13/06/2021 13/06/2021 Με το μάθημα της Έκθεσης ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Οι μαθητές, οι οποίοι βιώνουν το άγχος των εξετάσεων, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, βρίσκουν την παρηγοριά και τη στήριξη στην Εκκλησία η οποία στέκεται στο πλευρό...
13 Ιουνίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2021 - 11:01

Αρχίζουν αύριο οι Πανελλήνιες Εξετάσεις – Στο πλευρό των υποψηφίων η Εκκλησία σε όλη τη χώρα

Διαδώστε:
Αρχίζουν αύριο οι Πανελλήνιες Εξετάσεις – Στο πλευρό των υποψηφίων η Εκκλησία σε όλη τη χώρα

Με το μάθημα της Έκθεσης ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Οι μαθητές, οι οποίοι βιώνουν το άγχος των εξετάσεων, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό, βρίσκουν την παρηγοριά και τη στήριξη στην Εκκλησία η οποία στέκεται στο πλευρό τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Με Ιερές Παρακλήσεις, Ειδικές Δεήσεις και Αγρυπνίες οι Μητροπόλεις σε όλη τη χώρα εύχονται για την επιτυχία των μαθητών ενώ οι Ιεράρχες στηρίζουν με τον λόγο τους τους μαθητές. Όπως τόνισε κατά την ομιλία του στους υποψηφίους στην Ιερά Παράκληση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος “ο αγώνας τους δεν είναι ξένος για την Εκκλησία, αλλά η Εκκλησία αισθάνεται ότι τα παιδιά είναι δικά της παιδιά”.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

Μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος «η ζωή σας είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, ο οποίος δεν ανιχνεύεται από οποιεσδήποτε εξετάσεις. Ειδικά από τις Πανελλήνιες. Στην ψυχή σας κρύβονται δυνατότητες και ταλέντα, που δεν έχετε ανακαλύψει, επομένως δεν μπορούμε τόσο νωρίς να αναφερόμαστε σε λέξεις όπως «επιτυχία» ή «αποτυχία», αλλά σε προκλήσεις».

«Προσεύχομαι, παιδιά μου, να μετατρέψετε το άγχος, που σας πολιορκεί, σε δημιουργία, που να ενσπείρει στις καρδιές σας ομορφιά και αλήθεια. Να προχωρήσετε τον προβληματισμό σας, να ασκηθείτε στα ερωτήματα σας. Να μην συμβιβαστείτε στην μοιρολατρία των αριθμών», υπογραμμίζει.

Ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

Εβδομάδα προσευχής στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Εβδομάδα προσευχής με συνεχείς Ιερές Παρακλήσεις πραγματοποιείται στην Φθιώτιδα η οποία θα κορυφωθεί με την Ιερά Παράκληση σήμερα το απόγευμα στον Ναό του Πολιούχου Ευαγγελιστού Λουκά στη Λαμία ενώπιων του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Ολοκληρώθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Μητροπόλεως στη Λαμία. Στην τελευταία Ιερά Παράκληση χοροστάτησε για μία ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών παρουσία και του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου. Έψαλλαν μικροί και μεγάλοι μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Ο Σεβασμιώτατος για μία ακόμη φορά ευχήθηκε πατρικώς καλή επιτυχία και τόνισε ότι «αυτή η δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ένα θετικό σκαλοπάτι για τη ζωή τους». Σήμερα, Κυριακή 13 Ιουνίου το απόγευμα η εβδομάδα Προσευχής θα κορυφωθεί με την Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στο Ναό του Πολιούχου Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά Λαμίας, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος ενώπιον του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

 

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου

«Θα ήθελα, όμως, να σας υπενθυμίσω ότι σε αυτήν την κοπιώδη διαδικασία, στην οποία θα υποβληθείτε, εκτός από την μελέτη όλης της σχολικής χρονιάς είναι απαραίτητη και η επίκληση της θείας Χάρης για τον φωτισμό και την επιτυχία σας. Με εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, ψυχραιμία, σύνεση και δυνατή πίστη στον Κύριό μας θα κερδίσετε κι αυτόν τον αγώνα! Και να θυμάσθε πάντα στη ζωή σας: «Τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν» (Λκ. 18, 27)» αναφέρει, μεταξύ άλλων, προς τους μαθητές.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου

 Λέρος

Το πρωί της Παρασκευής, 28 Μαΐου 2021, στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού Λέρου οι τελειόφοιτοι μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων της Λέρου και υποψήφιοι των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, οι διευθυντές των Λυκείων, οι καθηγητές τους και οι γονείς και κηδεμόνες τους, συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικό Επίτροπο Λέρου π. Νικόδημο Φωκά, και τον ιερέα π. Γεώργιο Γαμπιέρη, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλια.

Στον σύντομο πατρικό λόγο του, που απηύθυνε στους υποψηφίους μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων, ο Μητροπολίτης ευχήθηκε «καλή επιτυχία», τους παρότρυνε να μην φοβούνται, να έχουν τόλμη και θάρρος, να είναι συγκεντρωμένοι στα μαθήματά τους, να είναι οπλισμένοι με την χάρη του Θεού, και να είναι σίγουροι ότι θα πετύχουν.

Αρκετοί ήταν οι μαθητές που μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κάθε μαθητής έλαβε το αναμνηστικό και την ευλογία από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού πατέρα Νικόδημο και αντίδωρο.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε απολύτως κλειστό κύκλο και με τα ισχύοντα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ για τους ίδιους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση, που γινόταν κατ’ έτος από το Εκκλ. Συμβούλιο του Ναού προς τιμήν των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αρκαλοχώρι Κρήτης

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021 τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου, Αρχιεπισκόπου Κρήτης στο Αρκαλοχώρι, παράκληση και νυχτερινή Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ανδρέα, μετά του διακόνου Μαρίνου Δασκαλάκη, λόγω της επικείμενης έναρξης των προαγωγικών και πανελλαδικών εξετάσεων.
Το ψαλτήριο διακόνησαν ο Προϊστάμενος του Ναού και αναπλ. Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Φουκαράκης και ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Καπελλάκης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, αφού κήρυξε τον θείο λόγο στους πολλούς υποψηφίους πού συμμετείχαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εξετάσεις και καλή πρόοδο στη ζωή τους.

Κομοτηνή

ο απόγευμα της Παρασκευής, 11ης Ιουνίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τέλεσε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και εδεήθη ιδιαιτέρως υπέρ φωτισμού και ενδυναμώσεως των διαγωνιζομένων μαθητών στις Πανελλήνιες και προαγωγικές εξετάσεις.
Κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους νέους, τους εμψύχωσε και τους ευλόγησε αναπέμψας ιδιαιτέραν ευχήν, ενώ μαζί με το αντίδωρον τους διένειμε γραφίδα ως ευλογίαν.

Τρίπολη

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, τελέσθηκε ιερά Αγρυπνία, την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2021, επί τη μνήμη του νέου μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας, Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Θαυματουργού, και επ’ ευκαιρία της έναρξης της περιόδου των εξετάσεων των μαθητών.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως και στην επερχομένη της Πεντηκοστής, κατά την οποία το Πανάγιο Πνεύμα φώτισε τους Αποστόλους, καθώς και στον σύγχρονο άγιο Λουκά, που με την αγιότητα, τη σοφία και τις γνώσεις του βοηθούσε τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα τον πονεμένο και πάσχοντα, παρά τους διωγμούς που υπέστη.

Επίσης, συνεχάρη τα νέα παιδιά, που προσέτρεξαν να προσευχηθούν και να λάβουν την ευλογία του Θεού, παρά τις δυσκολίες λόγω της επιδημίας, και ευχήθηκε να λάβουν δύναμη και φώτιση και να έχουν επιτυχίες στις εξετάσεις και στη ζωή τους. «Σας καμαρώνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, «γιατί είστε τα παιδιά μας, η συνέχειά μας, το μέλλον μας και η ελπίδα μας».

Με ευλογία του Σεβασμιωτάτου, διενεμήθη στους συμμετέχοντες ιερά Εικόνα του αγίου Λουκά, αναγράφουσα όπισθεν αυτής τις αρχιερατικές ευχές του για «καλή επιτυχία».

Ιερά Παράκληση στην Νέα Ιωνία

Ιερά Παράκληση εις την Υπεραγία Θεοτόκο με σκοπό την πνευματική ενίσχυση και ευλογία των μαθητών που μετέχουν στις προαγωγικές και πανελλήνιες εξετάσεις τέλεσε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας.
Στην Ακολουθία παρέστησαν καθηγητές, γονείς και πολλοί μαθητές, λαμβάνοντας κουράγιο και δύναμη από τις θερμές και εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου για φώτιση και επιτυχία.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος διένειμε στους μαθητές ως ευλογία Εικονίδια της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Βηματάρισσας» και ένα στυλό για τις εξετάσεις τους.

Δίπλα στους μαθητές της Λάρισας η τοπική Εκκλησία

Το απόγευμα της Τρίτης 8 Ιουνίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τέλεσε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου την Παράκληση για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στον σύντομο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους ενισχυτικούς προς τους μαθητές. Τόνισε, επίσης, ότι η τοπική Εκκλησία δε τους ξεχνά σ’ αυτόν τον δύσκολο αγώνα τους και, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα δέεται καθημερινά κατά τη Θεία Λειτουργία υπέρ ενισχύσεως και φωτίσεως των υποψηφίων.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Υγειονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Αριθμός εισακτέων, αύξηση σε κάποιες σχολές, μείωση σε άλλες

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική, επισημαίνει το υπουργείο.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Μείωση εξεταστέας ύλης, επαναφορά Συντελεστών Βαρύτητας

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από τις αρχές του 2021 το υπουργείο Παιδείας επανακαθόρισε την εξεταστέα ύλη με μείωση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου. Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι Συντελεστές Βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ίσχυε και το 2019.

Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

 

Επιμέλεια – Ρωμανός Αλβέρτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων