κύπρο.

«Ο χαρακτήρας İnci που έπαιξα είναι στην πραγματικότητα μια από τις πολλές οικογένειες και γυναίκες που ήταν εκείνη τη στιγμή στον αγώνα. Είναι μια από τις συγκεκριμένες οικογένειες του νησιού, που έχω δει, μελετήσει, έχει τον δικό του τρόπο. Είναι παντρεμένη με τον Κεμάλ και έχει δύο παιδιά. Έχουν ένα χαρούμενο και ευχάριστο σπίτι. Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν καλά και όμορφα, αλλά τη νύχτα που ονομάζουμε ‘’Ματωμένα Χριστούγεννα’’’ και τα γεγονότα που συνέβησαν στα χρόνια που ακολούθησαν διέλυσαν και κατέστρεψαν την οικογένεια. Η στάση της Inci είναι πολύ σημαντική για μένα εδώ. Θα προσπαθήσει να είναι χρήσιμη για το έθνος και το κράτος της. Είμαι πολύ χαρούμενη που ζωντανεύω τη İnci. Γνωρίζοντας ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι αληθινά και ζωντανά, με κάνει να νιώθω πολύ διαφορετική όταν παίζω. Γι ‘ αυτό νομίζω ότι θα το αρέσει στο κοινό, θα του αρέσει πολύ».

Σημειώνεται ότι τα γυρίσματα της σειράς γίνονται στην σκλαβωμένη Αμμόχωστο…

Θέμα της είναι το εξής: «Το 1963, Τούρκοι και Έλληνες συνυπάρχουν στην Κύπρο. Η οικογένεια του εμπόρου τσίχλας Dereli, που ζει μια ευτυχισμένη ζωή, δέχεται επίθεση όπως και άλλες τουρκικές οικογένειες με την έναρξη των γεγονότων που είναι γνωστά ως ”Ματωμένα Χριστούγεννα”. Καθώς τα μέλη της οικογένειας που χωρίζονται μεταξύ τους εκδιώκονται από τα χωριά τους και αρχίζουν την αναγκαστική μετανάστευση, ο Κεμάλ Ντερέλι, ο επικεφαλής της οικογένειας, γίνεται ο ηγέτης χιλιάδων Τούρκων στο δρόμο της μετανάστευσης με την οικογένειά του».

Πηγή: sigmalive.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων