28/07/2023 28/07/2023 Ασύλληπτη καταστροφή στην αεροπορικής βάση Νέας Αγχιάλου καθώς ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της χώρας εκκενώθηκε λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι εγκαταστάσεις και οι αποθήκες με πυρομαχικά ανατινάχθηκαν ενώ τα αεροσκάφη f16 απομακρύνθηκαν από την αεροπορική βάση. Δραματικές στιγμές έζησαν και οι κάτοικοι οι οποίοι εγκατέλειψαν την πόλη και τις γύρω περιοχές. Συγκλονιστικό είναι το...
28 Ιουλίου, 2023 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 28/07/2023 - 8:04

Ασύλληπτη καταστροφή στην αεροπορική βάση Ν. Αγχιάλου σε περίοδο ειρήνης – Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή – Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά

Διαδώστε:
Ασύλληπτη καταστροφή στην αεροπορική βάση Ν. Αγχιάλου σε περίοδο ειρήνης – Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή – Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά

Ασύλληπτη καταστροφή στην αεροπορικής βάση Νέας Αγχιάλου καθώς ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της χώρας εκκενώθηκε λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Οι εγκαταστάσεις και οι αποθήκες με πυρομαχικά ανατινάχθηκαν ενώ τα αεροσκάφη f16 απομακρύνθηκαν από την αεροπορική βάση. Δραματικές στιγμές έζησαν και οι κάτοικοι οι οποίοι εγκατέλειψαν την πόλη και τις γύρω περιοχές.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο από τη στιγμή που σημειώνονται ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή των αποθηκών πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου.

Η πιο ισχυρή έκρηξη που το ωστικό της κύμα έφτασε και ταρακούνησε τον Βόλο σημειώθηκε στις 19:18.

Η φωτιά που μαίνεται στη Μαγνησία έφτασε στην αποθήκη των πυρομαχικών που βρίσκεται περίπου 4 ναυτικά μίλια μακριά από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, αν και το στρατόπεδο φυλασσόταν από πυροσβεστικά οχήματα.

Ολόκληρη η περιοχή που υπάρχουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις περιφρουρείται από πολύ μεγάλη απόσταση και δεν πλησιάζει κανείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ στην αποθήκη υπάρχουν βαριά όπλα και υλικά που χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια «τυποποιημένη» διαδικασία βάσει πρωτοκόλλου για προληπτικούς λόγους. Η φωτιά βρίσκεται μακριά από το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Το στρατόπεδο έχει εκκενωθεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως και όποιος άλλος βρισκόταν στο σημείο έχει απομακρυνθεί. Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι χτυπούν ακόμη και οι καμπάνες των εκκλησιών προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.

Το ωστικό κύμα προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για εκκένωση ακόμη και ολόκληρης της περιοχής.

Οι κάτοικοι των οικισμών Αγίου Γεωργίου, Χρυσής Ακτής, Μαράθου και Κριθαριάς στη Νέα Αγχίαλο έλαβαν μήνυμα να εκκενώσουν μετά και τις ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών που ανήκει στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Η οδική μετακίνηση καθίσταται πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μετακινήσεις δια θαλάσσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα Παρασκευή, από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

​Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

​Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

​Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

​Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

​Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

​​Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του  υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

​Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

​Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή. ​Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

​Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Φωτογραφίες: Eurokinissi.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων