10/09/2019 10/09/2019 Στην εξόδιο ακολουθία του του Άρχοντος πρώην Λαμπαδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιωάννη Χαριατίδη παρέστη συμπροσευχόμενος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος στο Φανάρι. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό ἀπόγευμα τῆς Τρίτης, 10ης Σεπτεμβρίου, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τήν...
10 Σεπτεμβρίου, 2019 - 17:36
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2019 - 18:52

«Αποχαιρέτησαν» τον Ιωάννη Χαριατίδη στο Φανάρι

Διαδώστε:
«Αποχαιρέτησαν» τον Ιωάννη Χαριατίδη στο Φανάρι

Στην εξόδιο ακολουθία του του Άρχοντος πρώην Λαμπαδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιωάννη Χαριατίδη παρέστη συμπροσευχόμενος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος στο Φανάρι. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό ἀπόγευμα τῆς Τρίτης, 10ης Σεπτεμβρίου, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τήν κηδείαν τοῦ ἀειμνήστου Ἰωάννου Χαριατίδου, Ἄρχοντος πρῴην Λαμπαδαρίου τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας, τελεσθεῖσαν ὑπό τῶν Σεβ. Μητροπολίτων Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου καί Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, συλλυπηθείς πατρικῶς τούς οἰκείους τοῦ ἀειμνήστου Ἄρχοντος. Τόν ἐπικήδειον ἐξεφώνησεν ὁ Πανοσιολ. Δευτερεύων κ. Νήφων.

Βιογραφικό 

«Ο Ιωάννης Χαριατίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα θρυλικά Ταταύλα. Τα Ταταύλα τις εποχές, που ήταν ένας παράδεισος, ένα εξοχικό μέρος με έντονο το ομογενειακό και χριστιανικό στοιχείο. Ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Αθλητικός Σύλλογος και η Κοινοτική Σχολή, που φοίτησε και ο αείμνηστος ήταν τα κύρια σημεία που κυλούσε ευχάριστα η ζωή των Ρωμιών κατοίκων.

Ανήλθε στο ιεροψαλτικό αναλόγιο από την 5η δημοτικού ως κανονάρχος στον Άγιο Δημήτριο Ταταούλων. Τότε στον Άγιο Δημήτριο έψελναν πατέρας και γιος οι Σεκέρογλου. Ο πατέρας ήταν γαμπρός του Γεωργίου Ραιδεστινού. Ακολούθως ανέλαβε το δεξί αναλόγιο ο Κωνσταντίνος Πρίγγος και το αριστερό ο Βασίλειος Νικολαϊδης με δομέστιχο τον Γιάννη Χαριατίδη.

Τον Κωνσταντινο Πρίγγο διαδέχεται ο Πρόδρομος Τοπάλογλου, ο περίφημος Πόμος και τελικά ανέρχεται στο δεξί αναλόγιο ο Βασίλειος Νικολαϊδης με δομέστιχο φυσικά πάντοτε τον αξέχαστο Μακαριστό.

Το έτος 1964 είναι σημαδιακό για τη ζωή της Ρωμιοσύνης της Πόλης, γίνονται οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων. Μεταξύ των απελαθέντων ήταν και ο Πρωτοψάλτης της Μ.Χ.Ε. Θρασύβουλος Στανίτσας. Αναλαμβάνει τη θέση ο Λαμπαδάριος Νικόλαος Δανιηλίδης αλλά ξαφνικά σε λίγο διάστημα αποθνήσκει. Για μια στιγμή ο Πατριαρχικός Ναός μένει χωρίς ιεροψάλτη. Τότε επειγόντως διορίζεται ο Βασίλειος Νικολαϊδης Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.Χ.Ε. και Α’ Δομέστιχος της Μ.Χ.Ε. ο Γιάννης. Πατριάρχης ήταν ο μακαριστός Αθηναγόρας και Αρχιδιάκονος ο αείμνηστος Μητροπ. Πέργης Ευάγγελος Γαλάνης.

Επί μία εικοσαετία διήρκησε η συνεργασία του με τον αείμνηστο Βασίλειο Νικολαϊδη, συνέχισε το καθήκον του συνεργαζόμενος και με τον τ. Άρχ. Πρωτ. της Μ.Χ.Ε. κ. Λεωνίδα Αστέρη και τελικά ανέλαβε το καθήκον του Άρχ. Λαμπαδαρίου της Μ.Χ.Ε. Το οποίο είναι και μια από τις υψηλότερες βαθμίδες της ιεροψαλτικής καριέρας.

Αφιέρωσε τη ζωή στην κυριολεξία στο στασίδι του αναλογίου και στην εκκλησιαστική μουσική. Εκτέλεσε τα καθήκοντα του με υπομονή και επιμονή, με πόθο και αγάπη, με προθυμία και αυταπάρνηση. Πάντοτε ευγενής, ευπροσήγορος, λεπτός, ταπεινόφρων χωρίς υπεροψίες θύμιζε μια διογένεια μορφή ανθρώπου.

Η συμπεριφορά του ήταν αξιοζήλευτη (με πληροφορίες από www.despotato.eu).

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων