05/11/2021 05/11/2021 Τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία έφθασε στο σημείο να εκδώσει Εγκύκλιο για να παροτρύνει τους ανεμβολίαστους πιστούς και κληρικούς να εμβολιαστούν, αλλά και τους ανεμβολίαστους πιστούς να κάνουν rapid test ή pcr, πριν εισέλθουν στους ναούς, εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος  κ. Τιμόθεος – Σε συνεννόηση με την Ιεραρχία αναφέρει ότι...
05 Νοεμβρίου, 2021 - 13:39
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2021 - 14:14

Δεν θα γίνουν έλεγχοι την Κυριακή στις εκκλησίες ανέφερε ο Εκπρόσωπος της ΔΙΣ – Προτρεπτική και όχι υποχρεωτική η Εγκύκλιος

Διαδώστε:
Δεν θα γίνουν έλεγχοι την Κυριακή στις εκκλησίες ανέφερε ο Εκπρόσωπος της ΔΙΣ – Προτρεπτική και όχι υποχρεωτική η Εγκύκλιος

Τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία έφθασε στο σημείο να εκδώσει Εγκύκλιο για να παροτρύνει τους ανεμβολίαστους πιστούς και κληρικούς να εμβολιαστούν, αλλά και τους ανεμβολίαστους πιστούς να κάνουν rapid test ή pcr, πριν εισέλθουν στους ναούς, εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος  κ. Τιμόθεος – Σε συνεννόηση με την Ιεραρχία αναφέρει ότι ήταν το Μέγαρο Μαξίμου 

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει η Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με την ερμηνεία που θέλησαν να δώσουν ορισμένοι κύκλοι στην Εγκύκλιο που εξέδωσε χθες υποστηρίζοντας ότι θα υποχρεώνει τους πιστούς, που δεν έχουν κάνει εμβόλιο, σε τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊου, πριν την προσέλευσή τους στους ναούς. Την ίδια ώρα κύκλοι του Αρχιεπισκόπου βάζουν τέλος στην μικροκομματική εκμετάλλευση των συζητήσεων που έχουν προκύψει τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν δέχεται να γίνεται εργαλείο για οιονδήποτε. Τέλος σε όλα τα σενάρια θα βάλει οριστικά η έκδοση της ΚΥΑ η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας.

Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος: “Δεν θα γίνονται έλεγχοι στις Εκκλησίες την Κυριακή”

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοεφερσάλων, κ. Τιμόθεος, ξεκαθάρισε ότι η Εγκύλιος που στάλθηκε χθες στις Ιερές Μητροπόλεις έχει προτρεπτικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους πιστούς διευκρινίζοντας ότι το μέτρο είναι υποχρεωτικό για ιερείς, ψάλτες και εκκλησιαστικό προσωπικό. Ερωτηθείς στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αν θα γίνεται έλεγχος πριν την είσοδο στους ναούς στους πιστούς απάντησε κατηγορηματικά “όχι”, αλλά προέτρεψε τους πιστούς να κάνουν τεστ πριν την προσέλευσή τους στους ναούς.  «Δεν θα γίνουν έλεγχοι στις εκκλησίες την Κυριακή. Εσείς που θέλετε να πάτε στην εκκλησία, το άριστο είναι να κάνετε ένα διαγνωστικό τεστ (rapid ή μοριακό) επιδεικνύοντας ατομική ευθύνη και σεβασμό και αγάπη προς τον συνάνθρωπο», τόνισε. Όπως είπε μέσα στους ναούς θα τηρούνται τα μέτρα απαρέγκλιτα και τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τα ηγουμενοσυμβούλια θα ελέγχουν.

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται για να στηρίξει τις προσπάθειες της Πολιτείας καθώς τα κρούσματα είναι αυξημένα με σκοπό να πείσουν με κάθε δυνατό μέσο. Για το λόγο αυτό έγινε νέα έκκληση τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για την τήρηση των μέτρων. “Εμείς δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε. Αυτό που κάνουμε είναι να προτρέψουμε να κάνουν διερευνητικά τεστ όσοι από τους αδελφούς μας δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Όπως αυτό το πράττουν για άλλους χώρους να το κάνουν και για τους ναούς”, ανέφερε για τη διενέργεια τεστ. “Για τους ιερείς αυτό το μέτρο ισχύει εδώ και καιρό. Έχει επιβληθεί και όποιος το έχει αρνηθεί έχει απομακρυνθεί από το ναό”, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως οι ιερείς που αρνούνται ακόμη και τη διενέργεια των τεστ είναι ελάχιστοι και ο κάθε Μητροπολίτης τους γνωρίζει.

Φθιώτιδος: Αυτή την ώρα κανονική ζωή είναι η τήρηση των μέτρων

Αυτή την ώρα η κανονική ζωή είναι να τηρούμε τα μέτρα ανέφερε μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.  «Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μας, στην εκκλησία και στον κλήρο είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά και εμβολιασμού και συμμόρφωσης, αλλά απ’ ό,τι ξέρω και στην κορυφή της ιεραρχίας, από τους πατριάρχες, τους μητροπολίτες, από όλους τους κληρικούς. Μην απολυτοποιούμε και μην προβάλουμε τόσο πολύ τα κακώς κείμενα περιστατικά. Και βουλευτές μπορεί να υπάρχουν ανεμβολίαστοι και γιατροί και νομπελίστες ακόμα, και δυστυχώς κάποιοι επικαλούνται κάτι τέτοιους», σημείωσε.

Ο Μητροπολίτης μάλιστα επεσήμανε ότι οι ιερείς υποβάλλονταν και πριν τον εμβολιασμό τους σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, καθώς περίμεναν να ανοίξει η κάθε ηλικιακή κατηγορία για εμβολιασμό. Σημείωσε δε, ότι στην δική του περίπτωση, επειδή ανήκει στην ομάδα 40-44 χρειάστηκε να περιμένει ως την Τρίτη του Πάσχα, για να κάνει την πρώτη δόση. «Αν είχε ανοίξει νωρίτερα θα το είχα κάνει από τους πρώτους. Και αν μας είχε δώσει την δυνατότητα σε 100 Μητροπολίτες, που καλώς θέλετε να δίνουμε το παράδειγμα, εμείς που είμαστε 40-44 ετών να εμβολιαστούμε στην πρώτη φάση, μπορεί να ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στο θέμα του παραδειγματισμού, αλλά πήγαμε με την ηλικία μας».

“Η Εκκλησία δεν δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε”

Το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε η Εκκλησία δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες. Αυτό τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την επισήμανση ότι η διαχείριση αυτής της εθνικής δοκιμασίας απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις.

Η χθεσινή Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απεστάλη τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις, με θέμα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αυτό ακριβώς το πνεύμα αντανακλά και αποτυπώνει ξεκάθαρα, υπογραμμίζουν.

Της έκδοσης του εγκυκλίου σημειώματος προηγήθηκε συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, καθώς από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία συμπορεύεται με την αρμόδια Πολιτεία, με στόχο πάντα την προστασία του ανθρώπινου προσώπου και του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας. Έτσι, το όλο ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τρόπο που αρμόζει στην Εκκλησία και προστατεύει τόσο την ανθρώπινη ζωή και υγεία όσο και τη θρησκευτική ελευθερία και όχι με ανήκεια μέτρα επιβολής ολοκληρωτικής προσέγγισης και χαρακτήρα, αναφέρουν.

Η Εγκύκλιος

Υπενθυμίζεται ότι με Εγκύκλιο Σημείωμα προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις, το οποίον αφορά τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Ακόμη έκανε έκκληση προς τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν τεστ πριν την προσέλευση τους στους ναούς.

“Υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβου λίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εν τοις Ιερούς Ναούς και ταις Ιεραις Μοναίς αντιστοίχως”, καταλήγει η Εγκύκλιος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Μαξίμου: Σε συνεννόηση με την Ιεραρχία η έκδοση της Εγκυκλίου

Για «μικροκομματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην πανδημία κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το Γραφείο τύπου του πρωθυπουργού και επαναλαμβάνει πως η χθεσινή εγκύκλιος, που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς έγινε κατόπιν συνεννόησης του Γραφείου του πρωθυπουργού και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ψεύδονται ασύστολα, όπως κάνουν εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση επιδιώκει την ευρύτερη συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό κάνει και με την Εκκλησία από την πρώτη στιγμή, το ίδιο έγινε και τώρα.

Ύστερα από συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, εκδόθηκε η χθεσινή εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς. Ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας αντιμετωπίστηκε με συνεννόηση και κατανόηση κι όχι με μέτρα επιβολής όπως ζητούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας.

Αυτή είναι η αλήθεια και όποιος την αμφισβητεί δεν έχει παρά να απευθυνθεί και στην Εκκλησία. Είναι βέβαιο ότι θα την επιβεβαιώσει.

Το μόνο που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι η μικροκομματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην πανδημία».

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται έστω και τώρα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και συνεχίζει τον αυτοεξευτελισμό», υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση για τα μέτρα στους χώρους λατρείας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Λες και δεν άκουσαν οι πολίτες τον κ. Μητσοτάκη όχι μόνο να αρνείται αλλά να ειρωνεύεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για επίδειξη τεστ από τους ανεμβολίαστους και στις εκκλησίες. Προσπαθούν να πείσουν με διαρροές ότι μετά από δική τους πρωτοβουλία υπήρξε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για σύσταση προς τους ανεμβολίαστους», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και επισημαίνει:

«Ο εκπρόσωπος, όμως, της Ιεράς Συνόδου ξεκαθάρισε στον Σκάι ότι η επικοινωνία έγινε μετά την ειλημμένη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και ότι “παρότι η κυβέρνηση επέτρεψε να εισέρχονται σε όλους τους χώρους λατρείας, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία χωρίς να υποδεικνύουν εμβολιασμό ή εργαστηριακό έλεγχο, εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και είπαμε να κάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο γιατί επιβάλλεται για όλους μας”».

«Όσες γελοίες διαρροές και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, όλοι οι πολίτες κατανοούν πως η Εκκλησία με υπευθυνότητα έκανε το αυτονόητο σε αντίθεση με τον ίδιον που, αντί για κρούσματα, μετράει ψήφους», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Το ερώτημα όμως παραμένει: Κύριε Μητσοτάκη, ναι ή όχι στην είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών μόνο με τεστ και στις εκκλησίες;».

Φωτογραφία αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων