15/06/2020 15/06/2020 «Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε. Σήμερα το μήνυμά μου είναι απλό, ελάτε στην Ελλάδα, πείτε στους φίλους σας, στους αναγνώστες σας, στους ακροατές σας, στους τηλεθεατές σας ότι έχουμε ανοίξει κι ότι είναι καλοδεχούμενοι», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου. Από σήμερα η χώρα είναι...
15 Ιουνίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2020 - 9:25

“Άνοιξε” η χώρα για τους τουρίστες- Τα ιερά μας προσκυνήματα πόλος έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους

Διαδώστε:
“Άνοιξε” η χώρα για τους τουρίστες- Τα ιερά μας προσκυνήματα πόλος έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους

«Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε. Σήμερα το μήνυμά μου είναι απλό, ελάτε στην Ελλάδα, πείτε στους φίλους σας, στους αναγνώστες σας, στους ακροατές σας, στους τηλεθεατές σας ότι έχουμε ανοίξει κι ότι είναι καλοδεχούμενοι», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Σαντορίνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου.
Από σήμερα η χώρα είναι ανοικτή για τους τουρίστες, επαναλαμβάνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ ανοίγουν έστω και διστακτικά τα εποχικά καταλύματα.
Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση τον θεματικό τουρισμό και ειδικότερα στον θρησκευτικό τουρισμό, ευελπιστώντας ότι θα κερδίσει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από τους 300 εκατ. περίπου ανθρώπους που επισκέπτονται ιερά προσκυνήματα κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο.
Το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, ιερές μονές ανά την Ελλάδα αλλά και γραφικά ξωκκλήσια προσελκύουν κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς, που ειδικεύονται σε προσκυνηματικά ταξίδια κυρίως από βαλκανικές χώρες, τονίζουν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ότι φέτος παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους εκδρομές. Κι αυτό διότι -όπως αναφέρουν- λόγω της πανδημίας υπάρχει εντονότερη ανάγκη για προσευχή.

Οι περιορισμοί στα Μοναστήρια

Σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση με ισχύ έως τις 9 Ιουλίου όλα τα περιοριστικά μέτρα που ισχύον για τις Εκκλησίες ισχύουν και για τις Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια, τα Ησυχαστήρια και τους λοιπούς χώρους εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας.
Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα (1) άτομο ανά πέντε (5) τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς
Μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του Μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτομα.  Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, αποφασίζονται από τον Διοικητή του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.  Με την ως άνω απόφαση του Διοικητή ορίζεται, εφεξής, ο αριθμός των εισερχομένων ημερησίως επισκεπτών, εντός των ορίων που αναφέρονται ανωτέρω. Ο Διοικητής εποπτεύει την ορθή τήρηση
όλων των μέτρων προστασίας, είτε αυτά λαμβάνονται από τον ίδιο τοπικά είτε λαμβάνονται σε επίπεδο Επικράτειας.

Η κοινή πρωτοβουλία Εκκλησίας- ΕΟΤ

Τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον προσκυνηματικό τουρισμό ανέδειξε σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι που ταξίδευαν κάθε χρόνο ανά τον κόσμο προς προορισμούς υψηλού θρησκευτικού, προσκυνηματικού και πνευματικού ενδιαφέροντος, υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια.

«Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας με την κυβέρνηση, περιμένουμε το πράσινο φως της επαναλειτουργίας του θρησκευτικού τουρισμού με επισκέπτες από το εξωτερικό», δηλώνει και συνεχίζει: «Εντός της Ελλάδας, όμως, συνεχίζεται η εργασία προβολής και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων, μονών και προσκυνημάτων με τρεις δράσεις: η πρώτη αφορά την κυκλοφορία τρίγλωσσου καλαίσθητου εντύπου με τον τίτλο «2.000 χρόνια ταξίδι στο φως της Χριστιανοσύνης» και του πρώτου προσκυνηματικού χάρτη. Η δεύτερη, την καταγραφή των μοναστηριακών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια και η τρίτη, την προώθηση και την ενίσχυση των Ιερών Μονών, των Ιερών Προσκυνημάτων από τους Έλληνες εντός Ελλάδας, με τη διοργάνωση προσκυνηματικών επισκέψεων».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών δόθηκε στη δημοσιότητα και Προσκυνηματικός Χάρτης – Τουριστικός Οδηγός της Εκκλησίας υπό τον τίτλο ονομάζεται: «2000 χρόνια, Ταξίδι στο Φως της Χριστιανοσύνης»

Όπως και το προηγούμενο, έτσι και το νέο αυτό έντυπο αποτελεί προϊόν της στενής και άριστης συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), στο πλαίσιο των κοινού ενδιαφέροντος δράσεών τους για την περαιτέρω και επί των σωστών βάσεων ανάπτυξη του Προσκυνηματικού (Θρησκευτικού) Τουρισμού στην Πατρίδα μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων