10/10/2022 10/10/2022 Στις εξελίξεις σχετικά με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος μετά την αποκατάσταση της και την αποδοχή σε ευχαριστιακή κοινωνία με την Πανορθόδοξη Κοινότητα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος μιλώντας σε σκοπιανό μέσο.  Του Νικόλαου Ζαΐμη Παρά το γεγονός ότι με ρητή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποκλεισμό του όρου Μακεδονία και κάθε παράγωγού του, στα...
10 Οκτωβρίου, 2022 - 11:34

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Το “αγκάθι” του ονόματος, η αναγνώριση και το Αυτοκέφαλο

Διαδώστε:
Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Το “αγκάθι” του ονόματος, η αναγνώριση και το Αυτοκέφαλο

Στις εξελίξεις σχετικά με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος μετά την αποκατάσταση της και την αποδοχή σε ευχαριστιακή κοινωνία με την Πανορθόδοξη Κοινότητα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος μιλώντας σε σκοπιανό μέσο. 

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Παρά το γεγονός ότι με ρητή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποκλεισμό του όρου Μακεδονία και κάθε παράγωγού του, στα Σκόπια η Αρχιεπισκοπή αναφέρεται ως “Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδος”, γεγονός που συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό καθώς, για παράδειγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει διαμεινύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.

Από το 1967 η τοπική Εκκλησία παρέμεινε επέστρεψε στην κανονικότητα με την μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σκόρπισε εξ’ αρχής ικανοποίηση και χαρά. Ωστόσο, η ονομασία παραμένει το “αγκάθι” για την οριστική λύση.

Αλληλογραφία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Αυτοκεφαλία

Μιλώντας στο RSE, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος τόνισε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει αλληλογραφία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την συνέχιση των προετοιμασιών για τη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας, καθώς μόνο αυτό είναι αρμόδιο να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας.

“Στην περίοδο που έχουμε μπροστά μας, και ελπίζω ότι θα είναι στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να γίνει η οριστική παραλαβή του Τόμου για την αυτοκεφαλία μας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένας τέτοιος Τόμος έχει γενική ορθόδοξη σημασία. Μάλλον θα ακολουθήσει γραπτή αλληλογραφία, ίσως συνάντηση για να συμφωνηθούν τα τυπικά, καθώς και ο χρόνος και ο τόπος έκδοσης του Τόμου. Όλα βέβαια θα κριθούν ως στάση και απόφαση πληρότητας της Εκκλησίας μας – ενσαρκωμένη στην Ιερά Σύνοδο της ιεραρχίας μας”, ανέφερε.

“Δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις”

Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του υπογράμμισε σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι καμίας άλλης Εκκλησίας. “Το όνομα της Εκκλησίας δεν εκφράζει ποτέ εθνότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι “δεν επιδιώκουμε τη δόξα της ιστορικής Αρχιεπισκοπής Αχρίδος”.

Ο κ. Στέφανος αναφέρθηκε στις σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο όσο και με τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο με αφορμή το γεγονός ότι συλλειτούργησε μαζί τους μετά την αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας. Ο ίδιος ανέφερε στη δημοσιογράφο Σάνια Βάσιτς ότι και οι δύο Προκαθήμενοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον και αγάπη για το ζήτημα.

Για τη στάση της Μόσχας

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο για την αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής και από την Εκκλησία της Ρωσίας. Σε επερώτηση για τις απόψεις ότι η ενέργεια της Μόσχας αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας για την οριστική λύση του εκκλησιαστικού ζητήματος και τη χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απάντησε: “Ο δημοκρατικός χαρακτήρας της σύγχρονης κοινωνίας επιτρέπει το δικαίωμα της γνώμης και δίνει σε όλους την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Αναμένουμε όμως και αποδεχόμαστε ως ειλικρινή μόνο την αδελφική πρωτοβουλία του καθενός, συμπεριλαμβανομένης της κάθε Τοπικής Εκκλησίας, σε σχέση με το εκκλησιαστικό μας ζήτημα, που οδηγεί στην αποδοχή σύμφωνα με το ποιοι είμαστε και τι επιθυμούμε, τόσο ως έθνος όσο και ως Εκκλησία. Σύμφωνα πάντα με την τάξη των πραγμάτων στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Επομένως, όχι μόνο από τη Ρωσική, αλλά περιμένουμε το αυτοκέφαλό μας να γίνει αποδεκτό από όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν έχουν ανακοινώσει τη θέση τους μέχρι στιγμής, ώστε να μοιραστούμε τη χαρά μας μαζί τους”. 

Να αναφερθεί ότι η Μόσχα στον χαιρετισμό για την αποδοχή της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στην Πανορθόδοξη Κοινότητα έκανε λόγο για “Μακεδονική Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Αναλυτικά τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων