18/05/2022 18/05/2022 Την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ζητά με επιστολή του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι. Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα «Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση...
18 Μαΐου, 2022 - 19:41
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2022 - 20:10

Αυτοκεφαλία ζητά ο Πενταρόφσκι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαδώστε:
Αυτοκεφαλία ζητά ο Πενταρόφσκι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ζητά με επιστολή του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

«Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας. Η πλήρης ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι κορυφαίου κοινωνικού συμφέροντος για μας, επειδή ανοίγει την δυνατότητα για νέα και άνευ φορτίου πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και πρόοδο και συμφιλίωση στην «μακεδονική» κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Σκοπιανού προέδρου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μία κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της απόφασης αποκατάστασης της κοινωνίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Στέβο Πενταρόφσκι:

«Παναγιώτατε,

Με μεγάλη ευχαρίστηση έλαβα την είδηση για την ιστορική απόφαση της 9ης Μαΐου 2022, της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αποδεχόμενοι την Εκκλησία μας σε κανονική ενότητα και σε ευχαριστιακή κοινωνία, Εσείς διορθώνετε την ιστορική αδικία κατά της Εκκλησίας και των πιστών αυτής και θεραπεύετε τις βαθιές πληγές που έχουν προκληθεί από την δεκαετή απομόνωση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι που στην Εκκλησία μας αναγνωρίζετε την ιστορική της συνέχεια από την παλαιά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία διά των αιώνων ήταν καταφυγή και πηγή της πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους ορθόδοξους πιστούς.

Ο Παναγιώτατος χαίρει μεγάλου κύρους και σεβασμού στην τεράστια πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξαρτήτως εθνότητας, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων και ηλικίας. Με αυτό το δίκαιο και σοφό βήμα, αιτιολογείτε την ελπίδα των συμπολιτών μου στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη, ότι ακριβώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία μας να λάβει τελικά την δέουσα θέση της στον ορθόδοξο κόσμο και έτσι να διαγράψετε τις τεχνητά δημιουργημένες διαιρέσεις και να ανοίξετε τον χώρο για οικοδόμηση της πνευματικής ενότητος των ορθοδόξων πιστών.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι έγκαιρες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στην πνευματική ταυτότητα των νυν και των μελλοντικών γενεών, και μ’ αυτό, και στην πνευματική και κοινωνική ατμόσφαιρα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ως εκ τούτου, είναι όντως σημαντικό το εάν η ενότητά μας με τον ορθόδοξο κόσμο θα βασίζεται στην ζώσα πραγματικότητα της Εκκλησίας μας, ή σε απαρχαιωμένες αποφάσεις, επιβαλλόμενες έξωθεν, οι οποίες είναι αντίθετες με την θέληση των πολυάριθμων πιστών.

Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους συμπολίτες μου από την ορθόδοξη ομολογία ειλικρινά ελπίζω και αναμένω την σύντομη τελική επίλυση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την χορήγηση του Τόμου αυτοκεφαλίας εκ μέρους Σας. Η πλήρης ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι κορυφαίου κοινωνικού συμφέροντος για μας, επειδή ανοίγει την δυνατότητα για νέα και άνευ φορτίου πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και πρόοδο και συμφιλίωση στην «μακεδονική» κοινωνία.

Στο τέλος, Παναγιώτατε, με την ευκαιρία αυτή σε Σας και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζω τον ύψιστο σεβασμό μου».

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι είπαν Πατριάρχης Σερβίας-Βούτσιτς για Σκόπια και Ουκρανία

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων