12/11/2019 12/11/2019 Ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια προβλέπει η τροποποίηση στο σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το αδίκημα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης των θρησκευμάτων (άρθρο 198 ΠΚ). Την τροποποίηση παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτικοί επιτροπή....
12 Νοεμβρίου, 2019 - 8:16

Αυστηρές κυρώσεις για όσους περιυβρίζουν τα θεία – Τι προβλέπει η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα – Οι πρώτες αντιδράσεις

Διαδώστε:
Αυστηρές κυρώσεις για όσους περιυβρίζουν τα θεία – Τι προβλέπει η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα – Οι πρώτες αντιδράσεις

Ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια προβλέπει η τροποποίηση στο σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για το αδίκημα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης των θρησκευμάτων (άρθρο 198 ΠΚ).

Την τροποποίηση παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτικοί επιτροπή.

Πιο αναλυτικά προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές που είχε επιφέρει στον Ποινικό Κώδικα, η προηγούμενη κυβέρνηση, που τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουλίου, δεν περιελάμβανε τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της περιύβρισης των θείων, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και από την Εκκλησία της Κρήτης.

Θετικά χαιρέτισε την απόφαση αυτή ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε: “Θα καθόμαστε δηλαδή να μας υβρίζουν το όνομα του Χριστού και να μην υπάρχει μια δυνατότητα να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση; Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και διάκριση. Αυτό πιστεύω εγώ και θεωρώ ότι πολύ ορθώς επανήλθαν αυτές οι διατάξεις”.

Τσιάρας: “Διαφυλάττουμε τις ελευθερίες των πολιτών”

“Θέλουμε να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικού και θρησκευτικού πιστεύω”. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, για την επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας των θείων, στον Ποινικό Κώδικα και συνέχισε λέγοντας: “Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο. Σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία, είναι μια ελεύθερη πολιτεία, η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος”.

Αντέδρασε η αντιπολίτευση

Σκληρή υπήρξε η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα να κάνει λόγο για μια φονταμενταλιστική αντίληψη η οποία επιβάλλεται σε Μεσανατολικά και Ασιατικά κράτη. «Επαναφέρεται μια διάταξη την οποία είχε η μοναδική χώρα στα 49 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα Μεσανατολικά και Ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη που κυριαρχεί ο φανατισμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημαντικές και οι άλλες διατάξεις

Εξίσου αυστηρές θα είναι όμως οι ποινές και για άλλα αδικήματα όπως ο βιασμός και η διακίνηση μεταναστών.
Πιο αναλυτικά:
– Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρισης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

– Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρισης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

– Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

– Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων