26/08/2022 26/08/2022 «Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές...
26 Αυγούστου, 2022 - 21:16
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2022 - 21:20

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση – Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ και Οκτάι

Διαδώστε:
Δένδιας: Η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση – Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ και Οκτάι

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

«Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δεν μας αγγίζουν», τόνισε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ, προσκεκλημένος του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών, για να απευθυνθεί στη Σύνοδο των Πρέσβεων, Γενικών Προξένων και Στρατιωτικών Ακολούθων. Όπως ανέφερε, η παρουσία του στο Ζάγκρεμπ και η μετέπειτα ακρόαση από τον Κροάτη Πρόεδρο δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας.

Χουλοσί Ακάρ: «Να μάθετε από την ιστορία» δήλωσε προκλητικά για το 1922

Ανήμερα της επετείου της μάχης του Ματζικέρτ (26 Αυγούστου 1071), αλλά και τις ημέρες που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε συνέντευξη στη Hurriyet από το γραφείο όπου ο Μουσταφά Κεμάλ είχε δώσει την εντολή επίθεσης κατά των ελληνικών δυνάμεων, απειλώντας την Ελλάδα.

«Αυτό το αρχηγείο δεν τα λέει όλα; Αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη λέμε με σαφή τρόπο και ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι είδατε πόσο επώδυνο ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μάθετε από την ιστορία και να αποφύγετε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση.

«Λέμε ότι έχετε 3 χιλιάδες νησιά, αλλά παρόλα αυτά έρχεστε κάτω από τη μύτη μας, στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, διεκδικώντας 10 μίλια εναέριου χώρου παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων. Είστε ακριβώς κάτω από τη μύτη μας και λέτε πως εμείς είμαστε επεκτατικοί!» υποστήριξε.

«Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς έτσι ώστε το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ένας κοινός χώρος εργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πάντα το ζητούμε αυτό. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ανταπόκριση.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας ούτε των αδελφών μας (Τουρκοκύπριοι) και δεν επιτρέπουμε εδώ ένα τετελεσμένο γεγονός. Εκεί, έγιναν οι υπολογισμοί, και το ερευνητικό μας πλοίο (σ.σ Αμπντουλχαμίντ Χαν) αυτή τη στιγμή κάνει εργασίες. Η φρεγάτα μας TCG GEDİZ συνοδεύει στην περιοχή Yörükler-1. Η ελπίδα μας είναι να μην κάνουν κανένα λάθος. Όλοι ξέρουν ότι αν κάνουν λάθος, θα ανταποδώσουμε πολλαπλά, και όλοι θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει», είπε χαρακτηριστικά.

«Λέμε ότι ξεκίνησε ένα μάταιος κόπος εξοπλισμών στην Ελλάδα. Τα χρήματα του ελληνικού λαού σπαταλούνται σε όπλα και εξοπλισμό που έχουν ολοκληρώσει την ημερομηνία λήξης. Μεταχειρισμένα αεροπλάνα, μεταχειρισμένα τανκς, μεταχειρισμένα πυροβόλα, ό,τι έχουν, η Γαλλία τα πουλάει στην Ελλάδα και βγάζει χρήματα. Δεν θα φτάσετε πουθενά με αυτό όμως. Αν επιχειρείτε με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστείτε την Ελλάδα, αυτό είναι υπερβολικό για άμυνα. Δεν χρειάζεσαι τόσα πολλά όπλα για να αμυνθείς. Αλλά αν αυτό είναι εναντίον της Τουρκίας είναι πολύ λίγο!», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«’Οι Έλληνες πολιτικοί ξεδιάντροπα λένε ‘Δεν υπάρχει στρατόπεδο Λαυρίου’. Το αρνούνται. Αυτό το στρατόπεδο είναι ο προστάτης της FETO και το καταφύγιο των PKK/YPG, DHKP-C, αλλά λένε ‘δεν έχουμε τέτοιο πράγμα’. Αποτυπώθηκε επίσης στον Τύπο, υπάρχουν δηλώσεις των τρομοκρατών εκεί, όλα είναι ξεκάθαρα και ξεκάθαρα πώς αυτό το στρατόπεδο μετατράπηκε σε στρατόπεδο τρομοκρατών», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Φουάτ Οκτάι: Ο Έλληνας όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δεν έχει το θάρρος

«Αυτούς που έχουν φθόνο εντός και εκτός της χώρας θα τους ρίξουμε ξανά στη θάλασσα, όπως κάναμε και στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη «Μεγάλη Επίθεση»

Με αφορμή τις εκδηλώσεις στο Αφιονκαραχισάρ για τα 100 χρόνια από τη «Μεγάλη Επίθεση», ο Οκτάι αναφέρθηκε και πάλι με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των Ελλήνων, λέγοντας πως, «όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα δεν έχει το θάρρος», μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Στα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη, όταν υπάρχει μια τόσο δυνατή Τουρκία, μπορούν όσοι πολεμούν παράνομα στην περιοχή και στη γαλάζια πατρίδα δείχνουν το ίδιο θάρρος; Ο Έλληνας όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δεν έχει το θάρρος.

Όσοι εποφθαλμιούν και βάζουν στο στόχαστρο του τη δημοκρατία, την σταθερότητα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν; Αυτούς που έχουν φθόνο εντός και εκτός της χώρας θα τους ρίξουμε ξανά στη θάλασσα, όπως κάναμε και στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μας. Κανείς να μην αμφιβάλει για αυτό.

Σήμερα, υπάρχει μια Τουρκία που μπορεί να παρέχει την εθνική της ασφάλεια σε ξηρά και θάλασσα με τον εθνικό της εξοπλισμό. Μιλάμε για μια Τουρκία που έχει την ικανότητα να κατασκευάσει τον δικό της δορυφόρο, μετράει μέρες για το «Turkey’s automobile TOGG», κάνει ρεκόρ στις εξαγωγές και πετυχαίνει υψηλές αποδόσεις σε γεωργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων