07/03/2021 07/03/2021 Τις μεγάλες ζημιές που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός της 3ης Μαρτίου, έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την Ελασσόνα, μετρούν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία. Την ίδια ώρα, η αγωνία των κατοίκων παραμένει έντονη καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τους ειδικούς να συστήνουν ψυχραιμία και υπομονή. Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ...
07 Μαρτίου, 2021 - 9:24
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2021 - 21:08

Αυτοψία στους «λαβωμένους» από τον Εγκέλαδο ναούς

Διαδώστε:
Αυτοψία στους «λαβωμένους» από τον Εγκέλαδο ναούς

Τις μεγάλες ζημιές που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός της 3ης Μαρτίου, έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την Ελασσόνα, μετρούν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία.

Την ίδια ώρα, η αγωνία των κατοίκων παραμένει έντονη καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται, με τους ειδικούς να συστήνουν ψυχραιμία και υπομονή.

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.800 που ελέχθησαν, μέχρι χθες το βράδυ, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας.

«Λαβομένοι» από τον εγκέλαδο βγήκαν και αρκετοί ιεροί ναοί. Μάλιστα, οι επιχώριοι Μητροπολίτες, οι οποίο πρέπει να αναφέρουμε πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των δοκιμαζομένων αδελφών μας, καθημερινά πραγματοποιούν αυτοψίες στους ναούς, δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Γράμμα συμπαθείας προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με αφορμή τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Τετάρτης που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. 

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτατος η Μήτηρ Εκκλησία εκφράζει την οδύνη της για την καταστροφή που επέφερε ο σεισμός.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα ο κ. Πέτσας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Σύνεση και ψυχραιμία συνέστησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Στο χωριό Αμυγδαλέα μετέβη ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, να διαπιστώσει από κοντά τις φθορές που έχουν υποστεί οι ναοί της περιοχής.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρωτοσύγκελλο π. Ιγνάτιο Μουρτζανό, έκανε μία στάση στην πλατεία του χωριού, συνομίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι του εξέφρασαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους και συνέστησε σε όλους να πορευθούν με σύνεση και ψυχραιμία.

Ακολούθως, μετέβησαν με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και το επιτελείο του στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου διαπίστωσαν, εκ του σύνεγγυς, τις φθορές που έχει υποστεί ο απείρου κάλλους εσωτερικός διάκοσμος του.

Εν συνεχεία, επισκέφθηκαν και τον ενοριακό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου εκτιμήθηκε από τους ειδικούς ότι μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα την τέλεση των Ακολουθιών και όλοι μαζί αποφάσισαν να υπάρξει ένωση δυνάμεων ώστε να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι ζημιές στο χωριό.

Σήμερα ο Σεβασμιώτσατος επισκέφθηκε τις πληγείσες Αρχιερατικές Περιφέρειες Τυρνάβου και Αμπελώνος, προκειμένου να συμπαρασταθεί προσωπικά στο ποίμνιο του και να ενδυναμώσει κλήρο και λαό αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Ιερά μας Μητρόπολη.

Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις ενορίες του Αμπελώνος, του Βρυοτόπου, της Ροδιάς, των Δελερίων, των Πλατανουλίων, των Δένδρων και του Τυρνάβου. Συμπροσευχήθηκε μαζί με τους ιερείς, δοξολόγησαν τον Άγιο Τριαδικό Θεό που έκανε το θαύμα Του και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, ενώ μίλησε παρηγορητικά προς όλους τους πιστούς, συστήνοντας τους σύνεση και ψυχραιμία στον δύσκολο ανηφορικό δρόμο που έχουμε να διανύσουμε.

Τρίκκης Χρυσόστομος: Να ξεπεράσουμε γρήγορα τη δοκιμασία

Στα πληγέντα από το σεισμό χωριά των Τρικάλων μετέβη, το Σάββατο 6 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και διαπίστωσε με τα μάτια του τις εκτεταμένες υλικές ζημιές στους Ιερούς Ναούς της περιοχής.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τα χωριά Μεγαλοχώρι, Πατουλιά, Νομή, Φανερωμένη, Πετρόπορο, Αχλαδοχώρι, Κρήνη Γεωργανάδες, Διάσελλο και την Ιερά Μονή Ορφανού.

Είχε συνομιλία με τους εφημερίους, αλλά και ανθρώπους που έζησαν στιγμές αγωνίας την ώρα του σεισμού.

Δόξασε το Θεό που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα και μετέδωσε κλίμα αισιοδοξίας και τόνισε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα να αποκατασταθούν οι ζημιές τάχιστα.

Ο Σεβασμιώτατος συνέστησε επίσης σε όλους ψυχραιμία και σύνεση και ευχήθηκε οι εν Τρίκκη Άγιοι, να προστατεύουν το λαό και τον τόπο και να βοηθήσουν να ξεπεραστεί γρήγορα η δεινή δοκιμασία.

Φόβος οι μετασεισμοί

Λόγω της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων αποφάσισε να μην επιτρέπεται προληπτικά η είσοδος σε ναούς και μοναστήρια της επαρχίας μας που χρονολογούνται προ του 20ου αιώνος.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει πως:

Επειδή ο αριθμός των μνημείων αρμοδιότητάς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων που έχουν θιγεί από τους επαναλαμβανόμενους σεισμούς είναι μεγάλος και αυτά είναι διεσπαρμένα ανά την επικράτεια, η Εφορεία θα προχωρήσει σταδιακά σε αυτοψίες με το αρμόδιο προσωπικό της τις επόμενες ημέρες.

Λόγω της διαρκούς σεισμικής δραστηριότητας και της επικινδυνότητας που αυτή προκαλεί στα μνημεία, παρακαλούμε να μην επιτρέπεται η είσοδος στους Ιερούς Ναούς που χρονολογούνται μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα και που προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία βάσει του Ν. 3028/2002: «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της επικινδυνότητας από το σεισμό.

Αυτοψία Πέτσα στις πληγείσες περιοχές

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές στην Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τη Φαρκαδόνα. Συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, επισκέφθηκε το Δαμάσι, το Μεσοχώρι και το Ζάρκο.

Επισκέφθηκε επίσης, τον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και στη συνέχεια μετέβη στη γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού όπου εργάζονται συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα και να δοθεί προς χρήση εντός της ημέρας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός συνομίλησε με τους κατοίκους και τους εθελοντές και στις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, επικεντρώθηκε στα εξής:

Πρώτον, όσον αφορά τις υποδομές, ανακοίνωσε άμεση τακτοποίηση του θέματος της στέγασης σε τροχόσπιτα και οικίσκους, πέραν των ξενοδοχείων που έχουν ήδη διατεθεί. Ήδη τα πρώτα 37 τροχόσπιτα έχουν φτάσει στην περιοχή. Έχει γίνει η χωροθέτηση και ξεκίνησαν οι εργασίες υποδομής, ώστε εντός της επόμενης εβδομάδας να μεταφερθούν οικίσκοι στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι και Ζάρκο. Επίσης, επιλύθηκαν τα περισσότερα ζητήματα στέγασης των μαθητών στα σχολεία, όπως στο Δαμάσι και στο Ζάρκο.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας, εξαγγέλλοντας την άμεση καταβολή ύψους 300 χιλιάδων ευρώ σε κάθε Δήμο, ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις από 600 έως 6000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και τις ανάγκες οικοσκευής στους πληγέντες.

Τρίτον, εξέφρασε την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, όπως ιδίως η κατασκευή της γέφυρας στο Βλαχογιάννι.

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης ότι Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πολίτες όλοι μαζί, ενωμένοι, εργαζόμαστε, προκειμένου με σχέδιο να δώσουμε γρήγορα λύσεις στα προβλήματα που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, οι Βουλευτές Λάρισας και Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων.

Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, Υπουργείο Εσωτερικών

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων