29/05/2020 29/05/2020 Αντιδράσεις πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να πραγματοποιήσει ένα φαντασμαγορικό τηλεοπτικό σόου έξω από την Αγία Σοφία, εορτάζοντας την επέτειο “κατάκτησης της Πόλης” από τον Μωάμεθ τον Πορθητή τον Β’.  Η κρατική τηλεόραση θα μεταδώσει απόψε την αναπαράσταση της πτώσης των Τειχών σε απευθείας σύνδεση, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Ερντογάν θα διαβαστεί...
29 Μαΐου, 2020 - 11:19
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2020 - 18:17

Αντιδράσεις για το προκλητικό τηλεοπτικό σόου Ερντογάν

Διαδώστε:
Αντιδράσεις για το προκλητικό τηλεοπτικό σόου Ερντογάν

Αντιδράσεις πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να πραγματοποιήσει ένα φαντασμαγορικό τηλεοπτικό σόου έξω από την Αγία Σοφία, εορτάζοντας την επέτειο “κατάκτησης της Πόλης” από τον Μωάμεθ τον Πορθητή τον Β’.  Η κρατική τηλεόραση θα μεταδώσει απόψε την αναπαράσταση της πτώσης των Τειχών σε απευθείας σύνδεση, ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Ερντογάν θα διαβαστεί το κοράνι στην Αγία Σοφία.

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις φιέστες που ετοιμάζει η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφιά με αφορμή την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “ Σκάϊ” ο κ.Πέτσας ανέφερε:
«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών».
Ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Παρακολουθούμε, οποιαδήπτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Σχολιάζοντας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ είπε ότι «βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας», ωστόσο ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δυο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών.

Για πρόκληση κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στην «επικοινωνιακή φιέστα της Τουρκίας», όπως την χαρακτηρίζει, να μετατρέψει σήμερα την Αγία Σοφία σε χώρο προσευχής, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Να εκφράσω τη θλίψη μου για το γεγονός ότι, σήμερα, ανήμερα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία προχωρά σε μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στην Αγιά Σοφιά μετατρέποντας σε τζαμί ένα μνημείο σύμβολο Οικουμενικής Ορθοδοξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO.

Θέλω να πιστεύω ότι θα κρατήσουν ψύχραιμες φωνές, γιατί διαφορετικά θα είναι μια πρόκληση κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και κατά του ίδιου του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας που έδωσε ο ίδιος ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρακόπουλος προέβη στην δήλωση, με αφορμή την ενημέρωση, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Να ζητήσει την παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ και τη Ευρωπαϊκής Ενωσης καλεί την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για την προκλητική φιέστα που ετοιμάζει σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί, αναφέρει σε ανακοίνωση της η κ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι «επιχειρεί να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς».

«Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων