05/01/2021 05/01/2021 Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν κατά γράμμα την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αρμόδια Εγκύκλιο η οποία απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις, κατά την 4η Ιανουαρίου 2021. Ολοένα και αυξάνονται τα μηνύματα και οι επισήμες ανακοινώσεις εκ μέρους των Ιερών Μητροπόλεων ότι οι εκκλησίες κατά...
05 Ιανουαρίου, 2021 - 17:21
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2021 - 22:34

Αποφασισμένη η Ιεραρχία για το άνοιγμα των Θεοφανείων

Διαδώστε:
Αποφασισμένη η Ιεραρχία για το άνοιγμα των Θεοφανείων

Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν κατά γράμμα την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αρμόδια Εγκύκλιο η οποία απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις, κατά την 4η Ιανουαρίου 2021. Ολοένα και αυξάνονται τα μηνύματα και οι επισήμες ανακοινώσεις εκ μέρους των Ιερών Μητροπόλεων ότι οι εκκλησίες κατά την ημέρα των Θεοφανείων θα είναι ανοικτές για τους πιστούς κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας και του Αγιασμού, εφαρμόζοντας τα μέτρα ως είχε συμφωνηθή και αποτυπωθή στην προηγούμενη Κ.Υ.Α. υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Αλιεύοντας μερικές μόνον απο τις αντιδράσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων, το χριστεπώνυμο πλήρωμά της ενημέρωσε η Ιερά Μητρόπολή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ότι κατά την εορτή των Θεοφανείων και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 10/5/4ης Ιανουαρίου 2021 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 4.1.2021 ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων», θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, συμφώνως με το ήδη ανακοινωθέν πρόγραμμα από την Ιερά Μητρόπολη, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Επαρχίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία και την Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού εις το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου παραλίας Αλυκής Αιγίου. «Καλούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς να εορτάσουν τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, την φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον κόσμο, που σηματοδοτεί την αφετηρία της σωτηρίας και της πνευματικής μας αναγεννήσεως», καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

 

«Δεν είναι δυνατόν να εμπαίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία»

 

 

Εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει πως κατα τα Θεοφάνεια στην περιοχή της ποιμαντικής της ευθύνης θα τηρηθούν όσα αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η Μητρόπολη κατάρτησε πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα τελούνται περισσότερες από μια Θείες Λειτουργίες προκειμένου να μπορέσουν να εκκλησιαστούν οι πιστοί. Για το λόγο αυτό μάλιστα,  η Εγκύκλιος αναφέρει πως «οι πιστοί που επιθυμούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων να τηλεφωνήσουν εγκαίρως στους ιερούς ναούς για να γνωρίζουν ακριβώς την ώρα εκκλησιασμού τους, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και κάθε ταλαιπωρία».

«Εμείς ως μέλη της Εκκλησίας είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αν δώσουμε την καλή ομολογία και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να εμπαίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πίστη των Χριστιανών Ορθοδόξων σε ημέρες και εορτές όπως αυτή των Θεοφανείων αλλά και γενικότερα. Υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες τηρούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο καλόπιστος διάλογος, που πάντοτε φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, και η εν Ελλάδι Ορθόδοξη Εκκλησία αυτήν ακριβώς την οδό επιλέγει«, καταλήγει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

 

«Πάντοτε υπάρχουν λύσεις. Κανείς δεν θέλει την ρήξη»

 

 

Το μήνυμά του στέλνει για τον φετινό ερτασμό των Θεοφανείων μέσα από ένα βίντεο 60 δευτερολέπτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Όπως τονίζει κάποιοι θέλουν και πάλι κλειστούς ναούς ενώ χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την ενέργεια της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε. «Η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων επι θύραις. Και ενώ ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την πιο αρχαία εορτή της Εκκλησίας μας, κάποιοι λες και επιδειώκουν επί τούτου την ρήξη. Αιφνιδίασαν τους πάντες. Θέλουν και πάλι κλειστούς ναούς, χωρίς τους πιστούς, ενώ όλα είχαν συμφωνηθεί…… Πάντοτε υπάρχουν λύσεις. Κανείς δεν θέλει την ρήξη. Μακάρι, έστω και τελευταία στιγμή, να βρεθεί αυτή η λύση. Μια πρωινή ακολουθία, με Θεία Λειτουργία με πιστούς, με τον ελάχιστο αριθμό».

ΠΑΡΑΚΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

“Όλοι οι ναοί της Εκκλησίας της Ελλάδος οφείλουν να είναι ανοιχτοί την ημέρα των Θεοφανείων”

 

 

Στο μεταξύ, από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώθηκαν τα εξής:

Μετά την υπ’ αριθμ. 3034/4 Ιανουαρίου 2021 απόφαση της Ιεράς Συνόδου, διά της οποίας όλοι οι ναοί της Εκκλησίας της Ελλάδος οφείλουν να είναι ανοιχτοί την ημέρα των Θεοφανείων για την συμμετοχή των πιστών στην Θεία Λειτουργίας και στον Αγιασμό των υδάτων, οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς το πρωί της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου 2021 μέχρι της συμπληρώσεως του αριθμού που προβλεπόταν στην ΚΥΑ προ των Χριστουγέννων, ήτοι το ανώτερο 25 άτομα για τους ναούς κάτω των 375 τ.μ. και μέχρι 50 άτομα για τους ναούς άνω των 375 τ.μ. Θα τηρηθούν οι αποστάσεις, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους και όλα τα άλλα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως έγινε και κατά τα Χριστούγεννα και κατά την Πρωτοχρονιά.

Μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή και για όσους θέλουν να λάβουν Μεγάλο Αγιασμό, πάντοτε με την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Ουδέποτε έκλεισαν οι Εκκλησίες μας, ούτε και στις πιο σκληρές Κατοχές»

 

 

Εκδόθηκε, επίσης,  η ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ 2021 εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Άρχοντες, Ιερός Κλήρος και Λαός, εάν κατανοήσωμεν τον λόγον του Κυρίου μας· «χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν», θα εξέλθωμεν συντόμως από την δεινήν συμφοράν και την κατάθλιπτον κατάστασιν, που ένα σχεδόν χρόνο έχει επιφέρει εις την ζωήν μας ο φοβερός αυτός ιός του κορωνοιού, ο οποίος μεταλλασσόμενος γίνεται έτι προβληματικός και επικίνδυνος. Είναι καλά και επιβεβλημένα τα υποδειχθέντα μέτρα ασφαλείας και αυτοπροστασίας και πρέπει να τηρούνται, διά να αποφεύγωμεν τον κίνδυνον διασποράς του κορωνοιού.

Ιδιαιτέρως, θα πρέπει να προσέξουν οι κυβερνώντες ο,τι πάντοτε ετηρούσαν με ευλάβεια και προσοχή οι ευσεβείς πρόγονοί μας. Σε περιπτώσεις και περιστάσεις σοβαρών – και σοβαρωτέρων του κορωνοιού- λοιμωδών ασθενειών και επιδημιών η πρώτη τους κίνησις ήτο να προστρέξουν εις τους Ιερούς Ναούς να λειτουργηθούν, να αγιασθούν, να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων, να τελεσθή το Ιερόν Μυστήριον του Ευχελαίου, η Ακολουθία του Αγιασμού, Ιερή Αγρυπνία κ.α. Ουδέποτε έκλεισαν οι Εκκλησίες μας, ούτε και στις πιο σκληρές Κατοχές (Τούρκων, Γερμανών, Βουλγάρων κ.α.).

Η Αγία μας Ελληνορθόδοξη Καθολική Εκκλησία, παρότι συνεφωνήθη με την πολιτική ηγεσία της Πατρίδος μας να διεξαχθή κανονικά η Θεία Λατρεία εις τους Ιερούς Ναούς μας κατά τας τρεις Δεσποτικάς εορτάς (Χριστούγεννα – Περιτομή – Θεοφάνεια), προβάλλει δικαίως, κανονικώς και νομίμως το συνταγματικό της δικαίωμα της ελευθέρας Θείας Λατρείας, όταν εν τω μεταξύ οι κυβερνητικοί παράγοντες απεφάσισαν μονομερώς να κλείσουν οι Εκκλησίες μας διά τον Λαόν του Θεού κατά την εορτήν των Θεοφανείων, τούθ’ όπερ συνιστά ενέργειαν αντικανονικήν και αντισυνταγματικήν. Εάν, λοιπόν, δεν κατανοηθή από την Πολιτεία ότι με κλειστές Εκκλησίες δεν είναι δυνατόν να ξεπερασθή συντόμως και αισίως η «φαραωνική πληγή» του κορωνοιού και ότι ο ευσεβής Λαός δεν δύναται να αντέξη την πολύμηνον στέρησιν του δικαιώματος της Θείας Λατρείας, και δη του Θείου Δώρου της Θείας Κοινωνίας, τότε θα παρατείνεται η ταλαιπωρία των Χριστιανών μας και η Πατρίδα μας θα υφίσταται  όλες τις συνέπειες μιάς μακρονοσίας, δηλ. μιάς παρατεταμένης επιδημίας».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων