30/05/2020 30/05/2020 Οι εξελίξεις που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊου μπορεί να απέτρεψαν τη πραγματοποίηση εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, όπως αυτές γινόντουσαν άλλες χρονιές, ωστόσο σε όλη τη χώρα δεν ξεχάσαν τους γενναίους μαχητές που έπεσαν την ημέρα εκείνη, κάνοντας ένα ευλαβικό μνημόσυνο στη μνήμη τους....
30 Μαΐου, 2020 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2020 - 10:07

Δεν ξέχασαν τους γενναίους υπερασπιστές του Βυζαντίου

Διαδώστε:
Δεν ξέχασαν τους γενναίους υπερασπιστές του Βυζαντίου

Οι εξελίξεις που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊου μπορεί να απέτρεψαν τη πραγματοποίηση εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, όπως αυτές γινόντουσαν άλλες χρονιές, ωστόσο σε όλη τη χώρα δεν ξεχάσαν τους γενναίους μαχητές που έπεσαν την ημέρα εκείνη, κάνοντας ένα ευλαβικό μνημόσυνο στη μνήμη τους.

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο εψάλη Μνημόσυνο, στη μνήμη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ του Παλαιολόγου και όλων όσων έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Πόλη το 1453, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού σήμερα Παρασκευή, 29 Μαΐου, ημέρα της θλιβερής επετείου της Αλώσεως.

Στη συνέχεια εψάλη Τρισάγιο μπροστά στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τον οποίο έχει φιλοτεχνηθεί με μέριμνα του μακαριστού Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κύρου Νικηφόρου και στήθηκε μπροστά στον Ιερό Καθεδρικό ΝΑό ώστε να θυμίζει τους πνευματικούς δεσμούς της Κωνσταντινούπολης με το Διδυμότειχο.

Πριν το Μνημόσυνο τελέστηκε η Θεία Λειτουργία για τη μνήμη της Οσίας Υπομονής, η οποία ήταν μητέρα του Αυτοκράτορα, ενώ ο τελευταίος υιός της, από τους 6 που είχε, όταν παραδόθηκε ο Μυστράς το 1461, κατά παραχώρηση εξορίσθηκε στο Διδυμότειχο όπου και πέθανε.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Επιμνημόσυνη δέηση για τον τελευταίο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο και των λαϊκών και κληρικών που έπεσαν στην υπεράσπιση της Πόλεως πριν την Άλωσή της από τους Οθωμανούς την 29 Μαΐου του 1453 πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, χθες το πρωί, Παρασκευή 29 Μαΐου ημέρα της θλιβερής επετείου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γρηγόριος Παπαγιάννης ενώ ο Σεβασμιώτατος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην θλιβερή ημέρα και προέτρεψε τους πιστούς να διατηρούν τη μνήμη και να προσεύχονται για τους προγόνους τους.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, 29 Μαΐου, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως του τελευταίου Αυτοκράτορος της Βασιλευούσης Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των ηρωικώς πεσόντων υπερασπιστές της Πόλης, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιωάννη.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του για την αποφράδα ημέρα σημείωσε ότι πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους αγώνες των προγόνων μας και να στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στα ζητήματα που ανοίγονται μπροστά μας για το καλό του τόπου μας.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ 

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς τελέστηκε χθες, Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, στο τέλος της οποίας εψάλλη ιερό μνημόσυνο υπέρ των αοιδίμων προμάχων και υπερασπιστών της Βασιλίδος των πόλεων, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών αυτού, ως και πάντων των τελειωθέντων αδελφών ημών κατά την ημέρα εκείνη.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο λόγο μιλώντας με συγκίνηση για την ιστορική ημέρα εκείνη, η οποία δυστυχώς σήμερα τιμάται κατά κύριο λόγο μόνο από την Εκκλησία, καθώς πολιτειακοί φορείς την ξεχνούν, αγνοώντας αυτήν την σημαδιακή ημερομηνία, την ίδια ώρα που στην Τουρκία πραγματοποιούνται μεγαλοπρεπείς εορτασμοί. Έκανε δε, ειδική μνεία σε όλους αυτούς που με αυτοθυσία έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης και ευχήθηκε του χρόνου, που συμπληρώνονται και 200 έτη από την εθνική μας παλιγγενεσία, να επιτρέψουν οι συνθήκες να τιμηθεί με τις αρμόζουσες εκδηλώσεις και αυτή η ημέρα.

ΠΑΤΡΑ

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών ετελέσθη το πρωί της 29ης Μαίου 2020 Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και ιερό μνημόσυνο υπέρ των αοιδίμων προμάχων και υπερασπιστών της Βασιλίδος των πόλεων Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών αυτού, ως και πάντων των φρικτώ τρόπω τελειωθέντων, αμάχων πατέρων και αδελφών ημών κατά την αποφράφα εκείνη ημέρα.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος σε κλίμα συναισθηματικά φορτισμένο, ανεφέρθη στην ίδρυση της Πόλεως από τον Μέγα Κωνσταντίνο, στη δόξα και στο κλέος, στην άλωση και την καταστροφή από τους Φράγκους, στην άλωση από τους Τούρκους και στην μέχρι σήμερα πορεία όχι μόνο της Βασιλίδος των πόλεων, αλλά και του Γένους μας γενικώς.

ΣΠΑΡΤΗ

Στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης τιμήθηκε με λιτό τρόπο η μνήμη της ηρωικής θυσίας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου κατά την Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453. Συγκεκριμένα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην καστροπολιτεία του Μυστρά τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και έπειτα ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση.

Ο αντιπρόεδρος του Ν.Π. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Σπάρτης και συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Δημήτριος Μιχαλάκος έκανε ομιλία με θέμα «Το μήνυμα της Αλώσεως».

Αμέσως μετά, αρχές και κοινό μετέβησαν στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία του Μυστρά, όπου τελέσθηκε Τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους Βουλευτές Λακωνίας κυρίους Αθανάσιο Δαβάκη, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, Νεοκλή Κρητικό, που εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων και Σταύρο Αραχωβίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη, τον Δήμαρχο Δ. Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και του Συλλόγου του εν Αττική Λακεδαιμονίων.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων