04/08/2020 04/08/2020 Παρά το γεγονός ότι η εμβληματική και άκρως συμβολική απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είχε την απήχηση που πρόσμενε η Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εγκαταλείπει το πανισλαμικό και νεοοθωμανικό όραμά του. Στόχος του να επεκτείνει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, με τα οποία θεωρεί ότι έχει...
04 Αυγούστου, 2020 - 8:01
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2020 - 19:00

Το νεοοθωμανικό όραμα Ερντογάν- Τι αποκαλύπτουν οι συνεργάτες του

Διαδώστε:
Το νεοοθωμανικό όραμα Ερντογάν- Τι αποκαλύπτουν οι συνεργάτες του

Παρά το γεγονός ότι η εμβληματική και άκρως συμβολική απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είχε την απήχηση που πρόσμενε η Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εγκαταλείπει το πανισλαμικό και νεοοθωμανικό όραμά του.

Στόχος του να επεκτείνει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, με τα οποία θεωρεί ότι έχει ιστορικά και θρησκευτικά σημεία επαφής.

Το ανεξάρτητο δίκτυο ενημέρωσης και αναλύσεων Nordic Monitor, του Τούρκου αυτοεξόριστου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος μιλώντας σε ομάδα αξιωματικών στρατιωτικής βάσης, δήλωσε βέβαιος πως:

«H Τουρκία θα κυβερνήσει τον κόσμο και θα γράψει ιστορία» και πως «ο Θεός είναι με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του».

Ο Σοϊλού μάλιστα, έκανε λόγο για «απροσδόκητες εξελίξεις» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Παρόμοια ήταν τα λόγια του Μεχμέτ Οζχασεκί, νούμερο δύο στο κόμμα AKP του Ερντογάν και υποψήφιος για το δήμο της Κωνσταντινούπολης, ηττήθηκε δύο φορές από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Με δηλώσεις του ο Οζχασεκί, μίλησε για προώθηση του θρησκευτικού λόγου και του ισλάμ, από τα Βαλκάνια έως την Ισπανία, μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικούς μήνες πριν ο Ντούσαν Ρέλιτς, ειδικός σε θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής, τόνιζε ότι ο Ερντογάν εμπνευσμένος από την Οθωμανική αυτοκρατορία προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας στα δυτικά Βαλκάνια:
«Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Κόσοβο τελούσαν επί μακρόν υπό την κυριαρχία των Οθωμανών, κάτι που φαίνεται και στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στην περιοχή. Στην Τουρκία θεωρούν ότι λόγω της Ιστορίας έχουν μια εθνοτική και θρησκευτική συγγένεια με ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες στα Βαλκάνια και θεωρούν τους εκεί μουσουλμάνους ομόδοξους αδελφούς» τόνιζε.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία μέσω της πανίσχυρης Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων DIYANET χρηματοδοτεί την κατασκευή τζαμιών στις χώρες αυτές, αλλά και ισλαμικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντάλλαξε τηλεφωνικώς ευχές για το Κουρμπάν Μπαϊράμ με τον προεδρεύοντα του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σεφίκ Τζαφέροβιτς, και τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στις τηλεφωνικές συνομιλίες οι ηγέτες αντάλλαξαν ευχές για το Κουρμπάν Μπαϊράμ και υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα τους να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων