18/12/2019 18/12/2019 Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό τελέστηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων στην Αθήνα (φωτογραφίες), με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα. Ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός, ο οποίος κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1994, ήταν ο ιεράρχης που έμεινε στην...
18 Δεκεμβρίου, 2019 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2019 - 9:13

Ανθελληνικά συνθήματα στην αγαπημένη Μονή του Κ. Κατσίφα

Διαδώστε:
Ανθελληνικά συνθήματα στην αγαπημένη Μονή του Κ. Κατσίφα

Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό τελέστηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων στην Αθήνα (φωτογραφίες), με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα.

Ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός, ο οποίος κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1994, ήταν ο ιεράρχης που έμεινε στην ιστορία για τους αγώνες του υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, την εποχή του στυγνού δικτατορικού κομουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία.

Είχε πραγματοποιήσει αμέτρητες συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα και μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα με θέμα την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ενώ έγινε δεκτός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Αμερικανικό Κογκρέσο για να θέσει αυτό το ζήτημα.

Ιστορικές επίσης έμειναν οι Θείες Λειτουργίες που πραγματοποιούσε κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης στο παραμεθόριο χωριό Μαυρόπουλο Πωγωνίου, όπου, έχοντας υψώσει ισχυρές μεγαφωνικές εγκαταστάσεις, έστελνε το μήνυμα “Χριστός ανέστη και η Βόρειος Ήπειρος ανέστη” στους Έλληνες της άλλης πλευράς των συνόρων, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα να ασκούν θρησκευτική λατρεία.

Το “παρών” στο μνημόσυνο έδωσαν μεταξύ άλλων, μέλη βορειοηπειρωτικών σωματείων καθώς και η κα Ερμιόνη Κατσίφα, αδελφή του δολοφονηθέντος από την αλβανική αστυνομία Κωνσταντίνου Κατσίφα.

“Οι Βορειοηπειρώτες ήρθαμε σήμερα να τιμήσουμε την μνήμη του Μητροπολίτη Σεβαστιανού. Είναι ο προστάτης μας και θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Ήταν ένας ήρωας και σίγουρα θα πρεσβεύει από εκεί ψιλά που είναι μαζί με τους αγγέλους και τον αδελφό μου για εμάς”, δήλωσε συγκινημένη στο Κανάλι Ένα η κα Κατσίφα.

 

“Ένα πρώτο βήμα για την δικαίωση της μνήμης του Κωνσταντίνου”

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου στις αρχές Δεκεμβρίου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα  από Αλβανούς αστυνομικούς στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, στις 28 Οκτωβρίου 2018.

O προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, άσκησε ποινική δίωξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, κατά παντός υπευθύνου και ανέθεσε την υπόθεση σε τακτικό ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλβανικές δικαστικές και αστυνομικές Αρχές  κωλυσιεργούν και ουσιαστικά δεν αντιδρούν στα επίμονα αιτήματα της οικογένειας Κατσίφα, να εκδοθεί το πόρισμα, για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου του 35χρονου ομογενούς.

Μιλώντας για την δίωξη που άσκησε ο κ. Σιμιτζόγλου, η κυρία Κατσίφα δήλωσε:

“Είναι μία θετική εξέλιξη. Χαρήκαμε ως οικογένεια που έγινε αυτό το βήμα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και περιμένουμε αποτέλεσμα ώστε να δικαιωθεί ο αδερφός μου. Γιατί τον σκότωσαν και πρέπει να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα. Πρέπει επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη για να αναπαυτεί η ψυχή του εκεί που βρίσκεται και μας λείπει.

Ο εισαγγελέας έπαιρνε για αρκετό καιρό καταθέσεις και ήταν εύλογο να ακολουθήσει ένα χρονικό διάστημα για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Εάν η αλβανική αστυνομία είχε δώσει από την αρχή τα βίντεο  στα οποία καταγράφηκε η δολοφονία του Κωνσταντίνου και είχε συνεργαστεί με την ελληνική αστυνομία, θα γίνονταν όλα πιο σωστά και πιο σύντομα.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε επίσης ότι κατά την διάρκεια των εννέα ημερών που κρατούσαν την σωρό του αδελφού μου, δεν επέτρεψαν στον Έλληνα ιατροδικαστή κ. Βουγιουκλάκη να κάνει την εξέταση που έπρεπε και να διαπιστώσει τι είχε συμβεί. Αυτό λέει πάρα πολλά”.

Νέες προκλήσεις στους Βουλιαράτες

Ωστόσο η κυρία Ερμιόνη Κατσίφα προχώρησε σε μία αποκάλυψη ενός ακόμα προκλητικού ανθελληνικού περιστατικού που σημειώθηκε στο χωριό της.

“Πριν λίγες ημέρες φίλοι του Κωνσταντίνου, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Δρυάνου που είναι κοντά στους Βουλιαράτες και διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν πάει εκεί και έγραψαν στους εξωτερικούς τοίχους του μοναστηριού υβριστικά ανθελληνικά συνθήματα στα αλβανικά. Αργότερα αυτά  σβήστηκαν από τους συγχωριανούς μας.

Στο μοναστήρι αυτό πήγαινε τακτικά ο αδερφός μου τα τελευταία πέντε χρόνια όπου ζούσε στο χωριό και αγρυπνούσε εκεί. Θέλω να καταγγείλω την απαράδεκτη αυτή πράξη μίσους. Είναι άλλη μία κίνηση που προσέβαλλε το θρησκευτικό μας αίσθημα, την ορθοδοξία, τον Ελληνισμό και την αξιοπρέπεια μας”, δήλωσε.

“Πρέπει να ντρέπονται όσοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες αλλά εμείς δεν θα πτοηθούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε την μνήμη του αδελφού μου. Πρέπει όμως και εμείς ως Έλληνες να είμαστε ενωμένοι και να μην διχαζόμαστε”, ήταν το μήνυμα της κ. Κατσίφα.

Πηγή: κανάλι1/ Θεόδωρος Ασβεστόπουλος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων