20/07/2020 20/07/2020 Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, τόνισε σε δήλωσή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. “Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, κατά πλήρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας....
20 Ιουλίου, 2020 - 9:29
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2020 - 10:58

“Απαράδεκτη η ενέργεια της Τουρκίας για την Αγία Σοφία”

Διαδώστε:
“Απαράδεκτη η ενέργεια της Τουρκίας για την Αγία Σοφία”

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, τόνισε σε δήλωσή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, κατά πλήρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία έχει, δυστυχώς, εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης και πρόκλησης εντάσεων. Η κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αλλά και η εμπλοκή της στη Λιβύη, τόσο με το άκυρο και ανυπόστατο μνημόνιο που υπέγραψε με τον Σαράτζ της Τρίπολης όσο και με τη συστηματική παραβίαση του εμπάργκο των όπλων που έχει επιβληθεί από τον OHE, έχουν καταστήσει τη γείτονα τον συνήθη ταραξία στην περιοχή. Αλλά και με την απαράδεκτη απόφαση περί αλλοίωσης του μνημειακού και οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία έκανε ένα βήμα παραπέρα, προκαλώντας πλέον το σύνολο της διεθνούς κοινότητας“, υπογράμμισε ο υπουργός.

Η Ευρώπη καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις συμμαχίες που αναπτύσσει η χώρα μας τονίζοντας πως “απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα θωρακίζεται με μεθοδικότητα, νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, ενισχύοντας τις συμμαχίες της στην ευρύτερη περιοχή από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, εμβαθύνοντας τη στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ και, κυρίως, ενεργοποιώντας τη φυσική μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. το οποίο ομόθυμα καταδίκασε τις προκλήσεις των Τούρκων, υπογραμμίζοντας:

Το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επιβεβαίωσε την ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και ότι η Ευρώπη συμμερίζεται πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Και είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να περάσει σε σαφείς ενέργειες, στη λήψη συγκεκριμένων και δυσβάσταχτων μέτρων σε βάρος της γείτονος. Η Ελλάδα το απεύχεται. Επιθυμούμε δίπλα μας μια Τουρκία ευημερούσα. Η υπεράσπιση, όμως, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι προς διαπραγμάτευση, είναι η συνταγματική μας επιταγή. Και σε αυτή μας την αυτονόητη θέση και προσπάθεια, έχουμε ασπίδα μας το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε ισχυρές συμμαχίες, ισχυρή δύναμη αποτροπής και την πλήρη στήριξη των εταίρων μας”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων