22/07/2022 22/07/2022 Σε γραπτή παρέμβαση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών με θέμα «Νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι», απάντησε με επιστολή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Borrell. Στην παρέμβασή τους οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές τόνισαν: «Σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ —ενεργώντας ορθά— προχώρησε σε μέτρα. Εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και προκλητικές...
22 Ιουλίου, 2022 - 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 22/07/2022 - 17:55

Απάντηση Μπορέλ σε Ευρωβουλευτές για τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι

Διαδώστε:
Απάντηση Μπορέλ σε Ευρωβουλευτές για τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι

Σε γραπτή παρέμβαση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών με θέμα «Νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι», απάντησε με επιστολή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Borrell.

Στην παρέμβασή τους οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές τόνισαν: «Σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ —ενεργώντας ορθά— προχώρησε σε μέτρα. Εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο εδώ και τρία χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προβεί, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο;»

Αυτούσια η ερώτηση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών:

«Περιφρονώντας για ακόμα μία φορά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικότερα το Διεθνές Δίκαιο, και επιχειρώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα, η Τουρκία και το παράνομο καθεστώς της στο υπό κατοχήν έδαφος της Κύπρου συνεχίζουν τις εργασίες στην περιοχή της Αμμοχώστου, προχωρώντας σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια, με κατεδάφιση κτηρίων και άνοιγμα με μπουλντόζες ενός νέου τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι. Υπενθυμίζεται ότι οι κατοχικές αρχές άνοιξαν τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου τον Οκτώβριο του 2020 και προχώρησαν στη δημιουργία οργανωμένων παραλιών στον Άγιο Μέμνονα και τη Χρυσή Ακτή.

Παρά τις αντιδράσεις, στις 15 Νοεμβρίου 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdoğan είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής.
Σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ —ενεργώντας ορθά— προχώρησε σε μέτρα. Εφόσον η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο εδώ και τρία χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή: Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προβεί, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο;»

Στην απάντησή του ο κ Borrell σημειώνει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να υπογραμμίζει στις επαφές με τις τουρκικές αρχές, την επιτακτική ανάγκη όπως η Τουρκία συμβάλει έμπρακτα και αναλάβει δράσεις που να ευνοούν τις διαπραγματεύσεις και σημειώνει την προσήλωση της ΕΕ για συνολική διευθέτηση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και βάσει των θεμελιακών αρχών και του κεκτημένου της ΕΕ.

Η απάντηση του κ. Borrell:

«Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με βάση  μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.

Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση. Το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας στο θέμα αυτό παραμένει κρίσιμη. Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας και των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών με σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1.

Η ΕΕ τονίζει συνεχώς στους Τούρκους ομολόγους ότι πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που
πρότεινε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης.

Η κατάσταση στα Βαρώσια είναι ανησυχητική. Είναι σαφές ότι το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής δεν αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός. Η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες που έκαναν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με την περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Αυτές προκαλούν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ εξακολουθεί να υπογραμμίζει το γεγονός αυτό σε όλες τις επαφές με τις
αρμόδιες τουρκικές αρχές. Απαιτούνται πραγματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.»

To παρόν κείμενο αποτελεί δημοσίευση από το Γραφείο Τύπου του Ευρωβουλευτή του ΔΗ ΚΟ, Κώστα Μαυρίδη, από 22.07.2022

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων