19/04/2021 19/04/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Εβδομάδα αποφάσεων είναι αυτή που ξεκινά αναφορικά με τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στους ναούς της χώρας. Μπορεί από τη πλευρά της κυβέρνησης να τηρείται σιγή ιχθύος για το ζήτημα, πληροφορίες αναφέρουν όμως, πως υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες με τον τελικό λόγο να έχει...
19 Απριλίου, 2021 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2021 - 8:36

Αποφασίζουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα – Οι προτάσεις της Εκκλησίας, τα σενάρια και οι προβληματισμοί

Διαδώστε:
Αποφασίζουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα – Οι προτάσεις της Εκκλησίας, τα σενάρια και οι προβληματισμοί

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Εβδομάδα αποφάσεων είναι αυτή που ξεκινά αναφορικά με τα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στους ναούς της χώρας. Μπορεί από τη πλευρά της κυβέρνησης να τηρείται σιγή ιχθύος για το ζήτημα, πληροφορίες αναφέρουν όμως, πως υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες με τον τελικό λόγο να έχει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που θα κάνει και την τελική εισήγηση.

Μέχρι τότε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη 20 Απριλίου, θα έχει καταθέσει και τη δική της πρόταση προς την κυβέρνηση μιας και συνεδριάζει εκτάκτως τις ερχόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής είχε αποστείλει επιστολές προς το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσα από τις οποίες θέτει ως πάγιο αίτημα τη συμμετοχή των πιστών στις ιερές ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και της Διακαινησίμου, τηρουμένων πάντοτε των υγειονομικών μέτρων. Όπως επισημαίνουν Ιεράρχες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία από τη πλευρά των λοιμωξιολόγων για το ζήτημα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφορικά με τα μέτρα για το Πάσχα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπει πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Σχετικά με τις εκκλησίες, τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι της επιτροπής που θα εξεταστούν την Παρασκευή «ώστε να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο ασφαλή, συγκροτημένη αλλά και κοντά στην εκκλησία απόφαση”.

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλούν οι ακραίοι συνωστισμοί σε πλατείες και πεζόδρομους. Καθώς τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για ακόμη μία νύχτα χιλιάδες κόσμου διασκέδασαν μέχρι το χάραμα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας, ενώ αποκρουστικό είναι το θέαμα με τα σκουπίδια που άφησαν έξω από το ναό.

Τα σενάρια και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο τραπέζι πολλά σενάρια όπως η τέλεση περισσότερων, από μια, ιερών ακολουθιών και η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ναών. Υπάρχει, επίσης, η σκέψη να τελεσθούν οι ακολουθίες στον προαύλιο χώρο των ναών, όπου αυτό είναι δυνατό. Σε όλα αυτά κυβέρνηση και εκκλησία ποντάρουν στο να έχουν ως σύμμαχο και τον καλό καιρό.

Ακόμα, βέβαια, δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν επιτραπεί η περιφορά εκτός του ναού, αυτή δεν θα ξεπεράσει τα όρια του προαύλιου χώρου. Ωστόσο, η Καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία επιμένει στη χρήση της μάσκας στους Ιερούς Ναούς και την τήρηση των αποστάσεων, χαρακτήρισε τις προηγούμενες ημέρες «λογική» την περιφορά του Επιταφίου πέριξ των Ναών.

Αυτό, όμως, που προβληματίζει περισσότερο τους Ιεράρχες είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.

Μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, τόνισε πως «αν ισχύσει η απαγόρευση μέχρι τις εννέα η ώρα, τότε και οι ακολουθίες θα πρέπει να αλλάξουν ώρα και να γίνουν πιο νωρίς το απόγευμα, ώστε να έχουμε τελειώσει πριν από τις εννέα για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα αυτό και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρούκ. Ιγνάτιος, λέγοντας: «Οι Ακολουθίες, ιδιαίτερα την Μ. Πέμπτη και την Μ. Παρασκευή, επεκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ. Το όριο της ενάτης βραδινής είναι δεσμευτικό, διότι δεν μας επιτρέπει την τέλεση περισσότερων Ακολουθιών». Αφού περιέγραψε την εικόνα που αντικρίζει κανείς, κάθε απόγευμα και βράδυ, στις κατάμεστες από κόσμο πλατείες των Εκκλησιών, παρατήρησε ότι «πρέπει το βράδυ του Μ. Σαββάτου να γίνουν όλα σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας διότι, αν μεταφερθεί η τελετή της Αναστάσεως νωρίτερα, θα επικρατήσει χάος. Γι’ αυτό, πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο ζήτημα του ωραρίου, σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο».

Αβεβαιότητα για τις μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα

Την ίδια ώρα έντονος προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς για τη μετακίνηση εκτός νομού τις ημέρες του Πάσχα.

Ο αυξημένος επιδημιολογικός δείκτης των κρουσμάτων και οι φόβοι των ειδικών για διασπορά του ιού φαίνεται να βάζουν φρένο σε αυτό το σενάριο, αν και ακόμα είναι νωρίς να λεχθεί με βεβαιότητα.

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να καλλιεργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέτρο αυτό, συνεργάτες όμως του πρωθυπουργού ανέφεραν πως «το μεγάλο στοίχημα είναι το καλοκαίρι και δεν θα θυσιάσουμε για τις τρεις – τέσσερις ημέρες του Πάσχα».

Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. συστήνοντας μάλιστα σε υπουργούς και στελέχη να αποφεύγουν τις πρόωρες εκτιμήσεις.

 

Φωτογραφία αρχείου ope.gr/ Ραφαήλ Γεωργιάδης 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων