13/08/2022 13/08/2022 Ο Δήμος Ανωγείων διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση με αφορμή την επέτειο για τα 78 χρόνια από το 3ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το 1944. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ. Ευγενίου και του Μητροπολίτη Ρεθύμνου κ. Προδρόμου, καθώς και όλων των ιερωμένων...
13 Αυγούστου, 2022 - 18:12
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2022 - 18:23

Ανώγεια: Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στην 78η επέτειο ολοκαυτώματος από τα ναζιστικά στρατεύματα

Διαδώστε:
Ανώγεια: Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στην 78η επέτειο ολοκαυτώματος από τα ναζιστικά στρατεύματα

Ο Δήμος Ανωγείων διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση με αφορμή την επέτειο για τα 78 χρόνια από το 3ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το 1944. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ. Ευγενίου και του Μητροπολίτη Ρεθύμνου κ. Προδρόμου, καθώς και όλων των ιερωμένων του χωριού. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Αρμί, δίπλα στο Ηρώο.

Το ιστορικό της ημέρας, ανέλυσε σε ομιλία της η Οικονομολόγος Αριστέα Ξυλούρη, με τίτλο “Η αέναη σκυταλοδρομία των πάντων: από το θάνατο στη ζωή και από την καταστροφή στην αναγέννηση.”

Το ποίημα σε στίχους Ειρήνης Αναγνωστάκη “Ω, Παναγιά μου Ανωγειανή”, απέδωσε ο καλλιτέχνης Χάρης Φασουλάς.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων κι ενός λεπτού σιγή, για να ολοκληρωθεί η τελετή με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολούθησε τραπέζι στο κέντρο “Ντελίνα” που παρέθεσε ο δήμος Ανωγείων στους επίσημους.

Στα Ανώγεια σήμερα βρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Γεωργαντάς, ο βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, η Βούλα Γεωργάκη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, εκπρόσωποι και διοικητές όλων των σωμάτων ασφαλείας καθώς και τιμητικά αγήματα του στρατού.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Τιμούμε και θυμόμαστε τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ταυτόχρονα το θάρρος, τη δύναμη και το μεγαλείο της Ανωγειανής ψυχής

Στις δηλώσεις του από τα Ανώγεια, όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης στην 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Γεωργαντάς ανέφερε:

“Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή μου που βρίσκομαι στα Ανώγεια, αυτή τη σημαντική ημέρα, εκπροσωπώντας και την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης του δήμου, με αφορμή την επέτειο για τα 78 χρόνια από το 3ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το 1944.

Τιμούμε και θυμόμαστε τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ταυτόχρονα το θάρρος, τη δύναμη και το μεγαλείο της Ανωγειανής ψυχής, η οποία αποτελεί συνώνυμο του ηρωισμού του Έθνους μας”.

Περιφερειάρχης Κρήτης: “Οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν έχουν εκλείψει”

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετείχε σήμερα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων αγωνιστών. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του για την ιστορική επέτειο, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε:

«Με σεβασμό και συγκίνηση τιμούμε τη μαρτυρική επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων. Θυμόμαστε τα θύματα μιας μεγάλης καταστροφής, όχι για να ανοίξουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν έχουν εκλείψει.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε όλους τους κατοίκους των Ανωγείων που τις ηρωικές μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, από τον Ψηλορείτη, με αδούλωτη ψυχή, με αυταπάρνηση και ηρωισμό, δίδαξαν σε όλον τον κόσμο, τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού.

Σήμερα 78 χρόνια μετά τον Αύγουστο του 1944 τα Ανώγεια, η Κρήτη, η Ελλάδα τιμούν όλους εκείνους που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της Ελευθερίας, όλους αυτούς που δεν δείλιασαν, που δεν δίστασαν να θυσιαστούν, που δεν έμειναν ουδέτεροι σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή.».

Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης: Οι Ανωγειανοί έδωσαν τα πάντα για να υπηρετήσουν τα  πατριωτικά ιδανικά τους

Με αφορμή την 78η επέτειο από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ιστορική κωμόπολη των Ανώγειων και οι κάτοικοί της, έχουν γράψει σε πολλές, χρυσές σελίδες, με δάκρυα και αίμα την Ιστορία του μαρτυρικού τόπου τους και αποτελούν, στο πέρασμα των αιώνων, λαμπρό παράδειγμα γενναιότητας, αυτοθυσίας και προσφοράς.

Το δένδρο της Ελευθερίας, για να αναπτυχθεί απαιτεί διαρκείς αγώνες και υπερβάσεις.

Τα ηρωικά Ανώγεια ανταποκρίνονταν πάντα στο κάλεσμα της Πατρίδας, χωρίς “λογικές” συγκρίσεις, χωρίς δισταγμούς και χωρίς να υπολογίζουν συνέπειες, οι Ανωγειανοί έδωσαν τα πάντα, ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό, για να υπηρετήσουν τα αγνά, πατριωτικά ιδανικά τους.

Είμαστε όλοι ευγνώμονες για όσα προσέφεραν και ως Κρητικοί, αισθανόμαστε υπερήφανοι για την πρωτοπόρα θέση που κατέχουν στην ιστορική πορεία αυτού του τόπου.»

Παρευρισκόμενος στις εκδηλώσεις τιμής, ο Μάξιμος Σενετάκης, Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, έκανε την εξής ανάρτηση στο Facebook: ‘Τρεις φορές , πρώτα οι Τούρκοι και μετά οι Ναζί προσπάθησαν με τις φρικαλεότητες τους να καθυποτάξουν το ανυπότακτο πνεύμα των Ανωγειανών. Εις μάτην… 78 χρόνια μετά θυμόμαστε ακόμα το 3ο ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1944″.

Με πληροφορίες από anogi.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων