25/06/2024 25/06/2024 Σαφή και αυστηρή απάντηση στη δήλωση του νέου πρωθυπουργού των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή από την ελληνική πλευρά τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών «Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο...
25 Ιουνίου, 2024 - 13:35
Τελευταία ενημέρωση: 25/06/2024 - 14:42

Απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Μίτσκοσκι: Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση

Διαδώστε:
Απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Μίτσκοσκι: Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση

Σαφή και αυστηρή απάντηση στη δήλωση του νέου πρωθυπουργού των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή από την ελληνική πλευρά τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσαν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας» ανέφεραν.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε προς τη γείτονα ότι «η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, προϋποθέτει την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση, προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, μίλησε για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν, ότι ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων, και σημείωναν ότι ξεκαθάρισε πως η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, είναι ανεπίτρεπτη.

«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» σχολίασε αργότερα ο νέος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας προκαλώντας τη σημερινή αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων